21 Temmuz 2016 14:56

Shakespeare’ın gölgesinde bir aşk

Bir Zamanlar Londra’da”, Peter Ackroyd’un Can Yayınlarından, Ayça Sabuncuoğlu çevirisiyle çıkan biyografi değil de kurgusal bir romanı.

Paylaş

Kıymet CEVİZ

“Bir Zamanlar Londra’da”, İngiliz Biyografi Yazarı Peter Ackroyd’un Can Yayınlarından, Ayça Sabuncuoğlu çevirisiyle çıkan kendisinin de tanımıyla biyografi değil de kurgusal bir romanı.

Shakespeare, Londra sokaklarında esen bir rüzgar gibi Mary ve William’ın aurasında dolaşmaktadır. Mary, Lamb ailesinin tutsak bir ferdidir. Kendini mahkum hissettiği, evini hapis olarak gördüğü, gardiyanı olarak annesini bildiği bir hayatı idame ettirmektedir. Katlanmak zorunda olduğu bir hayatı varken dışarıda akıp giden hayatı ıskalamaktadır.

Tam böyleyken William bir kurtarıcı gibi çıkmıştır karşısına. Mary hiç şüphesiz güvenli bir liman olarak görüp sığınır tüm varlığıyla.

William ise babası kitabevinde çalışan bir Shakespeare delisidir; kitabevinin üst katında ailesiyle birlikte yaşamaktadır. 

Mary ve William’ı ortak noktada buluşturan da Ünlü Ozan Shakespeare’e olan tutkularıdır. William, bir rastlantı sonucunda edindiği belgelerle tıpkı bir hazine avcısı gibi bir hayalin peşinde koşmaktadır ve yol ayrımında Mary’i de gönüllü olarak peşinden sürüklemektedir. William’ın babası ise bu yolculuğun kazanımlarını arzulamaktadır. William’ın iddia ettiği gibi bulduğu mektuplar, şiirler sahiden de Shakespeare’e ait ise bu gerçekten de paha biçilemez bir hazine olmalıydı. 

Mary, William’ın kendisine okuduğu bir kaç dizelik şiirle mest olmuş ve bunun gerçekten de büyük ozanın yazmış olduğuna tüm kalbiyle inanmaktadır. Fakat olaylar farklı bir kulvara girmiştir, William, çıktığı heyetin karşısında iddialarını kanıtlamak zorundadır.

“Bir Zamanlar Londra’da” anlatı biyografik esintiler taşıması ile okura acaba dedirtse de kurgusal oluşu ile bir anlamda sarmalın içerisinde tutmaktadır. Gizemi bulacak kişi okur mu olacak yoksa William’ın hesaplaşmasını mı bekleyecektir bilinmez ama William’a tepkisel olarak nasıl yaklaşacaktır? Büyük ozanın gölgesinde Shakespeare olmak ya da olmamak işte bütün mesele bu! (KÜLTÜR SERVİSİ)

Bir Zamanlar Londra’da,
Peter Ackroyd,
Can Yayınları,
202 sayfa

ÖNCEKİ HABER

Steve Vai  konseri de iptal

SONRAKİ HABER

Diyarbakır 8. Ana Jet Üs Komutanı Deniz Kartepe tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...