19 Temmuz 2016 09:29

'Kimsenin halkı iki darbe arasında sıkıştırmaya hakkı yok'

Adana Barosu Adana Adliyesi önünde yaptığı gerçekleştirdiği basın açıklaması ile darbe girişimi ve sonrasında gerçekleşen hak ihlallerine dikkat çekti

Paylaş

Adana Barosu Adana Adliyesi Taş Bina önünde yaptığı gerçekleştirdiği basın açıklaması ile darbe girişimi ve sonrasında gerçekleşen hak ihlallerine dikkat çekti. Hükümet’in darbe girişimi sonrası puslu havadan faydalanarak demokrasi havariliği adı altında yargı, İçişleri Bakanlığı ve bürokrasi içerisindeki farklılıklarla hesaplaşmaya giriştiğini dile getiren Adana Barosu Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık,  “Türkiye’de demokrasiyi, laikliği, hukuk devletini gerçekleştirebilecek yol ve yöntemler vardır. Ne askeri ne de sivil darbe… Kimsenin halkımızı iki darbe arasına sıkıştırmaya hakkı yoktur.” dedi. 

‘BUGÜNE KADAR BİLİP DE SUSMUŞSANIZ SİZ DE SUÇLISUNUZ’

Tutuklanan, soruşturma yapılan kişiler hakkında devam eden bir soruşturma var ise, yarım kalan darbe ile bağlantıları var ise ortaya koyulması ve işlemlerin yürütülmesi gerektiğini söyleyen Çıtırık,“Ama bu işlemlerin hepsinden haberdar iseniz ve bugüne kadar susmuşsanız siz de bu suça ortaksınız” dedi. 

‘BUYRUN DARBECİLERİN İSİMLERİNİ KALDIRALIM’

27 Mayıs 1960’la başlayan darbe süreçlerinin darbelerle hesaplaşılmadığından Türkiye’de demokrasi kültürünün, insan hakları kavramının gelişmediğini dile getiren Çıtırık, “Siyasilere, belediye başkanlarına seslenerek “60’tan bugüne darbelere karışmış bu isimleri caddelerden okullardan adlarını kaldırmaya var mısınız?” dedi. 

‘LİNÇE KATILANLAR YARGILANMALI’

İnancı gerçekleştirme yeri olan camilerden yapılan çağrıları doğru bulmadıklarını ifade eden Çıtırık, fail ya da şüphelinin vücut bütünlüğünü korumanın devletin görevleri arasında olduğunu belirterek teslim olan askerle yapılan saldırılar linçle ilgili  “Bunu gerçekleştirenlerin yakalanıp yargı önüne çıkarılması bir zorunluluktur” dedi.

‘İDAM CEZASI SUÇLUYU TOPLUMA KAZANDIRMAZ’

Suçluyu topluma kazandırma yönü bulunmayan idamın getirilmesi ile ilgili söylemleri eleştiren Çıtırık, “Burada popülarite yapamazsınız. Türkiye Cumhuriyeti AİHM ek sözlenmesinin 6 ve 13 numaralı protokolünü 2006’da onaylamıştır. İdam cezasını yeniden getiremezsiniz. Getirseniz bile geriye işlemez. Getirecekseniz de buyurun hodri meydan! Sen Avrupa Konseyi üyesisin. Kimseyi kandırmasın” dedi.  Eylemin vahameti ne olursa olsun savunma hakkının korunması gerektiğini ifade eden Çıtırık, “Savunma hakkını yerine getirmeye çalışan avukatların önüne mevzuatta olmayan engellemelerle adil yargılanma ilkesine gölge düşürülmemesi gerekmektedir. (Adana/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

'Darbeye ve sivil dikta rejimine karşı duracağız'

SONRAKİ HABER

Kocaeli'de HDP'ye yönelik saldırılar kınandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...