17 Temmuz 2016 10:27

AB’den Erdoğan’a demokratik haklar uyarısı

AB Komisyonu Üyesi Günther Oettinger Erdoğan'ı darbe girişimini demokratik temel hakları daha da kısıtlamak için kullanmaması yönünde uyardı.

Paylaş

AB Komisyonu Üyesi Günther Oettinger Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı başarısız darbe girişimini Türkiye’deki demokratik temel hakları daha da kısıtlamak için kullanmaması yönünde uyardı.

Welt am Sonntag gazetesine bir demeç veren Günther Oettinger “İşbirliğimizi sıkı sıkıya hukuk devleti prensiplerine göre ve değerlerimize uygun bir biçimde sürdüreceğimizi umuyorum” diye konuştu. Oettinger, Erdoğan’ın darbeyi Türkiye’deki demokratik temel hakları daha da kısıtlama yönünde kullanması halinde, Avrupa Birliği ve NATO’nun temsil ettiği değerlerden daha da uzaklaşacağını ifade etti.

DW Türkçe’nin haberine göre Oettinger, bu durumda Erdoğan’ın “Her ne kadar iç siyasette kendi pozisyonunu güçlendirecek olsa da dış politikada kendisini tecrit edeceğini” vurguladı.

Darbenin “teröre karşı savaşta hareket kabiliyetini artırmak için bir temel olmadığını” söyleyen Oettinger’in “Darbeciler suçludur ama bunlar terörist değildir” demesi dikkat çekti.

‘MEDYANIN ÖZGÜRLÜĞÜ KISITLANMAMALI’

AB Komisyonu Üyesi Günther Oettinger “Parlamentodaki azınlıkların ve ülkedeki medyanın özgürlüklere ihtiyacı var. Bunlar kısıtlanmamalı” diye konuştu.

15 Temmuz tarihindeki başarısız darbe girişimi sonrasında Türkiye’de 2 bin 745 hâkim ve savcı hakkında yakalama kararı çıkartıldı. Anayasa Mahkemesi’nin iki üyesi gözaltına alındı. Aralarında 2. Ordu Komutanı Orgeneral Adem Huduti ve 3. Kolordu Komutanı Orgeneral Erdal Öztürk’ün de aralarında bulunduğu çok sayıda komutan gözaltına alındı.

Öztürk’ün 15 Temmuz gecesi darbe girişiminde bulunan askerlere kışlalarına dönme çağrısı yaptığı belirtiliyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Merkez Bankası: İstikrarı korumak için tüm önlemler alınacak

SONRAKİ HABER

Erdoğan'la Putin Ağustos'un ilk haftasında görüşecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...