08 Mayıs 2012 10:31

KESK grev hazırlığına başlıyor

KESK’e bağlı sendikaların yöneticileri bugün bir araya gelerek toplusözleşme sürecine ilişkin değerlendirme yaptı. Edinilen bilgiye göre 21 Mayısta yapılacak son toplusözleşme görüşmesinde kamu emekçilerinin talepleri kabul edilmezse, Hakem Heyeti’nin kararı öncesi bir günlük uyarı grevi yapılacak. KESK&rsqu

KESK grev hazırlığına başlıyor
Paylaş

KESK’e bağlı sendikaların başkan ve yöneticileri bugün Eğitim Sen Genel Merkezinde bir araya geldi. Toplusözleşme sürecine ilişkin değerlendirmelerin yapıldığı toplantıda, kamu emekçilerinin taleplerinin karşılanmaması halinde greve çıkılması kararlaştırıldı. Ancak toplusözleşmenin son görüşmesinin yapılacağı 21 Mayıs günü ile Hakem Heyeti’nin sözleşmeye son noktayı koyacağı 29 Mayıs tarihleri arasında da KESK, bir günlük uyarı grevi yapacak. KESK, uyarı grevini Kamu-Sen’le ortaklaştırmak için de ilerleyen günlerde çağrı yapacak. Grev gününün de bu görüşmelerin ardından belirlenmesi bekleniyor.
Edinilen bilgiye göre, işyerlerinde grev hazırlığı sadece KESK ve Kamu-Sen üyeleriyle sınırlı değil, tüm kamu emekçilerine yönelik olması görüşü ağır bastı.

Açıklanan takvime göre 2012-2013 yılında kamu emekçilerinin maaş ve sosyal haklarını belirleyecek toplusözleşmede son görüşme 21 Mayısta gerçekleşecek. Uzlaşma sağlanamayan konularda son kararı verecek olan Hakem Heyeti’nin ise kararını açıklaması için son gün 29 Mayıs.

MEMUR-SEN: ‘TEKLİF HEMEN AÇIKLANSIN’

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu ise, sendika ve konfederasyonların taleplerini toplusözleşme başlamadan bir hafta önce Devlet Personel Başkanlığı verdiklerini, ancak aradan geçen 8 güne karşılık kamu işveren heyetinin halen teklifini sunmadığını hatırlattı.

Kamu işveren heyetinin maaş artışı teklifini 14 Mayısı beklemeden hemen kendilerine iletmesini isteyen Gündoğdu, yetkili sendikalarla kamu işveren heyeti arasında yapılan görüşmelerde taleplerin dikkate alınmayarak elenmesini de eleştirdi.

Gündoğdu, hizmet kollarını ilgilendiren ve hizmet kolu toplusözleşmesinin kapsamında bulunan birçok hususun “genel toplusözleşmenin konusu” denilerek veya “diğer” konu başlığı altında ayrıştırıldığını ifade etti.

HİZMET KOLLARINDA TALEPLER BUDANDI

Kültür, sanat ve turizm iş kolunda yetkili olan KESK’e bağlı Kültür Sanat-Sen Genel Başkanı Yavuz Demirkaya, hizmet kolunda gündeme getirdikleri taleplerin büyük çoğunluğunun ya “Genel toplusözleşme hükmü” denilerek konfederasyonların görüşmelerine bırakıldığını, ya da doğrudan Hakem Heyetine gönderilecekler arasına konduğunu anlattı. Yasanın toplusözleşmeyi mali ve sosyal haklarla sınırlamakla kalmadığını, mali ve sosyal hakların tanımını da sığlaştırdığını kaydeden Demirkaya, bu nedenle taleplerinden sadece dördünün hizmet kolu toplusözleşme görüşmeleri içinde değerlendirileceğini ifade etti. Ek ödeme, kıdem aylığı gibi birçok konunun genel toplusözleşme görüşmelerinde masaya sunulacağını ifade eden Demirkaya, “Sanatçılara ilişkin talepleri dile getirdiğimizde dahi, ‘belediyelerde de sanatçı var’ denilerek genel görüşme kapsamına alındı. Neredeyse hizmet kollarında sözleşme yapılamaz durumdaydı. Birçoğunu güçlükle görüşmelerin parçası yapabildik” diye konuştu. Demirkaya, memurlar için grev hakkının yasal ve anayasal güvenceye alınmasının da talepleri arasında yer aldığını söyledi. (Ankara/EVRENSEL)


HÜKÜMET ZAM TEKLİFİNİ 14 MAYISTA SUNACAK

Kamu emekçileri sendikalarıyla hükümet arasındaki 2012-2013 yılı toplusözleşme görüşmelerinin ikincisi bugün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında toplandı.

Toplantının başlangıcında konuşan Çalışma Bakanı Faruk Çelik, genel konulara ilişkin yarın bir komisyon oluşturacaklarını ve 14 Mayıs Pazartesi günü genele ilişkin taleplerin değerlendirilmesine başlayacaklarını söyledi.

Kamu işveren heyetinin, yani hükümetin zam teklifini de bu tarihte açıklayacaklarını ifade eden Çelik, 16 ve 17 Mayıs’taki görüşmelerede hem hizmet kollarına, hem de genele ilişkin tablonun değerlendirileceğini söyledi.

ÖNCEKİ HABER

Çatıdan düşen işçi öldü

SONRAKİ HABER

Çağlayan Adliyesi önünde çatışma: 3 yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...