18 Temmuz 2016 11:37

Dünya manşetleri: Türkiye'de kitlesel tasfiyeler başladı

Darbe girişimi sonrasında yaşanan gözaltılar İngiltere ve Amerika'daki gazetelerin de manşetlerinde yer aldı.

Paylaş

Darbe girişimi sonrası orduda ve yargıda başlayan gözaltılar, ABD’yle ilişkilerin Fethullah Gülen’in iadesi konusuyla yeniden gündeme oturması ve Türkiye’de hukukun üstünlüğü konusuna getirilen eleştiriler öne çıkan başlıklardan.

Times gazetesinde başarısızlıkla sonuçlanan darbe girişiminin Erdoğan için mutlak iktidarın yolunu açtığı yorumu yapılıyor. Gazete haberinde, “Başarısızlıkla sonuçlanan darbe girişimi sonrasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yargıda ve orduda benzeri görülmemiş bir tasfiye süreci başlattı. Uzun süredir arzuladığı mutlak iktidarın yolu açılmış durumda” dedi. Erdoğan’ın idam cezasını yeniden tartışmaya açtığı da anımsatılan haberde “Bu hamle Batı’yla olan ilişkileri daha da sorunlu hale getirecek” deniyor.

GUARDİAN: ERDOĞAN DARBECİLERİ TASFİYE EDİYOR

Guardian’ın manşetinde Erdoğan’ın Erol Olçak ve oğlunun cenazesinde ağlayışı anımsatılıyor ve Türkiye’de başlatılan kitlesel tasfiyelerin hukukun üstünlüğü konusunda yeni endişeleri doğurduğu ifade ediliyor. Haberde Türkiye’de kitlesel bir tasfiye sürecinin başladığına da dikkat çekilirken, Gülen’in iadesi konusu nedeniyle ABD-Türkiye ilişkilerinin yine zor bir dönemece girdiği vurgulanıyor.

SCOTT ‘KARANLIK YÜZÜ’ YAZDI

Guardian gazetesi yazarlarından Alev Scott da darbe girişiminin yenilip demokrasi savunulurken, sokaklarda şiddet yanlısı ‘çetelerin’ belirdiğini yazdı. Darbe girişimi gecesinde neler yaşandığını anlattığı yazısında Scott “Ancak bu darbe girişiminin ve halk direnişinin karanlık bir yüzü de vardı. Ne olduğundan habersiz ve belli ki ‘Tatbikat yapılacak’ denilerek kışlalardan çıkarılmış genç askerler, yakalanıp soyuldu, dövüldü ve kimi haberlere göre linç edildiler. Ülke şiddet yanlısı çetelerin sokaklarda Cumhurbaşkanının rızasıyla şiddete başvurduğu bir yola girmiş olabilir” diye yazdı. Scott yazısında idam tartışmalarına da yer verdi: “Darbe girişiminin ardından sokak gösterilerine devam eden kalabalıklar idam cezasının geri getirilmesini de talep etti. Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtı ‘Mesajınızı aldık’ şeklindeydi. Pazar günüyse Erdoğan, ‘Demokrasilerde halkın talebi bir kenara konulamaz’ şeklindeydi. Darbenin başarıya ulaşmaması Türkiye’de bir rahatlama sağlamış durumda. Ancak darbe girişimi sonrasında karanlık bir gerçeklikle de yüzleşiyoruz.”

WSJ: ERDOĞAN’IN İNTİKAMI

ABD’de yayınlanan Wall Street Journal gazetesinin başyazısında “Darbe başarısız olmayı hak etti ancak Erdoğan’ın tasfiyeleri ülkede karışıklığın devam etmesine neden olacak” denildi. Başyazıda başarısız darbe girişiminin Erdoğan’ın Putinvari bir otoriter güce yürüyüşünü hızlandırmış gibi durduğu belirtilerek “Bir diğer endişe verici gelişme ise Erdoğan’ın binlerce kişiyi gözaltına alarak kitlesel bir tasfiyeye başlamış olması. Binlerce asker gözaltına alındı. Belki bu demokratik düzeni yeniden tesis etmek için gerekli olabilir. Ancak aynı şeyi açığa alınan 3 bine yakın hakim ve savcı için söylemek imkansız. Şimdi dikkatle takip edilmesi gereken konu Erdoğan’ın intikamının ülkeye daha da büyük bir zarar verip vermeyeceği konusu olacak” diye yazdı.

FT: TASFİYELER ERDOĞAN’IN YAKIN ÇEVRESİNE KADAR UZANDI

Financial Times gazetesi manşetinde darbe girişimi sonrası başlayan gözaltılara yer verdi. “Erdoğan’ın Yaveri Albay Ali Yazıcı’nın dahi gözaltına alınması, darbe komplosunun ne kadar derinlere kadar gittiğini gösterdi” denen haberde, darbe girişimi gecesinde Erdoğan’ın uçağının iki F-16 tarafından taciz edildiği de aktarılıyor. Haberde Erdoğan’ın darbe girişimi için “Allah’ın bir lütfu” nitelemesi hatırlatılıyor ve binlerce kişinin gözaltına alındığı vurgulanıyor.

i gazetesinde Türkiye’deki darbe girişimine toplamda 4 sayfa ayrıldı. Gazetede yer alan yazılar arasında gözaltılara dair bir haber, darbe gecesinden izlenimler ve Türkiye’nin izlediği stratejiye dair analizler var. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Boğaziçi davasında 2 öğrenci tahliye edildi

SONRAKİ HABER

Süper Lig 2016-2017 Sezonu'nun fikstürü çekildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...