18 Temmuz 2016 11:35

Boğaziçi davasında 2 öğrenci tahliye edildi

"Örgüt üyeliği" iddiasıyla 6’sı tutuklu 14 öğrencinin yargılandığı davanın üçüncü duruşmasında iki öğrenci tahliye edildi.

Paylaş

Cansu PİŞKİN
İSTANBUL

"Örgüt üyeliği" iddiasıyla 6’sı tutuklu 14 öğrencinin yargılandığı davanın üçüncü duruşmasına İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Tutuklu öğrencilerden Jülide Yazıcı ve Mehtap Demirci tahliye edilirken diğerler öğrencilerin tutukluluğuna devam kararı verildi. 

“Örgüt üyeliği” iddiasıyla 6’sı tutuklu 14 öğrencinin yargılandığı davanın üçüncü duruşması İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Başka bir suçtan tutuklu bulunan sanık Metin Arslan'ın SEGBİS yöntemi ile bağlandığı duruşmaya, tutuksuz yargılanan 2 öğrenci, akademisyen Esra Mungan, Meral Camcı, Kıvanç Ersoy, Muzaffer Kaya'nın da aralarında bulunduğu çok sayıda akademisyen, öğrencilerin aileleri ve arkadaşları katıldı. 

Tutuklu öğrencilerin "Kamu düzenini bozan eylemler dolayısıyla mahkumların can güvenliklerinin sağlanamayacağı" gerekçesiyle getirilmedikleri duruşma gergin başladı. Can güvenliklerinin sağlanmayacağı" gerekçesiyle duruşmaya getirilmeyen tutuklu öğrencilerin avukatları, somut ve ciddi neden sunulmaksızın tutuklu sanıkların mahkemede hazır edilmemesinin savunma hakkının kısıtlanması ve adil yargılama ilkesinin ihlali anlamına geldiğini söyledi. Avukat Levent Pişkin, "Bu durum 'Sanık olmadan yargılama olmaz' ilkesinin doğrudan doğruya ihlalidir" diyerek duruşmanın usulen yapılamayacağını  söyledi. 

Avukatların beyanlarını değerlendiren mahkeme heyeti kamu düzenini bozan eylemler dolayısıyla tutuklu sanıkların duruşmada hazır bulunmadığı, bu durumun süreklilik arz etmediğini ve devam eden celselerde tutukluluğunun devamına karar verilmesi halinde sanıkların duruşmaya katılabilecekleri söylenerek duruşmaya devam edilmesine karar verdi. 

Mahkemenin devam kararının ardından savunma yapan avukat Hüseyin Boğatekin, gizli bir genelgeyle avukatların siyasi suçtan tutuklu müvekkilleri ile görüşmelerinin engellendiğini söyledi. Boğatekin, "Müvekkillerin getirilmemesi yalnızca can güvenlikleri ile ilgili değildir. Bahsi geçen genelgede tahliyenin olmayacağı da söyleniyor ve bizi korkutan da budur. Çünkü ne kadar süreceği belli değil" dedi. 

Mahkeme, haklarında kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut deliller olduğunu gerekçesiyşe Şilan Okut, Çağrı Kurt, Sinem Oğuz ve Heja Türk'ün tutukluluk halinin devamına karar verirken, Jülide Yazıcı ve Mehtap Demirci'nin tahliyelerine karar verdi. Dosya kapsamında arama kararı bulunan Ali Sarı hakkında kırmızı bülten düzenlenmesine karar veren mahkeme, bir sonraki duruşmayı 6 Ekim'e erteledi. 

14 kişinin 5 yıldan 10 yıla kadar hapsinin istendiği iddianamede Boğaziçi Üniversitesi Kampüsü otoparkında ele geçirilen ikiz plakalı otomobile Diyarbakır Lice’de bomba düzeneği hazırlandığı, İstanbul’a getirilen otomobilin, iki şüpheli tarafından Boğaziçi Üniversitesi otoparkına bırakıldığı ifade ediliyor.
 

ÖNCEKİ HABER

ABF: Ülkeyi darbecilere de, gericilere de teslim etmeyceğiz

SONRAKİ HABER

Dünya manşetleri: Türkiye'de kitlesel tasfiyeler başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...