21 Temmuz 2016 14:47

‘Basın ve ifade özgürlüğü korunabilmeli’

Cumhurbaşkanının açıkladığı 3 aylık olağanüstü hal kararına basın meslek örgütlerinden de tepki geldi.

Paylaş

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto basın ve ifade özgürlüğünün olağanüstü hal dönemlerinde korunması gerektiğine vurgu yaparken, DİSK Basın-İş Genel Başkanı Faruk Eren, “Bir faşizmden kurtulup başka bir faşizme doğru sürükleniyoruz.” dedi.

ŞİDDET ÖNLENMELİ 

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto “Bizim TGC ve diğer meslektaşlarımız olarak isteğimiz Türkiye’de basın ve ifade özgürlüğünün OHAL uygulamalarında bile korunabilmesi” diyerek özellikle sahada çalışan gazetecilerin korunmasını ve darbeden sonra yaratılan karmaşada birtakım unsurların halkın bilgilenme hakkını açık tutmaya çalışan gazetecileri yıpratmasının ve şiddet uygulanmasının önlenmesini istediklerini söyledi. 

‘BİR FAŞİZMDEN BAŞKA BİR FAŞİZME’

DİSK Basın-İş Genel Başkanı Faruk Eren; Türkiye’nin uzun zamandır en büyük sorunlarından birinin basın ve ifade özgürlüğünün olmayışı olduğunu belirterek “Biz bunun için sürekli adliyeler önündeydik. Arkadaşlarımız yargılanıyordu, art arda davalar açılıyordu. Bölgenin önemli bir bölümünde uygulanan sokağa çıkma yasaklarında zaten gazeteciler çalışamıyorlardı. Oralardan kamuoyu neler olduğuna dair sağlıklı haber alamıyordu. Ülke bu durumdaydı” dedi. Basın meslek örgütleri olarak, basın ve ifade özgürlüğünün genişletilmesi, engellerin kaldırılmasını istediklerini aktaran Eren “Tam bunu yaparken darbe girişimiyle karşılaştık. Tabii ki biz darbelere karşıyız. Bunu ilan ettik. Üstelik biz DİSK olarak 12 Eylül’de en büyük baskıyı görmüş işçi örgütüyüz. Darbe gerçekleşseydi basın ve ifade özgürlüğünün durumu daha kötü olacaktı. Ama darbe olmadı ama yine de hedef basın ve ifade özgürlüğü oldu” dedi. Basın-İş Başkanı şöyle devam etti: “Daha OHAL ilan edilmeden RTÜK çok sayıda kanalı kapattı, basın yayın enformasyon müdürlüğü 34 tane gazetecinin basın kartlarını iptal ettiğini duyurdu, bir gazete basıldı ve mühürlendi, Leman dergisi matbaadan toplatıldı. Tüm bunlar önümüzdeki günlerde neler yaşayacağımızın bir göstergesi. Bir faşizmden kurtulup başka bir faşizme doğru sürükleniyoruz. Darbe başarısız oldu ama ilan edilen olağanüstü hal ile birlikte gazeteciler ve basın üzerindeki baskıların artmasından endişe ediyoruz” (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Fransa’da hükümet, Meclisi yine tanımadı

SONRAKİ HABER

Temple of the Dog 25. yılı için bir arada

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...