08 Mayıs 2012 07:33

ILO’yu mu oyalıyorsunuz?

CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin, Toplu İş İlişkileri Yasa Tasarısı’nın Meclis gündeminde hâla niçin bekletildiğini sordu. Çetin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’e “Hükümetin elini rahatlatmaya, işçileri, sendikaları, ILO’yu oyalamaya dönük bir girişim midir&rdqu

ILO’yu mu oyalıyorsunuz?
Paylaş

CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin, Toplu İş İlişkileri Yasa Tasarısı’nın Meclis gündeminde hâla niçin bekletildiğini sordu. Çetin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’e “Hükümetin elini rahatlatmaya, işçileri, sendikaları, ILO’yu oyalamaya dönük bir girişim midir” sorusunu yöneltti.

Türkiye’nin, her yıl Haziran ayında yapılan ILO Konferansı’nda uzun yıllardır sendikal hak ihlalleri ve iç hukuk düzenlemelerinin ILO sözleşmelerine aykırılığı konusunda ciddi sıkıntılar yaşadığını hatırlatan Çetin, hükümetin 2008 yılında kendi vekilleri tarafından yapılan girişimin de yasalaşmadığına dikkat çekti.

“Bu tasarı da 2008’de partinize mensup milletvekillerince verilen teklif gibi hükümsüz mü kalacak” diye soran Çetin, “Toplu İş İlişkileri Kanunu Tasarısının yasalaşmasını engellemeye dönük iş dünyasındaki bazı kurum ve kuruluşların yoğun kulis faaliyetleri yürüttüğü ve hükümet üzerinde baskı kurduğu iddiaları doğru mudur? Doğru ise, bu kurum, kuruluş ve kişiler kimlerdir” sorusuna da yanıt istedi. Çetin, “2012 yılında yapılacak ILO Konferansı’ndan önce Toplu İş İlişkileri Kanunu Tasarısının yasalaştırılması hedefi hükümetinizin gündeminde var mıdır? Toplu İş İlişkileri Kanunu Tasarısının TBMM’ye sevk edilmesinden itibaren, Bakanlığınızca 2822 Sayılı Toplu Sözleşme, Grev ve Lokavt Yasası’nın 12’in maddesi çerçevesinde işçi sendikaları tarafından yapılan yetki tespiti başvurularının sayısı ne kadardır? Bunlardan kaç tanesine Bakanlığınızca olumlu ya da olumsuz cevap verilmiştir? Yetki tespiti taleplerine yönelik herhangi bir işlem tesis edilmemiş ise, ilgili yasanın 13. maddesinin ikinci fıkrasında belirtilen 6 işgünlük süre şartına neden uyulmamıştır ve Bakanlığınızca yayımlanmış en son istatistik olan 2009 yılı Temmuz Ayı istatistiğine göre neden işlem yapılmamaktadır? Bu konu ile ilgili olarak sorumlular hakkında herhangi bir yasal işlem tesis edilmiş midir” sorularını da yöneltti. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Çağlayan Adliyesi önünde çatışma: 3 yaralı

SONRAKİ HABER

İtalya’da da seçmen, ‘kemer sıkmaya hayır’ dedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...