21 Temmuz 2016 00:52

Irak’ta siyasi kriz derinleşiyor

Irak Kürdistan Federal Bölgesinde geçtiğimiz yıl devlet başkanlığı görev süresi dolan Mesut Barzani’nin görevi bırakmaması siyasi kriz derinleşiyor.

Paylaş

Beyar ÖZALP
Irak

Irak Kürdistan Federal Bölgesinde geçtiğimiz yıl devlet başkanlığı görev süresi dolan Mesut Barzani’nin görevi bırakmaması ve Goran Üyesi Meclis Başkanı Yusuf  Muhammed’in görevden alınması ile siyasi kriz giderek derinleşiyor. Siyasi kriz Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ve Goran’ın Irak meclisinde Kürtlerin olduğu gruptan ayrılması ve Eski Irak Başbakanı Nuri  Maliki’nin Süleymaniye’yi ziyaret etmesi ile yeni bir boyut kazandı. 

MALİKİ TALABANİ’Yİ EVİNE ZİYARET ETTİ

KYB ve Goran aralarında imzaladıkları iş birliği anlaşmasını anlatmak üzere gittikleri Bağdat’ta 27 Haziran’da Maliki ile de görüşmüştü. Süleymaniye’ye gelen Maliki ilk olarak eski Cumhurbaşkanı ve KYB Lideri Celal Talabani’yi evinde ziyaret ettikten sonra KYB politbüro üyeleri ile yemekte buluştu. Maliki yemekten sonra KYB Politbüro sekreteri Mele Bahtiyar ile basın toplantısı düzenledi. Mele Bahtiyar başta  KDP olmak üzere Malki’nin Süleymaniye ziyaretini eleştirenlere “Diyalog olmadan sorunlar nasıl çözülür” şeklinde cevap verdi.

Maliki ise KYB ile Goran’ın imzaladıkları anlaşmadan dolayı tebrik etmek için ziyareti erken yaptıklarını ifade ederek, “Bu koalisyonla ortak sorunların çözeceğini düşünüyorum. Çünkü Kürdistan’daki kriz Bağdat’ı da etkiliyor” şeklide konuştu. Maliki, bu ziyaretle Erbil-Bağdat arasındaki sorunların çözümü için uygun bir atmosferin oluşacağını ifade etti. Öte yandan Maliki Halepçe ziyaretini KDP’nin protesto çağrısı sonrasında iptal etti

KESİNTİLERİ İNKAR ETTİ 

Irak’ın IŞİD sonrası daha büyük sorunlarla karşılaşacağını iddia eden Maliki, “IŞİD birkaç gün sonra Irak’tan gidecek, ancak güvenlik sorunları ondan sonra ortaya çıkacak. Bundan sonra siyasi taraflar ve siyasi ilişkiler en ciddi sorun teşkil edecek. Dolayısıyla daha fazla yakınlaşmamız lazım.”  şeklinde konuştu. Merkezi hükümetin başbakanı iken  Kürdistan bölgesinin bütçesini kesmekle suçlanan Maliki merkezi hükümetin Kürdistan’ın bütçesini kesmediğini iddia ederek  “Petrol geliriyle ilgili ihtilaflar vardı onun için maaşlar durduruldu” sözleriyle kendisini savundu.

KDP’ye yakın bazı medya kuruluşları Eski Irak Başbakanı Nuri Maliki’nin yeniden başbakan olmak istediğini iddia etti. KDP’ye yakın medyaya göre Maliki  KYB ve Goran’a Irak parlamentosunda lideri olduğu Şii Dava partisine katılarak başbakan olmasını desteklemeleri isteyerek bunun karşılığı olarak her iki partinin siyasi merkezi olan Süleymaniye kentine özerklik verileceğini vadetti.

Erbil’de katıldığı bir ödül töreninin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kürdistan Bölgesi Başbakanı Neçirvan Barzani, Maliki’nin ziyaretinin, Kürdistan Yurtseverler Birliğinin (KYB) ziyareti üzerine gerçekleştiğini söyledi.”Maliki’nin niyetini bilmiyoruz. Fakat iyi niyetli olsaydı, Erbil’i de ziyaret ederdi”  sözleriyle Maliki’nin ziyaretine tepki gösteren Barzani, Maliki’nin Erbil’i ziyaret etmesi durumunda kendisini karşılayacaklarını ifade etti.

ÖNCEKİ HABER

Masalların ömrünü uzatan adama saygı duruşu

SONRAKİ HABER

Bu raporun bilimsel açıklamasını birisi yapsın?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa