21 Temmuz 2016 05:47

OHAL işçiye engelle başladı

Avcılar Belediyesi’nde direnişte olan belediye işçilerine OHAL gerekçesiyle direniş çadırı açtırılmadı.

Paylaş

Sinan CEVİZ
Deniz TEZEL
Gül DEMİRCİ
İstanbul

Darbe girişimi sonrası Cumhurbaşkanı tarafından açıklanan olağanüstü hal kararı ilk olarak işçilerin direnişlerini vurdu. Zabıtalar, Avcılar Belediyesinde Belediye-İş Sendikasına üye oldukları için işten atılan ve direnişe geçen taşeron işçilere “OHAL ilan edildi” gerekçesiyle direniş çadırı açtırılmadı. Zabıtalar “OHAL için kağıt geldi” derken, bu belgeyi görmek isteyen işçilere belge gösterilemedi. Olay yerine gelen polisler ise henüz bir bildirim yapılmadığını ama OHAL nedeniyle direniş çadırının açılamayacağını söyledi. İşçiler çadır açamasalar da direniş yerinde beklemeye devam etti.

BİRLİK OLMALIYIZ

Direnişteki işçilerden Kenan Opuz, belediye yönetiminin en başından bu yana direniş çadırına tahammülü olmadığını belirterek “Daha önce de buraya kermes çadırları kurdurtarak, ATM makineleri yerleştirerek, kara propaganda çalışmalarıyla bunu gösterdiler. Çadırın burada kurulu olmasından büyük rahatsızlık duyuyorlar ama bunun karşısında işçilere hakkını vermek yerine bu tür çözümler deniyorlar. Darbe girişiminin ardından 3 aylık bir OHAL ilan edildi. Belediye bunu fırsat bildi ve zabıtaları yollayarak bizim direnişimizi engellemeye çalıştı” diye konuştu. Hakları için mücadele verdiklerini dile getiren Opuz, bu mücadeleyi sürdürmekte kararlı olduklarını dile getirdi. Opuz “Böyle dönemlerde birlikte hareket etmek yalnızca önemli değil mecbur hale de geliyor. Bugün bu baskıları kırmamızın tek yolu da birlik olmak ve mücadeleyi daha güçlü bir şekilde sürdürmekten geçiyor” dedi. 

İşçilerden Tülay Opuz da “Yaşanan darbe girişimi ve arkasından yaşananlar bizi de etkiledi. Bizler ekmek kavgası için burada direniyoruz. OHAL bahanesiyle bizim direnişimizi sonlandırmak istiyorlar. Ama biz kararlıyız hakkımızı almadan mücadeleyi bırakmayacağız” dedi.  

DİRENMEKTE KARARLIYIZ

Sabriye Şahin ise şunları söyledi: “Bugün yaşadığımız şey de bundan öncekiler gibi bize karşı yapılan baskılardan, yıldırma çalışmalarından birisi. Ama biz bugüne kadar yılmadığımız gibi bugün de yılmayacağız. Ekmeğimizi alana kadar burada direniş yerinde olmaya devam edeceğiz. Biz onlardan daha güçlüyüz ama kazanmak için birlik olmaya ihtiyacımız var. Bunu başarmak için sonuna kadar çalışacağız ve kazanmadan buradan ayrılmayacağız.”

3 aylık bir OHAL ilan edildiğini, bunun süresinin daha da uzatılabileceğini ifade eden direnişteki işçilerden Ali Polat, “Bu OHAL ilanı doğal olarak en çok bizi, işçi ve emekçileri etkiliyor. Bizim kazanılmış haklarımızın gasbı anlamına geliyor. Tabii belediye başkanı da bu durumu fırsat bilerek bizi buradan uzaklaştırmaya çalışıyor. Ama bunu başaramayacak tüm olumsuzluklara, karşılaştığımız baskılara rağmen biz direnmekte kararlıyız. Bu süreçte işçisiyle, emekçisiyle, sendikalarıyla kısaca emekten yana olan ve demokrasi mücadelesi veren tüm kesimler olarak birleşmeliyiz. Çünkü askeri bir darbe olmasa da bugün sivil bir darbeyle karşı karşıyayız. Bu süreçte bizim tüm haklarımıza saldırılarla karşılaşacağımız çok açık. Buna karşı da birlikte mücadele etmekten başka çaremiz yok” diye konuştu. 

BİZ İŞÇİLER DEMOKRASİ İÇİN DE MÜCADELE VERİYORUZ

Belediye-İş İstanbul 2 No’lu Şube Başkanı Erol Özdemir: Avcılar’da işten atılan işçilerin direnişinin 80. gününde OHAL ilanının ardından 21 Temmuz 2016 günü Avcılar Belediyesinin zabıta ekipleri 20 kişilik bir grupla direnişçi işçilerin çadır kurmasına izin vermedi. Henüz yasal bir düzenleme olmamasına rağmen mevcut durumdan vazife çıkararak işçileri belediye önünden uzaklaştırma girişimi sendika yetkililerinin emniyet yetkilileriyle yaptığı görüşmelerin sonucunda zabıtalar alandan çekilmek zorunda kaldılar. İşçiler kararlılıkla pankartlarını yeniden asarak, direniş önlüklerini giyerek direnişi sürdürmek yönünde tutum sergiledi. 

Demokrasiyi, insan hak ve hürriyetlerini dilinden düşürmeyen Avcılar Belediye Başkanı ve belediye yönetimi darbelerden nasıl medet umduklarını davranışlarıyla ortaya koymuşlardır ve direniş çadırına bir darbe girişiminde bulunmuşlardır. Bu darbe girişimi işçiler ve sendika başkanının kararlı tutumuyla boşa çıkarılmıştır.

İşe dönüş mücadelesinin yanında demokrasi mücadelesinin de verildiği Avcılar’da belediye yönetiminin antidemokratik tutumu kabul edilemez. Bunlar kendilerine göre bir demokrasi ona göre bir sistem istiyorlar. Biz işçiler ise evrensel normlarda bir demokrasi için mücadele veriyoruz. 
 

ÖNCEKİ HABER

Mersin'de 48 hâkim ve savcı tutuklandı

SONRAKİ HABER

Adana'da 25 polis gözaltına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa