22 Temmuz 2016 03:43

İsveç’te taşeron geldi, kazalar arttı

İsveç merkezli SSAB'ın Luleo’daki fabrikasında son 5 yılda 5 işçi yaşamını yitirdi. Yaşamını yitiren işçilerin tamamı taşeron firmalarda çalışıyordu.

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

Çelik ürünleri üretiminde dünyanın en büyük tekelleri arasında yer alan İsveç merkezli SSAB’ın internet sitesinde şirketin dünyanın en güvenli çelik şirketi olduğu belirtilimesine rağmen, son 5 yıl içinde şirketin Luleo’daki fabrikasında 5 işçi yaşamını yitirdi. Yaşamını yitiren işçilerin tamamı taşeron firmalarda çalışıyordu.

İŞ ‘KAZALARINDA’ ARTIŞ

Bir devlet tekeli olan SSAB’ın (İsveç Çelik Anonim Şirketi) üretim maliyetini aşağıya çekmek amacıyla daha önce kadrolu işçilerin yaptıkları işlerin bir bölümünü taşeron firmalara devretmesinden sonra iş ‘kazalarında’ belirgin bir artış görüldü. 2013 yılının Ekim ayı sonlarında şirketin Luleo ilindeki fabrikasında sarnıcı temizlemek için kapağını açan taşeron firmada çalışan iki işçi bin metre küp katranın altında kalarak can verdi. Sendika iş cinayetinden taşeron firmanın yanı sıra SSAB’nin sorumlu olduğunu ve haklarında soruşturma açılmasını talep ederken savcı, taşeron firmanın kusurlarının dava konusu yapılamayacağını öne sürerek SSAB’nin sadece bir sorumlu şefi hakkında ölüme neden olma suçundan dava açtı. Şirketin de 4 milyon kron para cezasına çarptırılmasını talep etti.
Geçtiğimiz günlerde konuyu ele alan Mahkeme, katran seviyesini gösteren sayaç bozuk olduğu için sarnıç içinde 4,5 metre yüksekliğindeki katranı 1,6 metre yüksekliğinde gösterdiğini ve iki işçinin normalde vinç üzerinde iken kapağı açmaları gerekirken bunu yapmadıkları için yaşamlarını yitirdiklerini belirledi.
Savcının iki işçinin ölümünden şefin sorumlu olduğunu ispat edemediğini belirten mahkeme şef hakkında beraat kararı verdi ve talep edilen tazminat talebinin reddedilmesini kararlaştırdı.

SADECE YÜZDE 2’Sİ MAHKUMİYETLE SONUÇLANIYOR

Bir devlet kurumu olan İş Çevresi Kurumu’nun yayımladığı raporlar, 2006­-2010 yılları arasında meydana gelen 6 bin 152 iş kazasından sadece 124’nün, bir başka değişle sadece yüzde 2’sinin mahkumiyetle sonuçlandığını gösteriyor.
Kurumun Hukuk Şefi kazaların mahkumiyetle sonuçlanmamasının nedenini polis, işveren ve hatta işçilerin olanları bir suç olarak değil kaza olarak görmelerine bağlıyor. Soruşturmayı yürüten polislerin de iş kazaları hakkında eğitimden geçirilmemelerinı ve bu konudaki bilgi eksikliğinin de soruşturmaların takipsizlikle sonuçlanmasında etkili olduğuna dikkat çekiyor.
İş Çevresi Kurumunun yayımladığı bir başka rapor da taşeron firmalarda iş kazasına uğrayan işçilerin sayısının kadrolu işçilerin iki katı olduğunu gösterdi. İsveç genelinde çalışanların binde altısı iş kazası geçirirken bu oran taşeron firmada çalışanlar arasında iki katına binde on ikiye yükseliyor.

ÖNCEKİ HABER

Fas'tan mesaj: Darbe ve diktaya karşı halkların yanındayız

SONRAKİ HABER

Bölge'deki kurumlar: Bu OHAL’in sonuçları daha ağır olur

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...