18 Temmuz 2016 00:50

‘Hükümetspor’ iflas etti

Türkiye’deki dönemin siyasi iktidarının spora olan baskısını ve hatta bizzat müdahalesini çok sık görüyoruz.

Paylaş

Alper KAYA

20-30 yıllık yakın geçmişimize baktığımız zaman, Türkiye’deki dönemin siyasi iktidarının spora olan baskısını ve hatta bizzat müdahalesini çok sık görüyoruz. Ancak son yıllarda bir 2. Lig kulübü var ki, “Devlet sahaya indi” desek abesle iştigal olmaz!

Kulübün yönetiminde bir bakan, bir vali, iki belediye başkanı, sanayi odası ve ticaret odası başkanları ve Gençlik Spor il müdürü vardı... Büyük hayallerle kurulan bu yönetim, ilk olarak ilin köklü spor takımının neredeyse tüm futbolcularını transfer etmiş ve yola güçlü sayılabilecek bir takımla çıkmıştı.

ANCAK HAYALLER, HAYATLA ÖRTÜŞMEDİ

Kulübün adı, Körfez FK idi. Kulübün kurucusu Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık; destekçileri ise Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Kocaeli BŞB Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ve İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan’dı... Tabii yukarıda titrini saydığım mevkiler de bizzat desteklerini koymuşlardı kulübe...

BÜYÜK HAYALLER PAZARLADILAR! 

Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla SEKAPARK’ta yaptıkları toplantı sonrası iki yılda Süper Lig sözü verirken, Kocaelispor ile Körfez FK’yı birleştirip “Kocaelispor AŞ” isimli bir hilkat garibesi inşa etmeyi vadettiler... Bir parmak bal niyetine, kentin tarihine tanıklık etmiş olan İsmetpaşa Stadyumu’nun ‘yıkılmayabileceği’ bir alternatif geliştirebileceğini müjdeledi Bakan Işık. İlk icraatları, darboğazdaki Kocaelispor’dan 10 futbolcu transfer ederek bu kulübün amatör kümeye düşme sürecini fiilen başlatmak olmuştu. Süreci incelersek, transfer yasaklı ve borçlu; üstelik tüm futbolcularını kaptırmış bir takımın gencecik çocuklarla direne direne düştüğü sezonları görüyoruz.

Kocaelispor bu hallere düşerken, elbet Körfez’in de yüzü gülmeyecekti. Gülmemeliydi de... Nitekim ilk sezonlarında on puan gerisinde kaldılar play off hattının ve geçtiğimiz sezon, şampiyonluğu dört puanla kaçırırken play off’ta ilk rakiplerine elendiler! Üstelik iki sezonda onlarca transfer yapmalarına rağmen!

Sabırlar taştı, hevesler kaçtı... Üstüne üstlük Kocaelispor kefeni yırttı ve BAL’daki ikinci sezonunda şampiyon olarak 3. Lig’e yükseldi.

VE KULÜBÜ SATIŞA ÇIKARDILAR

Kocaeli Birlikspor yönetimi, yasalara aykırı olmasına rağmen; kulübü satacaklarını açıkladı... Siyasiler desteğini birer birer çekiyordu zira... Hatta gemiyi ilk terk eden İbrahim Karaosmanoğlu oldu!  

Zamanında, KEV Tesisleri’nden Kocaelispor’u kopartan kararların alınmasında hiç etkisi yokmuş gibi “müjde” verdi: Mersincik Mahallesi’ndeki Sporcu Kamp Kompleksi Kocaelispor’a tahsis edilecek!

İki sezonda konaklama giderlerine 250 bini aşkın meblağ harcayan Kocaelispor’a bir çözüm üretilemezken, Körfez FK’nın (son sezonlardaki adıyla Kocaeli Birlikspor’un) havası kaçınca şıp diye üretildi bir çözüm sözün özü...

Futbolcular da birer ikişer tası tarağı toplayıp şehri terk etmeye başladı... Şimdilik dört futbolcu Ankaragücü’yle anlaşmış görünüyor kağıt üzerinde. Gerisi ne olur, muamma. Kocaeli Birlikspor ne olacak, hepten muamma!

Bilinen bir şey var ki; spor, ne kadar yozlaşmış bir ortama hizmet ederse etsin, siyasetin doğrudan etkisini tükürmeye devam ediyor hâlâ! Umut var kısacası... 

Maalesef, hâlâ umut var!

ÖNCEKİ HABER

İstanbul'da İHD 30. kuruluş  yıldönümünü kutladı

SONRAKİ HABER

İktidarlar katliamlara her zaman bir kılıf bulur

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...