07 Mayıs 2012 13:17

Togo işçisinin sabrı tükenmeyecek

9 gündür direnişte olan, Togo işçileri, gün geçtikçe kararlılıklarını yükseltiyor. Her geçen gün, işyerinin önünde daha disiplinli bir direniş sergileyen işçiler, “Biz işçiyiz, bizim sabrımız kolay kolay tükenmez” diyor. Togo’da çalışan 35 işçi, haklarını istedikler

Togo işçisinin sabrı tükenmeyecek
Paylaş
Hilal Yağız / Selmane Ertekin

‘BURAYI MİTİNG ALANI YAPARIZ’

“Ankara’da Tekel’den sonraki direniş biziz”, “Burayı gerekirse miting alanına çeviririz”, “Togo’ya geri döneceğiz” diyen işçilerden Soner Şimşek, “Bakalım ilk onların mı sabrı tükenecek bizim mi? Ama biz işçiyiz bizim sabrımız kolay kolay tükenmez. Biz Togo’ya geri dönene kadar buradayız” diyerek, kararlılıklarını dile getirdi.

Erol Motor, bugüne kadar aileleri gibi gördükleri Togo işverenlerinin şu anda ne kendileriyle ne de sendikayla muhatap olduklarını söyledi. Motor, “Ama işçi çalıştırmayı göze alamıyorlar. Geri adım attılar tabii. Bütün sigortasız çalışanları göndermek zorunda kaldılar” dedi.

‘TOGO’YU KİMSEYE YAR ETMEYİZ’

Fabrikada çalışan sayacılara işverenler özellikle direnişçi işçilerle görüşmemelerini tembihlemiş. “Onlarla görüşmeyin, telefonlaşmayın, muhatap olmayın” denildiğini anlatan direnişteki işçiler, sayacıların küçük bir alanda dışarı bile çıkamadan sigaralarını içmek zorunda kaldıklarını, kendileriyle görüşmemeleri için mola bile verdirtmediklerini üzüntüyle anlattı.  

İşçiler 10-15 yıldır Togo’da çalışmalarına karşın sadece sendikalı oldukları için işten atılmalarına anlam veremiyor. İşyerlerini kendi evleri gibi görmüşler ve neredeyse binanın yapımına, bahçedeki demir parmaklıklara, çiçeklere, ağaçların kesimine kadar her işi yapmışlar. Bu yüzden de, “Togo bizimle devam etmeyecekse, başkasıyla da olmayacak. Biz burayı kimseyi yar etmiyoruz” diyor.

‘NEDEN DÜŞÜNMEZ BUNLARI PATRONLAR?​’

Fikret Karataş, “Ya bizi işe geri alacaklar ya da Togo kapanacak” diye anlatıyor gelişmeleri: “Biz tam bir samimiyetle çalıştık. Biz dört elle sarıldık işimize. Neden böyle yaptılar anlamadık. 16-17 yıl oldu. Fabrikaya şöyle bir bakıyorum. Her yerinde emeğim var benim. Neden düşünmez böyle şeyleri patronlar? Burası bizim işyerimizdi. Bir sendikaya üye olduk diye işten çıkarıldık.”

Karataş, aldığı parayla çocuğunu dershaneye gönderemediği için zam istemiş sadece. Diğer taraftan da aslında hiçbir şeye vakit ayıramadığını, çalışma saatlerinin uzunluğundan akşam eve gidip televizyon bile izleyemediğini anlattı. Senelerce bu koşullarda çalıştıktan sonra ise kapı önüne konulmasına karşı mücadelesinin süreceğini söyledi.

‘BİRÇOK DİRENİŞE ÖNCÜLÜK ETMİŞ OLACAĞIZ’

Tolga Bayrak, henüz 17 yaşında ve sigortasız çalışmış. İçeride yaptığı işten eli kesilmiş, eline dikiş atılmış. Genç bir direnişçi olarak, o daha da umutlu bu direnişten.
Metin Açıkgöz ise 12 yıldır, fabrikada fora, tamir, zımpara gibi birçok işten sorumlu durumdayken, diğer arkadaşları gibi kapı önüne konmuş. Bayrak, “Biz eğer burayı kazanırsak, birçok büyük işyerine de öncülük etmiş olacağız” diyerek, mücadelenin büyütülmesi gerektiğini, birçok fabrikada sendika olmadığını anlattı.
Tek kadın direnişçi Semiha Yılmaz, 15 yıllık çalışmasının karşılığının sendikalı olunca işten atılmak olmaması gerektiğini söyledi.

‘TOGO ÖNÜ EYLEM ALANIMIZ OLACAK’

Türk-İş’e bağlı Sendikal Güç Birliği Platformu bileşeni sendikalardan TÜMTİS üyeleri ve yöneticileri de dün Togo’yu ziyaret etti. “Yaşasın sınıf dayanışması”, “Togo işçisi yalnız değildir” sloganları ile karşılanan TÜMTİS üyeleri ile birlikte, Yapı Yol-Sen ile Yol-İş Ankara 3 No’lu Şube yöneticileri de Togo işçilerini ziyaret etti. TÜMTİS Ankara Şube Başkanı Nurettin Kılıçdoğan, işçilerle yaptığı konuşmasında direniş sürdükçe, her Pazartesi Togo işçilerini ziyaret edeceklerini ifade etti. Kılıçdoğan, “Şimdiye kadar miting alanımız Sıhhiye Meydanı’ydı. Bundan sonra Togo işyeri önü olacaktır” dedi.

Yol-İş Ankara 3 Nolu Şube Sekreteri Müslüm Yaşar, işçilerin hakkını alabilmesi için örgütlenmesi gerektiğini vurgulayarak, “Ben mücadele eden işçinin her zaman kazanacağına inanıyorum” dedi.
(Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Taşeron işçinin çocuğu kreşe giremez!

SONRAKİ HABER

Yıkımlara karşı örgütleniyorlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...