07 Mayıs 2012 12:06

Şakran’ın Diyarbakır Cezaevi’nden farkı yok

BDP Kadın Meclisi, Şakran Cezaevi’nde kadın mahkumlara yönelik, “çıplak arama”, “kelepçeli muayene”, kötü muamele ve yine jandarmanın muayene sırasında odadan çıkmaması gibi bir dizi onur kırıcı ve keyfi uygulamalara tepki gösterdi. Mahkumlara sürekli Diyarbakır Cezaevi’nin hatırlatıldığı Şakran

Şakran’ın Diyarbakır Cezaevi’nden farkı yok
Paylaş

BDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, Kadın Meclisi Sözcüsü Kibriye Evren ve Grup Başkanvekili Pervin Buldan bugün konuya ilişkin parti merkezinde bir basın toplantısı düzenledi. Kibriye Evren, Türkiye’de son dönemlerde cezaevlerinde hak ihlallerinde büyük artışların olduğuna dikkat çekti. Evren, son olarak İzmir Aliağa’da yeni açılan ve geçtiğimiz günlerde kadın mahkumlara yönelik “insanlık dışı” uygulamaların yapıldığı Şakran Cezaevi’ne ilişkin görüşlerini aktardı.

‘SİZİ ASKERLERE SOYDURURUZ’

Şakran’da  kadınlara zorla inşaat temizlettirildiğini, çıplak arama yapıldığını ve onur kırıcı bir şekilde “otur kalk” talimatları verildiğini, muayeneye elleri kelepçeli götürüldüklerini ve muayene sırasında vücutlarının Jandarmalara izlettirildiğini anlatan Evren, bu uygulamalara direnen kadın mahkumlara,  “sizi askerlere soydururuz” tehditleri yöneltildiğini söyledi. “Cezaevlerinde kadın tutuklu ve hükümlülere yönelik bu tutum AKP Hükümetinin hem Kürt sorununa yaklaşımının hem de kadın politikalarının bir sonucudur” diyen Evren, bu durumun sadece Şakran’da değil Erzurum, Adana Karataş, Diyarbakır E tipi, Şanlıurfa, Batman, başta olmak üzere birçok cezaevinde yaşandığına dikkat çekti.

‘ÜÇ ÇOCUK VE ÇIPLAK ARAMA ARASINDA FARK YOK’

Evren, cezaevlerinde yaşanan onur kırıcı tutum ve saldırıların iktidar ve Adalet Bakanlığı’ndan bağımsız olmadığını, aksine talimatlarla yaptırıldığını ifade etti. “Üç çocuk doğurun” telkininde bulunan zihniyet ile, kadınları çıplak aranmaya zorlayan zihniyet arasında hiçbir fark olmadığını belirten Evren, Başbakan Erdoğan’ın “Kadın da olsa çocuk da olsa gereken yapılacaktır” sözlerini hatırlattı. Evren, bu zihniyetin cezaevlerinde yaşam bulduğunu kaydetti. Yaşananları kınayan ve takipçisi olacaklarını belirten Evren, tüm duyarlı kesimleri, kadın örgütlerini yaşananlara ilişkin birlikte mücadele etmeye çağırdı.

SORUMLU AKP VE BAŞBAKANDIR

Pervin Buldan da cezaevlerine görüşe gittiklerini, açık görüş izinleri bulunmasına rağmen  kadınlar ile görüşmelerinin engellendiğini söyledi. Daha sonra kadınlarla birebir görüşme olanağı bulduğunu ifade eden Buldan, kadınların çıplak aranmalarının asla kabul edilemeyeceğini belirterek, bu durumun ne insani, ne vicdani, ne de ahlaki etiğe sığdığını söyledi. Gardiyanların, kötü muamele yaptığı kadın mahkumlara Diyarbakır Cezaevi’ni hatırlattığını aktaran Buldan, “Diyarbakır’ın hatırlatılmasına gerek yok. Aynen o dönemin işkence uygulamaları bugün devam ediyor. Bugün biz buna sessiz kalmayacağız” dedi.
2011 ve 2012 yıllarında cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerinde büyük artışların olduğuna dikkat çeken Eş Genel Başkan Yardımcısı Beştaş da bu artışın bir tesadüf olamayacağına vurgu yaptı. 12 Eylül ve sonrası birçok kadının gözaltında, taciz, tecavüz ve insanlık dışı uygulamalara maruz kaldığını hatırlatan Beştaş, “Bugün yeniden o günlerin provası yapılıyor” dedi. Bütün bu yaşananların sorumlusunun AKP hükümeti ve Başbakan Erdoğan olduğunu ifade eden Beştaş, “kadın örgütlerine sessiz kalmayın” çağrısında bulundu. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Tüzel’den Çaycuma soruları

SONRAKİ HABER

Bu yüzyılda dünya kıyma makinesi gibiydi ve bu hemen kanıksandı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...