09 Mayıs 2012 06:10

Sağlıkta şiddet artıyor Bakan susuyor

Gaziantep’te genç doktor Ersin Arslan’ın bir hasta yakını tarafından bıçaklanarak öldürülmesinin üzerinden 3 hafta geçti. Türkiye’nin her yanında sağlık emekçileri, Arslan’ın öldürüldüğü gün olan Salı günleri şiddete karşı oturma eylemleri yapmaya devam ediyor.İsta

Sağlıkta şiddet artıyor Bakan susuyor
Paylaş

İstanbul Tabip Odası (İTO) ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Aksaray Şubesi de, Dr. Ersin Arslan’ın ölümünü ve hekime yönelik şiddeti protesto etmek için Arslan’ın öldürüldüğü saat olan 12.45’te oturma eylemi yaptı.

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi bahçesinde bir araya gelen sağlıkçılar, “Dr. Ersin Arslan’ı unutmayacağız! Taleplerimizin takipçisiyiz!” pankartı açarak eyleme başladı. Ellerinde Arslan’ın fotoğraflarını taşıyan, önlüklerinin yakasına siyah kurdele takan sağlıkçılar, Sağlık Bakanı Recep Akdağ’a tepki gösterdi.

15 dakika boyunca devam eden oturma eyleminde konuşan SES Aksaray Şubesi Cerrahpaşa İş yeri Temsilcisi Aydın Erol, şiddete karşı sağlık emekçileri olarak taleplerini Bakanlığa ilettiklerini ancak hala somut bir adım atılmadığını vurguladı.

KATİL, SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM

Eylemde söz alan İTO Temsilciler Kurulu Divan Üyesi  Prof. Dr. Tunçalp Demir, Dr. Arslan’ın esas katilinin AKP Hükümetinin sağlıkta dönüşüm politikaları olduğunun altını çizdi. Sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin ancak Hükümetin sağlık politikalarının değiştirilmesiyle çözüleceğini vurgulayan Demir, Sağlık Bakanını göreve çağırdı.

HASTA İLE HEKİM ARASINA DUVAR ÖRÜLDÜ

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi Genel Dahiliye Servisinde Görevli Prof. Dr. Huri Özdoğan da, eskiden hekimlerin hastalarını tanıyarak tedavi ettiğini bugün ise Sağlıkta Dönüşüm nedeniyle hasta ve hekim arasında “koca bir duvar” örülü olduğunu dikkat çekti.

“Şimdi kapının önünde imzamı at bir an önce gideyim diyen hastalar ve hastalara yetişemeyen doktorlar var” diyen Özdoğan, bu şartlarda nitelikli sağlık hizmeti verilemeyeceğini kaydetti. İstanbul Tıp Fakültesi’nde çalışan sağlık emekçileri de aynı dakikalarda oturma eylemi yaptı. (İstanbul/EVRENSEL)


Gaziantep Sağlıkçılar Meclisi, Dr. Ersin Arslan’ın bıçaklanarak öldürüldüğü Av. Cengiz Gökçek Devlet Hastanesi önünde, Arslan’ın bıçaklandığı saat olan 12:45’te oturma eylemi yaptı. 15 dakikalık oturma eyleminde sağlıkçılara, çevredeki vatandaşlardan da destek geldi. Oturma eylemi öncesi kısa bir konuşma yapan Gaziantep-Kilis Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Savaş Gürsoy, “Sağlık Bakanlığından, başta doktorun can güvenliği olmak üzere birtakım taleplerimiz olmuştu. Bugüne kadar değişen herhangi bir şey olmadı. Şiddet aynı hızla devam ediyor. Bu konuda isteklerimizin takipçisi olmak için bugün burada oturma eylemi yapıyoruz” dedi. Sağlıkçılar oturma eyleminin ardından alkışlarla dağıldı. (Gaziantep/EVRENSEL)


Ankara’da İbni Sina Hastanesi önündeki eylemde konuşan Ankara Tabip Odası (ATO) Başkanı Özden Şener, sağlıkta artan şiddetin gerçek nedenlerinin ortaya konması gerektiğini belirtti.

ATO’nun çağrısıyla çeşitli hastanelerden gelen hekimler, bugün bir kez daha öldürülen arkadaşları için eylemdeydi. Katledilen doktor Ersin Arslan’ın fotoğraflarının taşındığı İbni Sina Hastanesi önünde gerçekleşen eylemde konuşan ATO Başkanı Özden Şener, cinayetten iki gün sonra Bakan Recep Akdağ ile yaptıkları görüşmede sundukları talepleri hatırlattı.

