20 Temmuz 2016 12:20

Tehdit eden yapımcılara oyunculardan tepki 

Bazı yapım şirketlerinin oyunculardan “darbeye hayır” videosu çekip paylaşmalarını istemelerine Oyuncular Sendikasından tepki geldi. 

Paylaş

Aralarında Pana Film’in de bulunduğu bazı yapım şirketlerinin oyunculardan “darbeye hayır” videosu çekip paylaşmalarını istemelerine Oyuncular Sendikasından tepki geldi. 

Sendika resmi twitter hesabından duyurduğu açıklamasında, yapımcılardan gelen bu isteği “haddini aşan talep ve tehditler” olarak nitelendirdi. Bu tehditlerin darbeci zihniyetin hedeflediği baskı ve ayrımcılığa hizmet edeceğini belirten Oyuncular Sendikası, “Bu gibi antidemokratik tutumlarla mücadele etmek de görevimizin bir parçası” dedi. 

Oyuncular Sendikası kurucularından Şebnem Sönmez ise sosyal medyada, hesabından “Biz kendi cümlemizi kurarız, bu senaryo değil” diyerek yapımcı adreslerden video çekme/mesaj yayımlama dayatmasının kabul edilemez olduğunu söyledi. 

NE OLMUŞTU

15 Temmuz’da yaşanan darbe girişimi sonrasında sosyal medyada ve yandaş basında oyuncular sessiz kaldıkları fikriyle hedef gösterilmişti. Bu haberlerin ardından “Kurtlar Vadisi” isimli dizisiyle tanınan Pana Film’in sahibi Raci Şaşmaz, oyunculardan “darbeye hayır” sloganlı video çekmelerini istedi. 

Bu paylaşımların ardından TRT tarafından yayımlanan Diriliş Ertuğrul dizisinin oyuncuları darbeye karşı bu videoyu yayınladı. 

MAGAZİNİN HEDEFİNDE SANATÇILAR VAR

Sabah Gazetesinin magazin eki Günaydın, dünkü baskısında aralarında Musta Altıoklar, Müjdat Gezen, Şehrazat, Nilgün Belgün ve Leman Sam’ın da bulunduğu sanatçıları 15 Temmuz gecesi sosyal medyadan yaptıkları paylaşımlar nedeniyle “İhanet Şebekesi” başlığıyla manşetine taşıdı. Günaydın’ın bu haberindeki iddia ise “Milyonlar sokaklara dökülüpü demokrasi müzcadelesi verirken, onlar bunun bir oyun olduğunu savundular. Attıkları mesajlarla açıkça cuntacıların safında yer aldılar.”  oldu. Günaydın gazetesi bu iddasını sanatçıların 15 Temmuz gecesi sokaktaki kaos ve şiddetten dolayı “sokağa çıkmayın” uyarısında bulunmalarına dayandırıyor. Kelebek’in  manşetinde ise darbe girişimi sonrası sessiz kaldıklarına ilişkin yapılan eleştirilere yönelik sanatçıların yanıtları yer aldı.  

 ‘KEŞKE ÖLDÜRMEK YERİNE YAŞATMAYI TERCİH ETSEYDİK’

Sessiz kaldığı nedeniyle sosyal medyadan en çok eleştirilen isimlerden biri Tuba Büyüküstün, 'İçim acıyor' diyen oyuncu Instagram sayfasına şu notu düştü: 

“Keşke sevmek, nefret etmekten daha kolay olsaydı insanoğlu için, övmek, hakaret etmekten kolay olsaydı. Keşke birbirimize el uzatmayı, arkamızı dönmekten daha çok benimseseydik, başkalarını yargılamadan önce kendimize dönük olabilmeyi... Hepimiz bir şekilde bu dünyaya geldik, hangi ülke, hangi dil, hangi ırkta olduğumuzu bilmeden, hatta doğmayı bile biz seçmedik. Keşke varlığımızla bu dünyayı havayı, suyu, güneşi, ağaçları hak edebilseydik. Keşke farklı olmamızın zaten en normal şey olduğunu bilip elele tutuşabilseydik... Birbirimizi reddetmeye değil, anlamaya çalışabilseydik. Keşke birbirimizi gözümüzü bile kırpmadan öldürmek yerine yaşatmayı seçebilseydik. Niye mi hiç bir şey yazmadım, yorum yapmadım; içim o kadar acıyor ki, o kadar anlamıyorum ki... Ne yazsam o kadar eksik kalacak ki... Bu gün dua ettim hepimiz için, yüce Allah insanı affetsin...”

 ‘SESSİZ KALDIN’ DİYENLERE: ULAN BİZ İNSAN DEĞİL MİYİZ?

Manken Çağla Şikel, kendisini “sessiz kalmakla” eleştiren takipçilerine tepki gösterdi. Şikel, “Ulan biz insan değil miyiz? O jetler sadece senin tependen mi geçti?” diye sordu.

Çağla Şikel'in Instagram'dan yaptığı paylaşımında, “Benim ailem çoluğum çocuğum yok mu? Benim nefesim kesilmedi mi? Ben o patlamalarla yerimden hoplamadım mı, yan gelip yattım mı? Çocuklarım yanımda değildi diye sevineyim mi üzüleyim mi, şükür mü edeyim bir başıma? Ben düşmedim mi, ekmek makarna peşine?" ifadesini kullanan Şikel, “Yarın nasıl bir ülkeye uyanacağız endişesi yaşamadım mı? Ben insan değil miyim, illa size açıklama yapmak zorunda mıyım? Size ne benim tarafımdan, tarafsızlığımdan? Önce insan olun oturun bana veya ünlülere çemkireceğinize dua edin ülkemiz için hayatını kaybeden insanlar için! Ha bir de af dileyin haklarını yediğiniz, insanlıklarını bilip bilmeden sorguladıklarınız için” diye yazdı.  (KÜLTÜR SERVİSİ)
 

ÖNCEKİ HABER

İmralı heyeti: Darbe ile mücadele demokratikleşme ile olur

SONRAKİ HABER

Kayseri'de polis merkezi karşısına darağacı minyatürü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...