21 Temmuz 2016 09:16

OHAL’in gazetecilik hali

Gazeteci Yazar Sibel Hürtaş eşi Kemal Cengiz’le birlikte gözaltına alındı. İfadesi alınan Hürtaş serbest bırakıldı.

Paylaş

Gözde TÜZER 
İstanbul 

Gazeteci Yazar Sibel Hürtaş ve eşi Gazeteci Avukat Orhan Kemal Cengiz gözaltına alındı. Serbest bırakıldıktan sonra gazetemize konuşan Sibel Hürtaş, gözaltının keyfi bir şekilde gerçekleştiğini ve bunun OHAL’in ilk uygulamalarından biri olduğunu belirtti. 

KEYFİ GÖZALTI

Gazeteci Avukat Orhan Kemal Cengiz saat 10.30’da Atatürk Havalimanı’nda yanlarına gelen sivil polisler tarafından keyfi bir şekilde “Seni gözaltına aldık” denilerek keyfi bir şekilde hareket etmesi engellendi. Bu sırada yanında bulunan eşi Gazeteci Sibel Hürtaş da “Sizin de kimliğinize, telefonunuza el koyuyoruz” denilerek gözaltına alındı. Cengiz ve Hürtaş daha sonra 10.30’dan 12.30’a kadar sivil bir arabaya bindirilip, sivil polislerle, havaalanının karakolunun karşısında bekletildi. Yaklaşık 1 saat sonra Hürtaş’a “Serbest bırakıldınız” denilse de kendisine herhangi bir resmi belge verilmedi ve Cengiz’in yanında beklemesine izin verilmedi. 

Serbest bırakıldıktan sonra gazetemize konuşan Hürtaş Orhan Kemal Cengiz’in Vatan Emniyet Müdürlüğü’ndeki Terörle Mücadele Şube Müdürlüğüne götürüldüğünü söyleyerek “Orhan Kemal 10.30’dan 15.30’a kadar resmi olmayan polisler tarafından, kendisine herhangi bir resmi evrak gösterilmeden, resmi gözaltı merkezleri dışında gözaltı işlemi uygulandı” dedi.  

‘OHAL’İN İLK UYGULAMASI’

Hürtaş “Bunu yapmalarının nedeni dün gece alınan OHAL kararı. Karara dayanarak artık sözlü bir şekilde yapabiliyorlar bunları. Bu OHAL’in ilk uygulamalarından biri. Keyfi ve resmi merkezler dışında yapılan bir gözaltı olması bence çok önemliydi. Önümüzdeki dönemde bunun örnekleri de yaşanacaktır” dedi.  

“15.30’da ise Vatan’daki TEM’e getirildi ve bu saate kadar (18.00) avukatının geldiği haber verilmesine rağmen, avukatıyla görüşmesi engellendi. ‘Hayır’ demediler ama haber vereceğiz diyerek oyalıyorlar” diyen Sibel Hürtaş, Cengiz’in neden orada tutulduğunu bilmediklerini, orada tutulmasına dair kendilerine hala bir karar, resmi bir bilgi iletilmediğini belirtti. 

Gazeteci Sibel Hürtaş, Gazeteci Avukat Orhan Kemal Cengiz’i şöyle anlattı: “Orhan bir süre Zaman gazetesinin avukatlığını yaptı. Zaman gazetesine el konulma davasını kişisel olarak Anayasa Mahkemesine taşıdı. Bunun karşısında hizmet bedelini de aldı. Ama bu bir ifade özgürlüğü davasıydı. Bundan önce Malatya’da öldürülen Hristiyanların avukatlığını yaptı. ’90’lı yıllarda boşaltılan köylerin davalarını AİHM’e götüren ilk avukat heyeti içinde rahmetli Tahir Elçi’yle beraber yer alıyordu. O bir insan hakları savunucusuydu. Bugün de el konulan bir gazetenin davasını Anayasa Mahkemesine taşıdı” 

ÖNCEKİ HABER

HDP: Krizden çıkışın yolu OHAL değil demokrasidir

SONRAKİ HABER

EMEP: OHAL’e hayır!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...