17 Temmuz 2016 15:25

Suruç katliamı soruşturması ilerlemiyor

33 kişinin yaşamını yitirdiği Suruç katliamı sonrası başlatılan soruşturmada, tek adım ilerleme kaydedilemedi.

Paylaş

IŞİD’lilerin organize ettiği ve çoğunluğu genç 33 kişinin yaşamını yitirdiği Suruç katliamı sonrası başlatılan soruşturmada, tek adım ilerleme kaydedilemedi.

Benzeri katliamlarda olduğu gibi patlamanın ardından hızlıca getirilen ‘Gizlilik kararı’ nedeni ile dosyanın içeriğine ulaşamadıklarını ifade eden dosya avukatlarından Gülhan Kaya, dosya savcılarının ‘Örgüt bağlantısı araştırılıyor’ diyerek, katliamın hemen ardından sunmuş oldukları delil ve dilekçelerin hiçbirine bakıp incelemediğini söyledi. 

SAVCI YASAYA UYUYORMUŞ!

Dosyada ilerleme kaydedilememesinin gizlilik zırhı ve bu zırhla hareket eden savcılardan kaynaklandığını belirten Kaya, gizlilik kararının kaldırılması talebine, “Yasaya uygun bir karar alınmıştır. Bunu değiştirecek hiçbir şey yoktur ve ben bu yasaya uygun kararı kaldıramam” cevabını aldıklarını anlattı. Suruç’ta, Ankara’da, Diyarbakır’da yaşanan katliamlarda devlet bağlantılarının ortaya çıktığını ve dosya savcılarının devlete dokunmama adına sundukları hiçbir talebi değerlendirmeye almadığını söyleyen Kaya, “Biz öncesinde dilekçeler sunduk. Ailelerini araştırın dedik. Bağlantılarını, yakın çevresini araştırın dedik. 9 Ekim’de savcı ile bu taleplerimiz konusunda ‘ne yaptınız’ diye sormak için gittik. Onlar Ankara katliamının hazırlığını yapıyormuş. Biz şöyle düşünüyoruz; tabi ki bu katliamların failleri var. Birde bu failleri bulmaktan uzaklaşarak bu anlamda hiçbir cesaret örneği göstermeyen yargı mensupları var. Bu yargı mensuplarının tamamının bu katliamlarda sorumluluğu olduğunu düşünüyoruz. Bu biçimde davrandıkça, bu dosyalarda bir ilerleme sağlanmadıkça, yeni gelecek katliamların hepsinde bir biçimde sorumlu tutulmaları gerektiğini düşünüyoruz” diye konuştu.

Öte yandan yaşanan katliam nedeniyle, hakkında Suruç Asliye Ceza Mahkemesi’nde görevi kötüye kullanma ve ihmal suçundan dava açılan eski İlçe Emniyet Müdürü Mehmet Yapalıal’ın yeni görev yeri olması nedeniyle Muğla Cumhuriyet Başsavcılığı’na talimat yazısı gönderen mahkeme, Yapalıal’ın ifadesinin alınmasını istemişti. Bunun üzerine Muğla 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 14 Temmuz’da ifadesinin alınması kararlaştırılmış ve bu karar, dava avukatlarına bildirilmemişti. İfadesi alınması sırasında hazır bulunmak üzere Muğla 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne giden avukatlar, Yapalıal’ın ifadesinin gizlice Muğla 3. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından alındığını öğrendi.

SORUŞTURMA BAŞLADIĞI NOKTADA

Kkatliamda kızını kaybeden Sennur Ünlü, “Göz göre göre evlatlarımızı elimizden aldılar. Gizlilik kararı kaldırılsın, hep bunun etrafında dönüyoruz” dedi. 
Katledilen gençlerden olan Polen Ünlü’nün annesi Sennur Ünlü, dosyada bir ilerleme kaydedilememesine işaret ederek, yaşananın bir adaletsizlik örneği olduğunu söyledi. Suruç sonrası düzenlenen ve davası açılan Ankara katliamı dosyasında vali, kaymakam, polise Suruç’ta patlama olacağına dair bilgi geldiğini, hiç birisinin sorumluluğunu yerine getirmediğini dile getiren Ünlü, “Göz göre göre evlatlarımızı elimizden aldılar”  dedi. Çocuklarının Kobanê’deki savaş mağduru olan çocukları biraz da olsa güldürmek için ellerinde oyuncaklar ile Suruç’a geldiklerini ifade eden anne Ünlü, “Suçlular cezalandırılsın, gizlilik kararı kaldırılsın. Hep bunun etrafında dönüyoruz” dedi. (Urfa/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Bursa'da 33 hakim ve savcı gözaltına alındı

SONRAKİ HABER

Angarya dayatması iş kazası getirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...