18 Temmuz 2016 08:50

10 Ekim anıtına saldırıyı protesto edenlere polis engeli

Ankara’da Gar önünde 10 Ekim Anıtına yapılan saldırıya tepki göstermek için toplananların açıklama yapmasına polis izin vermedi.

Paylaş

Darbe girişiminin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısıyla sokağa çıkanların 10 Ekim Anıtı'na saldırması tepki topladı. Polis, konuyla ilgili açıklama yapmak için 10 Ekim katliamının yaşandığı Gar önünde biraraya gelen gelen sendika ve meslek örgütlerinin üye ve yöneticilerini küfürler ederek dağıttı. 

10 Ekim Ankara Garı katliamının yaşandığı noktada yer alan Anıt, darbe girişimine tepki adına sokağa çıkan bir grup tarafında tahrip edildi. Katliamın yaşandığı Emek, Demokrasi ve Barış mitinginin çağrıcı kurumları DİSK, KESK, TMMOB ve TTB yapılan saldırıya tepki göstermek için gar önünde bir araya geldiler. Polis, katliamda yaşamını yitirenlerin aileleri ve yaralıların kurduğu 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği yöneticilerinin de katıldığı basın açıklamasına izin vermedi. 

Ankara Adliyesi önünde yapılan saldırıyı gerekçe gösteren polis, basın açıklamasının iptal edilmesini istedi. Polis sendika ve meslek örgütlerinin eylem yapacağı yere gelerek “Olağanüstü durum olduğunu, adliye önünde çatışma çıktığını” söyledi. Adliye önüde yaşananlardan haberi olmayan birçok kişi polisin tavrına tepki gösterdi. Ardından gara çağrılan çevik kuvvet ekipleri ite kaka kitleyi gar önünden uzaklaştırdı. Bu sırada bazı polisler sendika yöneticilerine küfürler etti. Ardından konuyla ilgili Mülkiyeliler Birliği’nde basın toplantısı düzenlendi.

COŞGUN: 10 EKİM ANITINA SALDIRI, IŞİD ZİHNİYETİDİR

10 Ekim Anıtı'na saldırıyı kınamak için basın açıklaması yapmak isteyen DİSK, KESK, TMMOB ve TTB üyeleri ve 10 Ekim'de katliamında hayatını kaybedenlerin ailelerine yönelik polis saldırısını, 10 Ekim Barış ve Demokrasi Derneği Başkanı Mehtap Sakinci Coşgun, değerlendirdi. Coşgun, 9 ay önce kaybedilen insanların hatıralarına saygısızlık yapmanın IŞİD zihniyetiyle eşdeğer olduğunu söyledi.
Coşgun, özel günlerde anıtta buluştuklarını ifade ederek, “Olağanüstü süreçlerden geçtiğimiz doğrudur. Ama böyle bir saldırıyı, hayatını kaybedenlerin anılarına yönelik yapılan ve 9 aydır orayı benimsemiş, mabede dönüştürülmüş olması bilinmesine rağmen, burada böyle bir saldırının yapılmasının barbarlıkla, sadistlikle açıklanabileceğini düşünüyorum. IŞİD katliamlarının tamamında masum insanlar katledildi. Burada katliamları meşrulaştırırcasına, bizim hatıralarını yaşatmaya çalıştığımız, ellerinde barış bayraklarıyla düşen insanların anılarını yaşatmaya çalıştığımız yerde böyle bir saldırı çirkinliktir” diye konuştu.

'DARBE İSTEMEMİŞTİK'

Coşgun, 10 Ekim'de ölenlerin 'barış ve demokrasi' dedikleri için katledildiğini hatırlatarak, “Demokrasi diye bağırırken aylar öncesi demokrasi diyen insanların katledildiği yerde bunun yapılmasının bir açıklaması yok. Aynı şeyi savunmuyoruz o zaman. Aynı demokrasiden bahsetmiyoruz. Biz de barış demiştik. Biz de demokrasi istemiştik. Emeğin kutsal olmasını, ekmeğin kolay kazanılmadığı Türkiye'de insanların evlerine ekmek götürebilmelerini önemsemiştik. İş cinayetlerini, kadın cinayetlerini, Çocuk istismarlarını istememiştik. Farklı şeyler istememiştik. Biz de darbe gelsin istememiştik” diye vurguladı.
Coşgun,  “Zihniyetleri karşılaştırırsak ortadaki zihniyetin IŞİD zihniyetinden çok daha kötü ya da eşdeğer olduğuna şüphe yok. Zihniyetleri tartışmıyoruz. Şu an vatan-millet-Sakarya davasında bize 9 ay önce kaybettiğimiz insanların hatıralarına saygısızlık yapıldı. Kimsenin böyle bir haksızlık yapmaya hakkı yok” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

{{285410}}
 

ÖNCEKİ HABER

CHP Parti Meclisi ve TBMM Grubu'ndan ortak açıklama

SONRAKİ HABER

Hava Harp Okulu Komutanı Fatih Alpay gözaltına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...