18 Temmuz 2016 12:26

Ekonomi sallandı ama darbelemedi

Cuma günü yaşanan darbe girişiminin piyasayı nasıl etkileyeceği sorusu sabah yanıt buldu.

Paylaş

Cuma günü yaşanan darbe girişiminin piyasayı nasıl etkileyeceği sorusu sabah yanıt buldu. Ekonomi kurmaylarının ve kurumlarının açıklamalarına rağmen borsa sert düşüşle açıldı. Gülen Cemaatinin el konulan bankası Bank Asya’nın faaliyetleri geçici olarak durduruldu. Rusya ile yumuşama girişimlerinin ardından Türkiye’ye gelen az sayıdaki turist ise geri döndü. 

Darbe girişimi sonrası gelen satışlarla Borsa İstanbul Endeksi’nde kayıplar yüzde 5’i bulurken, dolar da 2.96 lirayı aştı.

Ağırlıklı olarak banka hisselerine gelen satışların etkisiyle, Borsa İstanbul Endeksi dün güne yüzde 2.50 kayıpla 80 bin 755 puandan başladı. Satışların devamıyla 80 bin puanın altına çekilen Endeks, yüzde 5.07 düşüşle 78 bin 625 puana kadar geriledi.

Darbe girişimi sonrası hafta sonu serbest piyasa işlemlerinde 3.05 liraya kadar yükselen dolar da, dün sabah saatlerinde 2.92 - 2.93 liraya kadar gevşemesinin ardından yeniden yükselerek 2.96625 lira düzeyine çıktı.

ŞİMŞEK: PANİĞE NEDEN OLMAYACAK 

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, darbe girişiminin yatırımcıda paniğe neden olmayacağını savundu. Şimşek, “Ekonomide bunun doğurduğu kalıcı bir tahribat beklemiyoruz. Ne büyümede ne dış dengede ne de diğer makro ekonomik alanlarda” dedi.

Şimşek, konuk olduğu yayında yapısal reformların yeniden ön planda yer alacağını da dile getirdi. Darbe girişiminin kalıcı tahribat doğurmayacağını söyleyen Şimşek, “Türkiye’nin demokrasisi güçlenmiştir. Siyasi iktidar pekişmiştir. Türkiye’nin makroekonomik temelleri güçlüdür. Biz kötü bir rüya gördük. Geride kaldı” dedi.

MERKEZDEN AÇIKLAMA

Merkez Bankası, finansal piyasalara ilişkin yayımladığı basın duyurusunda “Merkez Bankası tarafından bankalara gerekli likidite limitsiz olarak sağlanacaktır. Gerekli görülmesi halinde, finansal istikrarı korumaya yönelik ihtiyaç duyulacak tüm önlemler alınacaktır” dedi. Açıklamada, alınan tedbirler şöyle sıralandı: “Merkez Bankası tarafından bankalara gerekli likidite limitsiz olarak sağlanacaktır. Bankalara sağlanan gün içi likidite imkanının komisyon oranı sıfır olarak uygulanacaktır. Türk lirası likidite sağlamak amacıyla, ihtiyaç duyulması halinde, bankalar tarafından limitsiz tutarda teminat döviz deposu getirilebilmesine imkan tanınacaktır. Bankaların döviz deposu almak üzere de kullanabilecekleri yaklaşık 50 milyar ABD doları seviyesindeki mevcut limitleri gerektiğinde artırılabilecek ve kullanım şartlarında (teminat ve maliyet) iyileştirmeye gidilebilecektir. Merkez Bankası nezdindeki tüm piyasalar ve sistemler işlemler tamamlanıncaya kadar açık tutulacaktır. Piyasa derinliği ve fiyat oluşumları yakından takip edilecektir. Gerekli görülmesi halinde, finansal istikrarı korumaya yönelik ihtiyaç duyulacak tüm önlemler alınacaktır.”

BDDK DE AÇIKLAMA YAPTI

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, darbe girişiminin ardından açıklama yaptı. Akben açıklamasında, “Sistemimiz normal, rutin çalışmasına devam ediyor. Endişe edecek, herhangi bir olumsuzluğa sevk edecek bir durum söz konusu değil” dedi. 

YÜZLERCE RUS TURİST TAHLİYE EDİLDİ

Türkiye’deki darbe girişimi üzerine yüzlerce Rus turistin ülkelerine götürüldüğü bildirildi. Rusya Ulaşım Bakanlığı, “17 Temmuz 2016’da Türk hava yolu şirketlerine ait uçaklarla 450 Rus turist, İstanbul ve Antalya’dan Moskova, St. Petersburg, Krasnodar ve Mahaçkala’ya getirildi” dedi.
Rusya Ulaşım Bakanlığından yapılan açıklamada “17 Temmuz 2016’da Türk hava yolu şirketlerine ait uçaklarla 450 Rus turist, İstanbul ve Antalya’dan Moskova, St. Petersburg, Krasnodar ve Mahaçkala’ya getirildi” ifadeleri yer aldı. Açıklamada turistlerin taşınması için İstanbul, Ankara ve Antalya’dan Rusya’nın Moskova, Kazan, Soçi, Begişevo, Krasnodar, Yekaterinburg, Nalçik ve Rostov-na-Donu kentlerine 11 ek seferin yapılmasının planlandığı belirtildi. Sputnik haber ajansı, bu konudaki haberinde darbe girişiminin ardından Rusya’dan Türkiye’ye düzenlenen uçak seferlerinin durdurulmasına karar verildiğini anımsattı. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Kente su sağlayan barajın yanına taş ocağı

SONRAKİ HABER

DİSK-AR: Geniş tanımlı işsizlik yüzde 17

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...