22 Temmuz 2016 12:43

ITUC ve ETUC : Darbeyi de hükümet baskısını da kınıyoruz

Uluslararası Sendikalar darbe girişimi ve ardından başlayan siyasi sürece ilişti kaygılarını dile getiren birer açıklama yayınladı. 

Paylaş

Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) ve Avrupa Sendikalar Konfederasyonu (ETUC) Türkiye’de başarısız askeri darbe girişimi ve ardından başlayan siyasi sürece ilişti kaygılarını dile getiren birer açıklama yayınladı. 

ITUC Genel Sekreteri Sharan Burrow’un açıkmasında, darbe girişimi sırasında ölenler anılarak, “Kalbimiz, trajik bir şekilde hayatını kaybedenlerin yakınlarıyla ve yaralanan yüzlerce kişiyle birliktedir. ITUC, tartışmasız bir biçimde, askeri güç ile yönetimi ele geçirme çabalarını kınamaktadır ve sorumluların hukukun üstünlüğüne uygun bir şekilde yargılanması çağrısında bulunmaktadır” denildi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, binlerce hakim ve savcıyı, 8 bin polis ve çok sayıda kamu görevlisini görevden alma hızının kaygı verici olduğu belirtilen açıklamada, “Darbe başarısız olmuş olmasına rağmen, demokrasi halen tehlike altındadır. Türkiye ve komşuları için sonucu ne olursa olsun yetkililerin gücü daha fazla ellerinde toplama kararlılıkları bunu göstermektedir” denildi. 

ITUC Genel Sekreteri Burrow sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye bu darbe girişimine karşı koydu. Bunun ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ve hükümetinin demokrasi ve uluslararası hukukun temel ilkelerine saygı göstermesi hayati önem taşımaktadır. Ordunun bir kesiminin bu utanç verici ve şiddet içeren eylemleri, hükümete karşı çıkan ve kendileri barış, demokrasi ve insan hakları mücadelesine kendilerini adamış kişilere karşı daha fazla baskı uygulamak için mazeret olarak kullanılamaz.”

ETUC: DARBEYİ DE HÜKÜMET BASKISINI DA KINIYORUZ

Avrupa Sendikalar Konfederasyonu (ETUC) açıklamasında da darbe girişimi kınanarak, “Avrupa Sendikalar Konfederasyonu, Türk hükümetinin darbe girişiminden sonra başlattığı büyük tasfiyeyi de kınamaktadır. Cuma gününden bu yana binlerce asker ve polis tutuklandığı gibi giderek ivme kazanan bir süreç içinde üniversite dekanları, Eğitim Bakanlığı çalışanları, gazeteciler ve medya çalışanları, din görevlileri, hakim ve savcılar, öğretmenler, kamu çalışanları, işçiler ve vatandaşlar işten çıkarılmış ya da göz altına alınmıştır. Tutuklamaların hızı ve kapsamı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın darbe girişimini her türlü demokratik muhalefete karşı bir araç olarak kullandığı endişesini doğurmaktadır” denildi. 

ETUC Genel Sekreteri Luca Visentini’nin açıklamasında, “Avrupa Sendikalar Konfederasyonu, Avrupa Komisyonu ve Avrupa Konseyi’ni Türkiye’deki sert ve baskıcı ‘önlemleri’ açıkça kınamaya ve –durum AB’nin temel değerlerinin ihlal edildiği bir hal aldığı takdirde–AB’ye üyelik sürecinin askıya alınması da dâhil olmak üzere gerekli tüm önlemleri göz önünde bulundurmaya davet etmektedir” denildi. (DIŞ HABERLER)
 

ÖNCEKİ HABER

OHAL, emekçilere hak gasbı olarak dönecek!

SONRAKİ HABER

‘Halka hizmet eden TRT istediğimiz için soruşturuluyoruz'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa