08 Mayıs 2012 02:47

Termikçi şirkete karşı mutlu sona yaklaşıldı

Sinop halkının termik santrale karşı kararlı direnişi termikçi şirkete adım attırmıyor. Termikçi şirket Anadolu Grubu’nun Gerze’nin Yaykıl köyünde santral yapabilmek için bakanlıktan almak zorunda olduğu ÇED olumlu raporunu alamadı. ÇED sürecinin durdurulması dolayısıyla YEGEP’in Yaykıl’daki direniş &c

Termikçi şirkete karşı mutlu sona yaklaşıldı
Paylaş

ÇED DOSYASI EKSİK BULUNDU

Termikçi şirketin askıya çıkarmak üzere bakanlığa verdiği ÇED raporu Sinoplular tarafından didik didik edilerek incelendi, ilgili uzman ve akademisyenlere inceletildi. Bulunan eksik, yanlış ve yalanlar halk tarafından 4 binin üzerinde dilekçeyle Sinop Valiliği’ne iletildi. 30 Nisan günü çevre ve şehircilik bakanlığının ÇED için görevlendirdiği komisyon tarafından dosyadaki eksiklikler belirtilerek süreç durduruldu. Fakat şirkete bu eksiklikleri gidermesi için ikinci defa yeniden süre verildi.

HALKIN İNANCI ARTTI

Halk ve uzmanlar ise şirketin bunları giderebileceğini pek mümkün görmüyor. Şirket tamamen pes ettirilememiş olsa da bu durum bile halk arasında büyük bir sevinç, kurtuluş umudu yarattı. Hükümetten destek görüyor olmasıan rağmen termikçi şirkete geçit vermemenin mümkün olduğu kanısı güçlendi. Halk, bırakın ÇED raporu alınmasını; termik santral devlet gücünden de yararlanılarak oraya inşa edilse, yaşamına ve yaşama ortamına kastedecek olan baca dikilse bile yine mücadeleye devam etmekte kesin kararlı görünüyor. Bütün Sinop halkı Avusturya’da kurulmuş bitmiş çalışmaya hazır durumdaki santralin Japonya’da meydana gelen kaza sonrası ora halkının ayağa kalkması sonucu kapısına kilit vurulduğunu iletişim kanallarından duydu. Demek ki santral kurulsa bile çalışmasını önlemenin mümkün olduğu somut olarak görüldü. “Termik yapma boşuna yıkacağız başına!” sloganı her mitingde sık sık atılıyor. (Gerze/EVRENSEL)


TERMİKÇİ ŞİRKETE GEÇİT VERMEYECEĞİZ

ÇED sürecinin durdurulması dolayısıyla YEGEP’in Yaykıl’daki direniş çadırı önünde düzenlediği termik santrale hayır şenliğinde büyük bir coşku, direnç ve kararlılık sergilendi. Gazetemize konuşan Gerze halkı termik santrale geçit vermemekte kararlı.

Muzaffer Özkurt: Atalarımızdan bize emanet olan bu cennet yurt köşesini torunlarımıza tertemiz teslim etmek durumundayız

Remzi Kurnaz: Hıdırellez ve ÇED raporunun durduruluşunu birlikte kutluyoruz. Termiğe geçit vermemekte kesin kararlıyız.”

Öğretmen olduğunu belirten bir Gerzeli kadın: Tüm benliğimle termik santrale hayır hayır hayır diyorum. Kimse boşuna uğraşmasın termik santrale izin vermeyeceğiz

Esen Olgunsoy: Termikçi şirketin artık burada termik santral yapmaktan vazgeçeceğini umuyorum

İsmail Akça: ÇED raporu durduruldu. Köyümüz bize kaldı. Her zaman da bizim kalacak.

Nebahat Altınkök: Burada ÇED sürecinin durdurulmasının sevincini yaşıyoruz. Termiğe izin ver-mi yo ruz! Lütfen bu güzelim doğa parçamızı kirletmesinler. Bizi destekleyin.

Alaattin Akgül: Bugün 6 Mayıs Denizlerin ölüm yıldönümü. ÇED sürecinin durdurulmasının buruk sevincini yaşıyoruz. Halk razı olmadıkça burada termik santral yapılamaz. Burada bu halk var.

Tolga Kıray: İnsanlar burada ÇED sürecinin durduruluşunun sevincini yaşıyor. 4 otobüs dolusu insan örnek gösterilen Çatalağzı’nı görmek için gitti. Termik santralin çevreye nasıl zararlar verdiğini gözleriyle gördüler

Kadir Sertkaya: Termik santrale karşı mücadelemizi sonu ölüm de olsa sürdüreceğiz. Özilhan’ın vazgeçtiğini ilan etmesine kadar mücadelemizi sürdüreceğiz.

ÖNCEKİ HABER

Türkiye’de (gladyo) kontgerillanın kuruluşu

SONRAKİ HABER

Dünya Bankası başkanı ‘Kim’ oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...