15 Temmuz 2016 16:35

Ani Harabeleri UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alındı

Ani Harabeleri'nin UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınmasına karar verildi. Böylece Türkiye’nin Dünya Miras Listesi’ndeki alan sayısı 16’ya yükseldi.

Paylaş

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) ülkeleri, dünya mirası listesine yeni yapılar katmak için 40. kez İstanbul’da bir araya geldi. 10 Temmuz’da başlayan toplantılarda bugün yeni adaylık dosyaları değerlendirilmeye başlandı. Bu kapsamda Ani Harabeleri ilk defa aday oldu. İnceleme sonunda Ani Harabeleri'nin UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınmasına karar verildi. Böylece Türkiye’nin Dünya Miras Listesi’ndeki alan sayısı 16’ya yükseldi.

TÜRKİYE'YE İLK TEBRİK ERMENİ BÜYÜKELÇİ'DEN

Kars'taki Ani Harabeleri'nin UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alınmasına ilk tebrik Ermenistan Büyükelçisi'nden geldi. 

Sonucun açıklanmasının ardından Ermenistan Büyükelçisi Vahram Kazhoyan, UNESCO Türkiye Daimi Temsilcisi Büyükelçi Hüseyin Avni Botsalı’yı tebrik etti. 

Türk heyeti olarak çok mutlu ve gururlu olduklarını söyleyen UNESCO Türkiye Daimi Temsilcisi Büyükelçi Hüseyin Avni Botsalı “Ani Harabeleri ile Türkiye’nin 16. alanı olarak listeye girdi. Çok mutlu ve gururluyuz. UNESCO’nun geleceğe bakma zamanı gelmiştir. Dünyanın artık medeniyetler çatışmasını sona erdirmesinin, insanlık ve medeniyet adına hepimizin bir araya gelmesinin vakti gelmiştir. Anadolu kültür ve medeniyetler mezarlığı değil müzesidir. Biz de bundan gurur duyuyoruz. Gelecek kuşaklara umut verdik. Komşu devletlerde yaşayanlara bir mesaj ve umut verdik.” dedi.

UNESCO'nun Ermenistan Büyükelçisi Vahram Kazhoyan ise yaptığı açıklamada,"Kültürel mirasının yüzde 70’i kendi idari sınırlarının dışında yer alan Ermenistan, komşu devletlerin bunları korumasını takdirle karşılamaktadır. Ani’nin Ermenistan için önemli olduğunu söyleriz. Bu sadece bir ulusa ait olamaz. İnsanlığa ait olmalıdır. UNESCO'da yerini almasından dolayı çok mutluyuz. Türkiye Ermeni kültüründen kalma bir yapıtı kaydettirdi. Umarım sonuncusu olmaz." diye konuştu. (CİHAN)
 

ÖNCEKİ HABER

Mersin’de İHD’nin 30’ncu yıldönümü kutlandı

SONRAKİ HABER

Yale Üniversitesi'nde ırkçı panoyu kırınca işten atıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...