20 Temmuz 2016 21:41

HDP: OHAL kararı, darbenin amacının gerçekleşmesidir

HDP Hükümetin darbe girişimini gerekçe göstererek OHAL ilan etmesine tepki gösterdi.

Paylaş

Yıllardır OHAL'i kaldırmakla övünen AKP ve Erdoğan yönetimi, darbe girişimini gerekçe yaparak Türkiye'de 3 ay süreli OHAL ilan etti. Bu karara karşı çıkan HDP ise, OHAL ilanına tepki göstererek, darbenin amaçlarının hayata geçirildiğine işaret etti. HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, darbenin başarılı olması halinde gerçekleşebilecek olan durumun yaşandığına işaret ederek, "Zaten darbe başarılı olsaydı ilan edilecek olan OHAL idi. Şimdi kadar dünyaya darbeyi püskürttüğünü, demokrasiyi koruduğunu süslü cümlelerle manipüle eden AKP hükümeti, şimdi OHAL ilan ederek, zaten olacak olanı yapıyor" dedi.

'OHAL'İ KALDIRMAKLA ÖVÜNEN HÜKÜMET, KENDİ ELİYLE BUNU TEKRAR İLAN ETTİ'

Bilgen, şöyle konuştu: "Ülkenin bir bölgesinde zaten uzun süredir OHAL sürüyordu. OHAL'i kaldırmakla övünen hükümet, kendi eliyle bunu tekrar ilan etti. Cumhurbaşkanın kritik noktada istihari bilgisi eniştesinden aldığını açıklaması, Gülen cemaati ile mücadele edilmemesi sorusuna mevzuat engel oluyordu sözüyle açıklayan Cumhurbaşkanı bu uygulama ile neyi amaçladığını da göstermiş oldu."

"Bütün süreci yeniden düşünmek gerekiyor. OHAL ilanına sebep oluşturan gelişmeleri bu çerçevede değerlendirmek lazım" diyen Bilgen, Türkiye'nin yıllar yılı kötü uygulamalarını yaşayarak tecrübe ettiği OHAL'i yeniden yaşayacağına dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Demokratik düzeni korumak için OHAL ilan ettik" sözlerine de, "Dünyanın hiçbir yerinde demokrasiyi, insan haklarını sona erdirmek için ilan ettik diye açıklamazlar" sözleriyle yanıt veren Bilgen, "Ama bunun bir karşılığı yok" dedi. Bilgen, "Önümüzdeki günlerde sadece cemaate karşı değil, bütün muhalefete karşı baskı ve kontrolü kurmak, keyfi uygulamaları işletmek için bunu Anayasa'ya dayandırarak yapacaklar. Sanki iyi bir demokrasi vardı şimdi baskı gelecek diyemeyiz. Fiili durumu Anayasal referans ile ilan ettiler" dedi.

Bilgen, HDP'nin tıpkı darbeye karşı olduğu gibi demokrasiye yönelen bu tehdide de karşı duracağının da altını çizdi.

"Bu Meclise gelecek. Biz bu konuda çok netiz. Böyle bir uygulamanın Türkiye'nin barışına da, demokrasisine de katkı sağlamayacağını savunacağız" diyen Bilgen, ancak düzenlemenin Meclis'ten geçmesi için AKP için MHP'nin desteğinin yeterli olacağına işaret etti. Bilgen, demokrasiden yana bütün kesimlere de şu sözlerle "birlik olma" çağrısında bulundu: "İçinden geçtiğimiz sürecin farkında olmak ve demokrasiyi önemseyen siyasi bütün dinamiklerin iş birliğini yapması baskı ve dayatmalara karşı toplumun gerçek demokratik muhalefetini örmesi gerekir."

Bilgen, ilan edilen OHAL'in Meclis'e getirilecek olmasına rağmen Meclis'in bypas edildiğini de belirterek, "Zaten önce resmi gazetede yayınlanıp yürürlüğe girecek" dedi. (DİHA)
 

ÖNCEKİ HABER

OHAL kararı sosyal medyada gündem oldu

SONRAKİ HABER

OHAL'e CHP’den tepki: Bu Meclis'e nankörlüktür

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...