Taleplerin “acil” talepler olduğunu, ancak Akdağ’ın 3 haftadır adım atmadığını belirten Şener, “Sağlık otoritesinin ihtiyacı, hastanelerde Aile Sağlığı Merkezlerinde, kurumlarda, işyerlerinde çalışan hekimlerin ve elbette tehlikeyi bakanlıktan çok uzun zaman önce görebilen meslek örgütlerinin sesine kulak vermektir” dedi. (Ankara/EVRENSEL)


İzmir Tepecik Eğitim Araştırma Hastanesi Dr. Ertekin Tepe’nin de hastanede darp edildiğini belirten Ulaşoğlu, “Bu tablo herkese bir kez daha sorunun münferit, sıradan olmadığını, ciddi ele alınması gereken bir konu olduğunu göstermektedir. Sağlık alanındaki şiddeti toplumdaki şiddetten ayırmak mümkün değildir. Vatandaşlarımızın sağlık hizmeti alırken yaşadıkları sorunun kaynağı biz değiliz” dedi.  Darp edilen hekim Dr. Ertekin Tepe de olayın üzerinden günler geçmiş olmasına rağmen Sağlık Bakanlığından hiç kimsenin kendisini aramadığını söyledi. Basın açıklamasına katılan Eğitim Sen 1 No’lu Şube Başkanı Abdullah Tunalı ise eğitimcilerin de şiddete maruz kaldığını aktararak, “Bu saldırılar, AKP hükümetinin kamu çalışanlarını toplum nezdinde itibarsızlaştırma politikasının bir sonucudur” diye konuştu. Basın açıklaması sırasında, “Hekim düşmanı Sağlık Bakanı”, “Sağlıkta ticaret ölüm demektir”  sloganları atılırken, basın açıklamasının ardından sağlık emekçileri yarım saat oturma eylemi yaptı. (İzmir/EVRENSEL)


Eskişehir Tabip Odası da, Dr. Ersin Arslan’ın öldürülmesinin ardından sağlıkçılara yönelik şiddet olaylarında herhangi bir değişiklik yaşanmaması üzerine basın açıklaması yaptı.  Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Mermer Salon önünde toplanan sağlık çalışanları, hekimler ve tıp öğrencileri şiddeti önleyici adım atılmasını istedi. Sağlık emekçileri, Dr. Ersin Arslan’ın ölümünün ardından geçen 3 haftada hekimlere ve sağlık çalışanlarına yönelik şiddette azalma değil neredeyse artma olduğunu vurguladı. Basın açıklamasını okuyan Eskişehir Tabip Odası Başkanı Dr. Bülent Nazım Yılmaz, taleplerinin yerine getirilmesini bir kez daha istedi. Hastanelerde yaşanan şiddet olaylarının münferit olmadığını söleyen Yılmaz “Politikacıların/Bakanlık üst düzey yetkililerin hekimleri/sağlıkçıları hedef gösterdiğini düşündüğümüz, değersizleştiren söylem ve üsluplarını gözden geçirmelidirler” dedi. (Eskişehir/EVRENSEL)


TALEPLERİMİZ DERHAL HAYATA GEÇİRİLSİN

Aydın Tabip Odası, ADÜ Tıp Fakültesi Poliklinik Binası önünde oturma eylemi yaptı. Eylemde konuşan Algoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Osman Nuri Aydın, “Ya kaybettiğimiz meslekdaşımız Dr. Ersin Arslan’ın acısını taşıyarak süreci küllendireceğiz ya da hiç istenmeyen bu olayın benzerlerinin yaşanmaması için gerekenleri hep birlikte yapacağız” dedi. Aydın, taleplerini şöyle özetledi: “Adı Dr. Ersin Arslan Yasa önerisi olan yasa tekliflerinin hızla gündeme alınsın, Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi hattının sağlıkçılara yönelik bir şiddet unsuru olarak kullanılmasına son verilmesi, hattın durdurulması, tüm sağlık kuruluşlarına çalışan sağlığı ve güvenliği açısından risk değerlendirmesinin yapılması için bir genelgenin derhal gönderilmesi.” (Aydın/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Faşizmi ezen işçi sınıfına selam...

SONRAKİ HABER

Mamak’ta parklar tehlike saçıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa