07 Mayıs 2012 13:28

Yıkımlara karşı örgütleniyorlar

Narlıdere 2. İnönü ve Çatalkaya mahallelerinde kentsel dönüşüm adı altında yıkım yapılmak isteniyor. Mahalle halkı yıkımlara karşı mücadele etmek için komiteler kurarak örgütleniyor. Geçtiğimiz günlerde her iki mahallede de yapılan halk toplantılarına Emek Partisi Eski Genel Başkanı ve İstanbul Bağımsız Mil

Yıkımlara karşı örgütleniyorlar
Paylaş
Sinem Uğurlu

2. İnönü mahallesinde, 125 eve milli emlak tarafından gönderilen yazıyla evlerinin ihale ile satışa çıkarıldığı söylenerek, “İşgaliye bedeli” adıyla 5 bin ila 30 bin TL arasında ceza ödenmesi istenmişti. Bu konuda CHP’li Narlıdere Belediyesi önünde eylem de yapan mahalle halkı, örgütlenerek evlerine sahip çıkmaya hazırlanıyor. Çatalkaya Mahallesi’nde de kentsel dönüşüm adıyla yıkım kapsamına alınan 115 hane buluyor. Henüz yeni yeni komiteler kurup, örgütlenmeye çalışan halk, emek vererek yaptıkları ve yıllardır oturdukları evlerinin yıkılmasını istemiyor.

‘KONUT HAKKI İÇİN MÜCADELE VERECEĞİZ’

İlk olarak 2. İnönü Mahallesi, Atatürk meydanında düzenlenen halk toplantısına 300 kişi katıldı. Burada konuşma yapan Bağımsız Milletvekili A. Levent Tüzel, Başbakan’ın Van depreminden sonra bu konuyu sık sık gündeme getirdiğine değinerek, “Hiç direnmeyin, yıkacağız yıktıracağız” dediğini söyledi. Bunu da “İnsan merkezli kentler” gibi sözlerle süslediğini ifade eden Tüzel, “Ama insanların çıkarlarını, sağlıklı konut hakkını düşündükleri yok. Bütün düşündükleri, sizlerin emek verip, var ettiğiniz evlerinizi kentsel dönüşüm adı altında rant çevrelerine ve kendi sermaye gruplarına peşkeş çekmek. Bu politikalara karşı borçlandırılmadan, sağlıklı konut hakkı için birleşik bir mücadele vereceğiz” diye konuştu.

Projeler yapılırken, mühendis ve mimarların görüşlerinin alınmadığı ifade eden Tüzel, “Burada yaşayan halkın ve onların temsilcilerinin de görüşü alınmıyor. Gözünü para bürümüş sermaye çevreleri bu alanlara sahip olmak istiyor. Bu evleri onlara yem ettirmemenin mücadelesini vereceğiz” dedi.  

‘DÜNYANIN ŞEYTANI OLMUŞ GARİBANIN EKMEĞİNİ ALIYOR’

Tüzel’in konuşmasının ardından, açık kürsü oluşturularak, mahalle sakinleri de söz aldı.
Bedrettin Aslan, mahalle üzerinde büyük rantlar olduğunu söyleyerek, “Bu rant kimin rantıdır?  Bu rant bizim rantımızdır. Erdoğan dünyanın şeytanı olmuş, garibanların ekmeğini almak istiyor. Biz hepimiz insanız, insanca yaşamak istiyoruz. Bu mahallede yaşayanlar olarak hepimiz aynı gemideyiz. O yüzden hiçbir ayrım yapmadan birleşeceğiz” diyerek tepkisini dile getirdi.

Mahalle sakinlerinden Kasım Düzova, yıllar önce geldikleri bu mahallede, evlerini yaparken çektikleri sıkıntıları anlattı. Düzova, “Eşek sırtında tuğla taşıyarak, çimento taşıyarak evlerimiz yaptık. Şimdi gider miyiz hiç? Biz bu mahallenin rant alanı haline getirilmesine izin vermeyeceğiz. Batılısı doğulusu hepimiz biriz, bütünüz burada”  dedi.

Mahmut Demir de, “Mahalle muhtarları nerede?​” diye sorarak, “Bundan sonra oy vereceklerimizi de iyi belirleyelim. Bizim yanımızda yer almayacak olanlar bizim temsilcimiz olamaz” dedi.  

Diğer bir mahalle sakini Abdullah Akdeniz ise, bir gecekondudan başka bir şeylerinin olmadığını söyleyerek, “Aç kurtlar gibi gözlerini açmış bekliyorlar. Biz de birlik olmalıyız” dedi.

Toplantıda söz alan mahalle sakinleri, bir komite kurulmasını önerdi. Toplantıda, mahalledeki her akraba çevresinden seçilecek temsilciler ile bir komite kurulması kararı alındı. (İzmir/EVRENSEL)


‘SIRTINDA TUĞLA TAŞIYARAK MI YAPMIŞ?​’

Narlıdere’de bulunan Çatalkaya Mahallesi de meclis kararı ile kentsel dönüşüm kapsamına alınan mahalleler arasında. Hazine arazisi olan bu bölge, askeriyeye tahsis edilmiş ve bu kapsamdaki 115 konut yıkılmak isteniyor. Buradaki halk, 10 kişilik bir komite de oluşturmuş durumda. 2. İnönü Mahallesi’nde yapılan toplantının ardından, buradaki mahallelilerle gerçekleştirilen halk toplantısında konuşan Levent Tüzel, önceleri suratına bile bakılmayan alanların, yeni yağma alanları olduğunu ifade ederek, kentsel dönüşüm mağduru halkın sorunlarını Meclise de taşıyacağını dile getirdi.  
Burada konuşan mahalle halkından bir kadın, “Hiç kimse yokken, yaptım bu tepeye evi. Ben emek ettim. Derelerden su topladım. Bidonla sırtımda su getirdim. Briket taşıdım. Şimdi de, “Gel kardeşim, sen binanı yap, bana da bir yer ver bodrum katından” der miyim? Hayır diyemem. Erdoğan kendi evini sırtında tuğla taşıyarak mı yapmış ki, bizim evlerimizi elimizden almak istiyorlar” diyerek tepkisini gösterdi.
Ardından BDP ve Emek Partisi Narlıdere ilçe başkanları da söz alarak, halk ile birlikte hareket edeceklerini söylediler. Ayrıca toplantıda, 2. İnönü Mahallesi komitesiyle de ortak hareket etme kararı alındı.

ÖNCEKİ HABER

Togo işçisinin sabrı tükenmeyecek

SONRAKİ HABER

Karakoçan'da kadın cinayetine tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...