17 Temmuz 2016 11:11

'Darbenin arkasında ABD var iması ilişkilere zarar verir'

ABD, Türkiye'deki bazı hükümet yetkililerinin darbe girişiminin arkasında ABD'nin olduğu yönündeki açıklamalarına tepki gösterdi.

Paylaş

ABD, Türkiye'deki bazı hükümet yetkililerinin darbe girişiminin arkasında ABD'nin olduğu yönündeki açıklamalarına tepki gösterdi.

BBC'nin haberine göre Dışişleri Bakanı John Kerry'nin bu tür açıklama ve imaların Türk-ABD ilişkilerini zedeleyeceğini belirttiği aktarıldı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, Cumartesi günü 'darbe girişiminin arkasında ABD'nin olduğunu' söyledi.

Soylu, "Darbenin arkasında Amerika Birleşik Devletleri var. Oradan yayınlanan birkaç dergi, bir kaç aydır faaliyette bulunuyordu. Biz ABD'ye aylardır Fethullah Gülen konusunda bir mesaj veriyoruz. ABD bize Fethullah Gülen'i vermek zorundadır" dedi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu darbe girişimiyle ilgili bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü John Kirby, Kerry'nin Türkiye'ye darbe girişiminin araştırılmasıyla ilgili desteğini yinelediği belirtti.

Kirby, bununla birlikte Kerry'nin girişimi ABD ile ilişkilendiren açıklama ve imalar konusunda rahatsızlığını söylediğini de aktardı:
"Kerry, ABD'nin, soruşturmayı yürütmesinde Türk yetkililere yardım etmek istediğini açık olarak dile getirdi. Ancak ABD'nin başarısız darbe girişimindeki imaların veya iddiaların tamamen yanlış olduğu ve ikili ilişkilere zarar vereceğini de söyledi."

Kirby, görüşmede Kerry'nin Türkiye'de demokratik olarak seçilmiş hükümete desteğini yinelediğini de belirtti.

Sözcü ayrıca, Kerry'nin hükümeti itidalli davranmasını ve darbe girişimiyle ilgili soruşturmada hukukun üstünlüğüne saygı göstermeye çağırdığını da söyledi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Adli Tıp'a getirilen cenaze sayısı 99 olarak açıklandı

SONRAKİ HABER

Cihaner'i gözaltına alan Osman Şanal gözaltında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...