16 Temmuz 2016 11:45

Demirtaş: Demokrasi güçlerini birlikte harekete çağırıyoruz

HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş: Bugüne kadar yaptığımız sokak çağrılarımızı vatan hainleri olarak niteleyenler dün aynı duruma sarıldı.

Paylaş

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, askeri darbe girişimine ilişkin Diyarbakır’da HDP il binasında, milletvekilleriyle birlikte basın açıklaması yaptı.

‘DARBEDEN DEMOKRASİ BEKLEMEK SAFLIK OLUR’

Demirtaş, darbe girişiminin başladığı andan itibaren HDP’nin demokratik ilkelere bağlı kaldığını ve darbe girişimini kınadıklarını belirtti. Darbenin meşru savunmasının olamayacağını vurgulayan Demirtaş, “Demokrasi anlayışına hiçbir darbenin katkı sağlamasını beklemek saflık olur. Bizler darbe zihniyetine karşı siyasi tarihimiz boyunca karşı durmuşuzdur. Bu darbe girişimi ne halkın nezdinde ne de siyasi alanda hayat bulmamıştır. Darbe girişimi ilk dakikalardan itibaren boşa çıkarılmıştır” dedi.

‘7 HAZİRAN’DAN SONRA YAPILANLAR DA BİR DARBEDİR’

7 Haziran seçimleri sonrası ülke içerisinde güçlü bir demokrasi ihtiyacının açığa çıktığına dikkat çeken Demirtaş, aradan geçen bir yılda yaşananların da sivil darbe olduğunu ve bu darbenin ortadan kalkmadığını söyledi. Demirtaş şunları söyledi: “Bugün yapılması gereken bu darbe ortamına zemin sunan hastalıklı zihinleri görüp ortak hareket etmektir. Türkiye’nin önüne iki fırsat çıkmıştır. 7 Haziran’da ortaya çıkan fırsatı Türkiye iyi değerlendirememiştir. Türkiye milliyetçi ve ırkçı yaklaşımla bir savaş bloku alanında iki ayrılmıştır. Bu darbe girişimi Türkiye’nin 7 Haziran’da kaçırılan fırsatı bir kez daha değerlendirmesine yol açmıştır. Verilecek kararlar şu dakikadan itibaren önemlidir. Türkiye darbe ihtimallerinden ve tehditlerden kurtulmuştur demek için atılacak adımlar bulunuyor.”

‘FIRSAT VERMEDEN BİRLİKTE HAREKET EDELİM’

Demirtaş şöyle devam etti: “Kimin darbecilerden kimin halktan yana olduğu dün açığa çıkmıştır. Bu ülkeye zarar vermekten vazgeçilmelidir. Kendi topraklarımızda özgür, eşit yaşamak istiyoruz. Her koşulda Saray ve AKP iktidarı ister birinci yolu ister ikinci yolu seçsin ama asıl sorumluluk halktadır. Halkın gücü arkalarında değilse bir şey yapamazlar. Demokrasi sokaktadır. Bugüne kadar yaptığımız sokak çağrılarımızı vatan hainleri olarak niteleyenler dün aynı duruma sarıldı. Halkımıza sonuna kadar güvendik şimdi de güvenmeye devam edeceğiz. Darbelere karşı halkı yok sayanlara karşı sokakta direnmek meşrudur. Bu durum dün gece yeniden teyit edilmiştir. Aydınlık geleceğimize inanlar biz kendi geleceğimizi kendimiz yaratmazsak IŞİD zihniyeti bunu fırsat bilerek kendi iktidarını kurmak için adım adım ilerleyecektir. HDP olarak hiçbir darbeyi savunmadığımızı söyledik, ispatladık ve ortaya koyduk. Demokrasi isteyenlerin birlikte hareket etmesi halinde ülke kurtulacaktır. Bugünden sonra demokrasi cephesi ve demokrasiye inananların birlikte hareket etmesi Türkiye’yi kurtaracak yegane yoldur. Türkiye’nin önüne açılan bu yeni fırsatları değerlendirmek için de demokrasi güçlerini harekete geçmeye ve birlikte hareket etmeye çağırıyorum.”
Yaşamını yitirenlere başsağlığı dileyen Demirtaş, “Bizler o parlamentoda halkımızın desteğini alarak mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi. (DiyarbakırEVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Polat: Cılız demokrasinin bakiyesi; yeni bir darbe girişimi

SONRAKİ HABER

10 Danıştay üyesi 'paralel yapı' iddiasıyla gözaltına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...