17 Temmuz 2016 05:59

8 asker sınırı kaçak geçmekten mahkemeye çıkacak

Darbe girişimi sonrası Yunanistan'ın Dedeağaç kentine kaçan 8 asker, savcı karşısına çıkarıldı.

Paylaş

Türkiye'deki darbe girişimi sonrası helikopterle Yunanistan'ın Dedeağaç kentine kaçan 8 asker, 'Ülkeye kaçak girmek' ve 'İki ülke arasındaki dostluğu tehlikeye sokmak' suçundan savcı karşısına çıkarıldı.

Yunanistan'a helikopterle kaçtıktan sonra gözaltına alınan 8 askerin Dedeağaç Savcılığı'ndaki sorgusu tamamlandı.

Dedeağaç Savcısı Ana Nikitopulu tarafından adliyede bir saat süre ile 'ülkeye kaçak girmek' ve 'iki ülke arasındaki dostluğu tehlikeye sokmak' suçlaması ile ifadeleri alınan askerler, Türkiye'de hayatlarının tehlikede olduğunu ve bu nedenle Yunanistan'a kaçtıklarını söylediler. Askerler Türkiye'de kalan aileleri için ise endişe ettiklerini ifadelerinde anlattılar.

Savcı Nikitopulu bir saat süren sorgunun ardından dosyayı incelemek için, avukatları duruşma salonunun dışına çıkardı. Daha sonra Savcı Nikitopulu sanıklar hakkındaki 'iki ülke arasındaki dostluğu bozmak' yönündeki suçmayı kaldırarak, yarın saat 12.00'de Suçüstü Mahkemesi'ne sadece 'sınırı kaçak olarak geçmek' suçlaması ile çıkmasına karar verdi.

Duruşma tutanaklarını imzalayan 8 asker, daha sonra ikişerli gruplar halinde elleri kelepçeli olarak adliye binasından çıkarılarak zırhlı polis aracına bindirildi. Sanıklar gazetecilerin 'Pişman mısınız?' sorusuna cevap vermeyip, yüzlerini elbiseler ile kapattılar. Darbeci askerler bu geceyi yine Fere Polis Merkezi'nde geçirecek.

Dedeağaç'ta savcılık sorgusundan sonra açıklama yapan darbeci subayların avukatlarından Menya Polihroni ve Katerine Dapudani, savcının iki ülke arasındaki dostluğu bozmak yönündeki suçlamayı kaldırmasının sanıklar açısından olumlu bir gelişme olduğunu söyledi.

Avukatlar, "Bu suçlamanın kaldırılması sığınma talebinin kabul edilmesine yol açacağını düşünüyoruz. Sadece aileleri için endişe ediyorlar" dedi.

Dün Yunanistan ve Türkiye Dışişleri Bakanlıklarının görüşmelerinin ardından saat 23.00 sıralarında Türk Silahlı Kuvvetleri personelini taşıyan bir helikopter Dedeağaç Havaalanı'na geldi. İade işlemlerinin ardından Sikorsky tipi helikopter, TSK personelinde Türkiye'ye götürüldü.

Erdoğan dün Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile telefonda görüştü. DHA'nın haberine göre Çipras, Türkiye'de seçilmiş hükümetin yanında yer aldıklarını ifade ederek, Yunanistan'a kaçan 8 askerin iadesi için gerekenin yapılacağını belirtti.  (DHA)

ÖNCEKİ HABER

Denizli'de 1'i tuğgeneral 52 rütbeli asker tutuklandı

SONRAKİ HABER

Genelkurmay Başkanı, rehin alındığı anları anlattı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...