22 Temmuz 2016 08:26

JINHA Editörü Doğan gözaltına alındı

JINHA Editörü Zehra Doğan ve HDP Mardin Milletvekili Ali Atalan’ın danışmanı Mazlum Kavak Nusaybin’de haber takibi yaparken gözaltına alındı.

Paylaş

Aylardır abluka bölgelerinde canı pahasına gazetecilik faaliyetini sürdüren JINHA Editörü Zehra Doğan, Mardin’de gözaltına alındı. HDP Mardin Milletvekili Ali Atalan’ın danışmanı Mazlum Kavak da, Doğan’la birlikte “İfade vermeniz gerekiyor” denilerek alındı.

Cizre, Nusaybin, Dargeçit, Diyarbakır gibi bir çok bölgede sokağa çıkma yasaklarına rağmen bölgede aylarca kalarak habercilik yapan Doğan, son olarak 6 aya yakın süredir Nusaybin’den çıkamıyordu. Kısmi yasağın kalkmasıyla birlikte Mardin’e giden Doğan arkadaşlarıyla bir kafede oturduğu sırada yanlarına gelen polislerce kimlik kontrolü yapılmasının ardından beraberinde bulunan HDP Mardin Milletvekili Ali Atalan’ın danışmanı Mazlum Kavak’la birlikte gözaltına alındı. “Hakkınızda vermeniz gereken bir ifade nedeniyle yakalama kararı var” denilen Doğan ve Kavak, Mardin Emniyet Müdürlüğü’ne, ardında Nusaybin Terörle Mücadele (TEM) Müdürlüğü’ne gönderildi. İfadeleri alınan Doğan ve Kavak savcılığa sevk edildi.

Metin Göktepe Gazetecilik Ödülü sahibi Zehra Doğan yaptığı birçok haberle bölgede yaşananlara mercek tutmuş, önemli haberlere imza atmıştı. Çizdiği resimlerle yaşadıklarını resmeden Doğan’ın gözaltına alınması gazeteci meslektaşları tarafından da tepkiyle karşılandı. Doğan için #ZehraDoğanSerbestBırakılsın ve #GazetecilikSuçDeğildir hashtagleriyle sosyal medyada kampanya başlatıldı.

‘BURADA DEĞİŞEN BİR ŞEY OLMADI’

Zehra Doğan’ın çalışma arkadaşlarından JINHA Editörü Mekiye Görenç, Doğan’ın uzun süredir JINHA muhabiri olarak Nusaybin’deki gelişmeleri takip ettiğini ve çizimleriyle gerçekleri kamuoyuna birebir yansıttığını belirterek “Ve dün akşam arkadaşımız gözaltına alındı. Ancak şu ana kadar kendisinden çok haber alamadık, Mardin’de gözaltına alınıp, ‘Hakkınızda ifade var’ gerekçesiyle Nusaybin’e götürülmüş” dedi.  

Bölgede uzun süredir basın üzerinde çok ciddi baskılar olduğunu ve bunu zaman zaman dile getirdiklerini vurgulayarak “Bölgedeki basın çalışanlarının gerçekleri yansıtmaya dönük çalışmalarına çok ciddi baskıların olduğunu daha önce de belirttik. Zaten basın çalışanı pek çok arkadaşımız gözaltına alınmıştı. JINHA’ya yönelik de benzer baskılar vardı. Bizden toplam 3 arkadaş gözaltına alınıp tutuklandı, sonrasında serbest bırakıldı ancak gerek internet sitemize yönelik kapatmalar, gerekse gözaltılarla baskılar devam ediyor” dedi.  

OHAL’le ilgili yetkililerin ‘sıkıyönetim değil’ açıklamasını değerlendiren Görenç şöyle devam etti: “Nerede gerçekler gizlenmeye çalışılıyorsa, orada ilk önce basına yönelik baskılar söz konusu oluyor. Bölgede uzun süredir OHAL durumu sıkıyönetim şeklinde devam ediyor. Bu basına çok kez de yansıyan bir durumdu. Burada değişen bir şey olmadı aslında. Batıda bunun yansımaları çok farklı olabilir ama bölgede ’90’lı yıllardaki yaşananların kat be kat üstünde yaşanan hak ihlalleri var. Ve bu devam ediyor”

DOĞAN VE KAVAK'IN GÖZALTI SÜRELERİ UZATILDI

Zehra Doğan ve Mazlum Kavak'ın gözaltı süreleri bir gün daha uzatıldı. Nusaybin Emniyet Müdürlüğü'nde tutulan Doğan ve Kavak'ın yarın emniyette ifadelerinin alınmasının ardından adliyeye sevk edilmeleri bekleniyor. (Diyarbakır/İstanbul/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

İnternetteki darbe dolandırıcılarına dikkat!

SONRAKİ HABER

Pokemon GO nedir? Nasıl oynanır?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...