21 Temmuz 2016 19:43

Erdoğan: Gerekirse OHAL bir 3 ay daha uzatılabilir

Reuters'a konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 'Gerekirse OHAL'in bir 3 ay daha uzatması yapılabilir' dedi.

Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Reuters'a konuştu. Erdoğan, 15 Temmuz'daki darbe girişimini, İstanbul'daki Beylerbeyi Sarayı'nın önünden geçmekte olan eniştesinden haber aldığını hatırlattı. Orada konuşlanan askerlerin, sivil araçlara Boğaz Köprüsü'nün kapalı olduğunu söylediğini belirten Erdoğan, Genelkurmay Başkanı ve MİT Müsteşarı'nı aradığını ancak ulaşamadığını söyledi.
Başbakan ile görüşebildikten sonra bir süre beklemeye girdiğini ve saat 20.00 sıralarında, durum değerlendirmesi yaptıklarını anlatan Erdoğan, Muğla'da bulunan televizyonları davet ettiğini kaydetti.

"Tabi bizim söylediklerimiz o anda yayınlanmadı. Biz de, cep telefonuyla yayına katılmayı düşündük. Cep telefonuyla katıldığım yayında da düşündüklerimi söyledim" diyen Erdoğan, halkın gücünün çok çok önemli olduğunu vurguladığına dikkatı çekti.

VATANDAŞLARI MEYDANLARA DAVET ETTİM

Vatandaşları, halkı meydanlara davet ettiğini ve tepkiyi takip ettiğini bildiren Erdoğan, "Halkın meydanlara indiğini görünce benimde oradan ayrılmam gerektiğini düşündük. Ailemle, helikopterle Dalaman'a geçtik. Belirsizlik ortaya koyduk. Nereye gideceğimizi açıklamadık. Ankara ve İstanbul'daki kulelerin durumlarını da öğrendik. İstanbul pistinin kapatıldığını öğrendik" dedi.

İstanbul Emniyet Müdürü ile irtibata geçildiğini, kulenin boşaltıldığını, DHMİ tarafından da pistin aydınlatıldığını ve İstanbul'a indiklerini belirten Erdoğan, "Bu arada darbecilerin ele geçirdiği F-16'lar ses hızının da üzerinde alçak uçuşla bizi taciz ettiler. Devlet Konukevi'nin camları kırıldı. 1. Ordu Komutanı ve Vali ile değerlendirme yaptık. Ondan sonrasını beraber planladık" diye konuştu.

AKINCILAR ASKERİ HAVALİMANI ÖNEMLİYDİ

Darbecilere karşı, yapılacakları, Genelkurmay Başkanı rehin aldığı için 1. Ordu Komutanı'nın sevk ve iradesiyle planladıklarını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: "Akıncılar Askeri Havalimanı önemliydi. Çünkü rehin alınanlar orada tutuluyordu. Uçaklar oradan kalkıyordu. Uçakların kalkışını önlemek lazımdı. Pisti bombaladık ve uçaklar kalkamadı. Sadece helikopterler kalkabildi. 12 saatte hemen hemen kontrolü ele aldık."

ONLAR ÖLÜMÜ KORKUTTULAR, ÖLÜM ONLARI DEĞİL

Darbe girişimi sırasında 246 vatandaşın şehit olduğunu, 2 bin 185 kişinin de yaralandığını belirten Erdoğan, bu noktaya gelindiyse, halkın yüreğinin, halkın imanının ne olduğunu koymasından gelindiğini aktardı. Erdoğan, "Milletin meydanlara akın etmesi,
tankların önünde durmasıyla, Türk Milleti bunu başardı" dedi.
Bir soru üzerine Erdoğan, "Müslüman olarak bizim kadere imanımız var" diye konuştu. Dalaman'dan uçağa bindiği zaman pilotun, İstanbul'a inişin riskli olduğunu hatırlatması üzerine Erdoğan, pilota her türlü riske hazır olduklarını söylediğini
belirtti. "Eşim var, kızım, torunlarım, damadım, korumalarım var. Hep beraberiz. Allah'ın hesabının üzerinde hesap yok" diye konuşan Erdoğan, "Onlar, ölümü korkuttular, ölüm onları değil" dedi.

CİDDİ BİR İSTİHBARAT ZAAFİYETİ

 

Darbe girişiminin istihbaratıyla ilgili bir soru üzerine de Erdoğan, eniştesinden duyana kadar kendisine bilgi verilmediğini ve bunu MİT Müsteşarı'na da söylediğini ifade ederek, "İstihbarat teşkilatı, her şeye dört dörtlük sahip değil. Ciddi bir istihbarat zaafiyeti var" diye konuştu.

Yaşananları da, bir kalkışma olarak görmediğini, ciddi ve silahlı darbe girişimi olarak gördüğünü anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "TBMM bombalanıyor. Dikkat edin, kuleler değil. Milletimin verdiği cevap, bir iftihar vesilesidir. FETO örgütüne, bu ülke sizin değil, bizim mesajı veriyor." dedi.

KANSER VİRÜSÜ GİBİ METASTAZ YAPIYOR

 

Fetullahçı terör örgütünün, kanser virüsünün metastaz yapmasına benzeten Erdoğan şunları anlattı: "Kanser olursunuz. Doktora gidersiniz. Kanserli parçayı alırlar. Ancak kanser virüsü sinsi sinsi diğer organlara sıçrar. Doktora gider dersiniz ki, 'hani parçayı almıştınız.' O da derki, 'metastaz yapmış' der. Bu örgüt de aynen böyle. Kanser virüsü gibi. Ancak biz bunlara karşı en üst başarıyı sağlamaya çalışacağız. Hedefimiz belli, bölücü terör örgütüyle nasıl mücadele ettiysek bunlarla da edeceğiz."

Fetullah Gülen ile ilgili bir soruya da Erdoğan, 1999 yılında İstanbul Belediye Başkanı ve diğer görevleri sırasında görüştüğünü ve bunların az sayıda olduğunu belirterek, vatandaş olarak yardım yaptıklarını anlattı. Ancak Erdoğan, örgütün "eğitim ve dindarlığı maske olarak kullandığını" kaydederek, "Son 3 yıl içinde ihanet kanaatine vardım" diye konuştu.

YAŞ toplantısının da bir hafta önceye alınabileceğini belirten Erdoğan, "Gerekirse OHAL'in bir 3 ay daha uzatması yapılabilir. Bu üç aylık süecin içerisinde gece gündüz demeden çalışacağız" dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Gözaltına alınanların sayısı 10 bin 410'a yükseldi

SONRAKİ HABER

Erdoğan: 15 Temmuz'u 'Şehitlerimizi Anma Günü' ilan ettik

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa