22 Temmuz 2016 13:22

Çırılçıplak dans ederek ırkçı gösteriyi engelledi

İsveç'te Strömstad'da Johan Gongora adındaki bir genç, ilçe meydanında gösteri yapan ırkçıları çırılçıplak soyunup dans ederek engelledi.

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

İsveç’in Güneybasında bulunan Strömstad yerleşim biriminde Johan Gongora adındaki bir genç, ilçe meydanında gösteri yapan ırkçıları çırılçıplak soyunup dans ederek engelledi.

Geçtiğimiz Cumartesi günü İsveç’in en saldırgan ve ırkçı grublarından ‘İsveç Direniş Hareketi’ ilçe merkezindeki meydanda gösteri yaptı ve bildiri dağıttı. Faşist grubun tam da konuşma yapacağı zaman 32 yaşındaki Kolombiyalı Johan Gongora, üzerindeki giysileri çıkararak meydanda dans etmeye başladı.

Meydan bir anda karıştı. Çevrede bulunanların bir kısmı dans eden gence destek verirken, beklemedikleri bir eylem biçimiyle karşılaşan ırkçı grup, gösteriyi yarıda bırakmak zorunda kaldı. 

Yerel yayın yapan Strömstad Gazetesine açıklamalarda bulunan Gongora, şehrin ortasında ırkçı propaganda yapılırken hiç kimsenin durdurma girişiminde bulunmadığını belirttikten sonra “Bir şeyler yapmam gerektiğini düşündüm. Elbiselerimi çıkardım ve dans etmeye başladım. Bu, onları durdurabilmek için yapabileceğim tek şeydi” dedi.

POLİS SORUŞTURMA BAŞLATTI

Gösterinin yapılmasının ardından ilçe sakinlerinden bazıları izinsiz gösteri yapan ırkçılar hakkında soruşturma başlatılması için polise başvuruda bulundu. Irkçılar da, rahatsız edici davranışta bulunduğunu öne sürerek Gongora’yı polise şikayet ettiler.

Polis, izinsiz gösteri yapan ırkçı grupla, onları protesto etmek için soyunan Gongora hakkında soruşturma başlattı. Gongora suçlu bulunması durumunda en fazla 4 bin kron para cezasına çarptırılacak.

Gongora’yı desteklemek ve çarptırılabileceği para cezasını karşılamak için oluşturulan Facebook grubu iki gün içinde 4 bin kron topladı. Belirtilen miktarın üzerindeki yardımların ilçede düzenlenecek olan çok kültürlü barış festivali için kullanılacağı belirtildi.

Gazetelerde ismi ve resminin yayımlanmasından rahatsızlık duyduğunu ancak yaptığından pişmanlık duymadığını söyleyen Gongora, “Yapılması gerekiyordu. Strömstad’ta yaşıyan halktan çok destek gördüm. Kesinlikle yaptığıma değdi” şeklinde konuştı.

IRKÇILAR: İKİNCİ TESS ASPLUND VAKASI

Bu yılın 1 Mayıs’ında İsveç’in Borlänge ilinde 42 yaşındaki Tess Asplund adındaki kadının İsveç Direniş Hareketi’nin düzenlediği ırkçı gösteride 300 ırkçının karşısına tek başına dikilerek yumruğunu havaya kaldırması büyük yankı yaratmıştı.

Irkçı grubun internet sitesinde Strömstad’da ikinci bir Tess Asplund vakası yaşandığını, İsveçli düşmanı medyanın bir ‘teşhircinin’ yaptığından “Irkçılık karşıtı bir ikon resmi” yaratma çabasında olduğunu belirtiliyor.


 

ÖNCEKİ HABER

Haberdar’ın yayın yönetmeninin evi basıldı

SONRAKİ HABER

Yargıdan Karaburun'daki RES'lere bir durdurma daha

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...