19 Temmuz 2016 04:05

Baton Rouge’da sular durulmuyor

Eski ABD askeri, ırkçılık tartışmalarıyla gündeme gelen Baton Rouge’da üç polisi vurarak öldürdü.

Paylaş

Eski ABD askeri, ırkçılık tartışmalarıyla gündeme gelen Baton Rouge’da üç polisi vurarak öldürdü.  ABD’de geçtiğimiz günlerde bir siyahın, polis tarafından öldürüldüğü Louisiana Eyaleti’nin başkenti Baton Rouge’da pazar günü üç polis bir siyah tarafından vurularak öldürüldü. Şimdilik hiçbir örgütle ilişkisi bulunamayan  Gavin Eugene Youtube’da paylaştığı videoda siyahların polis tarafından öldürülmesine tepki olarak saldırıyı planladığını açıkladı. 

ESKİ ASKERİN GRUPLA İLİŞKİSİ BULUNAMADI

Gavin Eugene Long’un eski ABD askeri olduğu, Irak işgalinde görev aldığı, ünüversite de onur listesinde bulunduğu ve bugüne kadar hiçbir suça karışmadığı açıklandı. Yotube’da yayınladığı videoda Dallas’da 5 polisin öldürüldüğü saldırıyı “adalet” diye nitelendiren Long başka bir vidyoda ise Hristiyan olarak yetiştiğini fakat artık İslamiyeti benimsediğini söylüyor. 

POLİS ŞİDDETİ VE IRKÇILIK GÜNDEMDE

Baton Rouge’da son günlerde su yüzüne çıkan ırkçılık ve polis şiddeti aslında yıllardır süre gelen bir gerginlik. Siyahlar nüfsusun yarısından fazlasını oluşturmasına rağmen  (230.000) eğitim, sağlık hizmetleri ve kaliteli işe ulaşımda azınlıklar.  Ayrıca bir çok vatandaş polisin aşırı agresif olmasından ve genelinin beyazlardan oluşmasından  sikayetçi. 2015 Mayıs Baton Rouge Savunma Raporuna göre pollis departmanının 3’te 2’si beyazlardan oluşuyor. Baton Rouge ayrıca ABD’de suçun en yaygın olduğu şehir. Ceza savunma avukatı Michele Fournet Reuters’e verdiği röportajda azınlıkların polis şiddetinden ve polisten korkmaktan yorulduklarını ifade etti. 2005 yılında Katarina Kasırgası yaşandığında Lousiana’ya diğer şehirlerden yardım için gelen yetkililer Baton Rouge’daki polislerin siyahlara  davranışlarını görüp rapor etmeye başlamışlardı.

SİYAH MÜSLÜMANLAR 

Long müslüman olduğunu açıklayarak şaşkınlığa yol açsada Baton Rouge da siyah müslüman direnişi yeni değil. 1972’de de siyah müslümanlar ayrımcılığa karşı koymayı amaçlayarak siyah mahallelerde örgütlenme başlatmışlardı. 1972’de Baton Rouge Siyah Müslümanlar tarafından düzenlenen protestolara devlet  müdahale etmiş, 4 gösterici ölmüş, 31’i de yaralanmıştı. Bugün tekrar ortaya çıkan Yeni Siyah Partisi de siyah Müslümanlardan oluşmakta.  Parti üyeleri Baton Rouge‘da öldürülen siyah Alton Sterling’in ölümü üzerine tekrar bir araya geldi. Jerald Justice  Sterlingin’in ölümünden sorumlu olarak  kimsenin tutuklanmamış olması siyahların kendini koruyacak organizasyona ihtiyaç duyduğunu açıkça gösterdiğini bu sebepten yeni siyah panterleri tekrar etkinleştirmeye karar verdiklerini açıkladı. Geçtiğimiz yıllarda aktivistler kolluk kuvvetlerinin yerli halkla beraber vakit geçirip entegre olmalari için “topluluk projeleri” yapılması ve daha çok siyah polis işe alınması için çağrıda bulunmuşlardı. (DIŞ HABERLER)


 

ÖNCEKİ HABER

İşçi artık kızılcık şerbeti içtim demeyecek

SONRAKİ HABER

Kürt illerinde yaşanan ‘darbe’ değil mi?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...