21 Temmuz 2016 14:20

Emek örgütleri: Toplantı ve yürüyüş hakkı diye bir şey yok

OHAL uygulaması ile ilgili Evrensel’e konuşan emek örgütü yöneticileri sendikal ve demokratik hakların askıya alınacağını belirtti.

Paylaş

OHAL ilanının darbe sonrası uygulamalarının bir devamı olduğunu söyleyen KESK Eş Genel Başkanı Lami Özgen, “OHAL çerçevesinde çıkarılacak Kanun Hükmünde Kararnameler ile temel hak ve özgürlükler askıya alınacak. Kamu çalışanlarının eylem, toplantı, gösteri, yürüyüş gibi sendikal ve demokratik hakları da askıya alınacak” dedi.

Kamu çalışanlarının katıldıkları eylem ve etkinliklere yönelik pervasızca soruşturmalar açılabileceğine değinen Özgen, “OHAL ile birlikte hukuk tamamen askıya alınacak ve kamu çalışanları baskı, korku, sindirme, cezalandırmalarla yüzyüze kalacak. Bu haksız ve hukuksuz durum keyfi, idari cezalardan tutun, tek taraflı işten atmalara, iş akdinin fesedilmesine kadar dayanacak” diye konuştu. Darbe girişiminin ardından binlerce kamu görevlisinin görevden alındığına değinen Özgen, “Listeler halinde ortaya çıkan isimlere aylar öncesinden fişleme olduğunu ve kamuda top yekün bir temizliğe kalkışma olduğu görülüyor” dedi. Mevcut hukukun darbe girişimlerini ve koşullarını önleyebileceğini belirten Özgen değerlendirmelerinde, “Ülkeyi 14 yıldır yöneten AKP, OHAL’i gündeme getirerek yönetememenin acizliğini ortaya koydu” şeklinde ifadelere yer verdi.

OHAL BİR SİVİL DARBEDİR

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Başkanı Emin Koramaz her türlü darbeye karşı olduklarını belirterek “İlan edilen OHAL bir sivil darbedir. Biz askeri darbeye de sivil darbeye de karşıyız” dedi. 

YETKİ ERDOĞAN’DA 

OHAL durumlarında cumhurbaşkanının yetkilerinin arttırıldığını hatırlatan Korkmaz, “OHAL durumunda tüm yetkiler cumhurbaşkanının elinde bulunacağı için başkanlık da fiili olarak gelmiş olacak. 

OHAL’i halkın egemenliğinin ortadan kalkması olarak görüyoruz” diye konuştu. İdam tartışmalarını eleştiren Koramaz, darbecilerin demokratik kurallar içinde yargılanmaları gerektiğini de vurguladı. (HABER MERKEZİ)
 

ÖNCEKİ HABER

ÖDP: Fiili başkanlık kurumsallaşıyor

SONRAKİ HABER

Türkiye, NATO’dan uzaklaşıyor mu?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...