15 Temmuz 2016 15:21

'Dava sürdükçe gazetecilik tehdit ediliyor'

Kürt basın kurumlarına yönelik gerçekleştirilen operasyon sonrası haklarında dava açılan 46 basın çalışanının yargılandığı dava 18 Kasım'a ertelendi.

Paylaş

Kürt basın kurumlarına yönelik gerçekleştirilen operasyon sonrası haklarında dava açılan 46 basın çalışanının yargılandığı “KCK basın davası”na İstanbul 3.Ağır Ceza Mahkemesinde devam edildi. Duruşmada ifade veren gazeteciler, ‘gazeteciliğin bir suç’ olmadığını ifade ettiler. 

HUKUKSUZLUĞU DEŞİFRE ETTİK

Duruşmada ilk olarak savunma yapan Şerafettin Sürmeli, suçlamayı kabul etmediğini ve beraatını istedi. Yargılananlardan DİHA Marmara Bölge Şefi Çağdaş Kaplan da, “Türkiye tarihinde en fazla gazetecinin yargılandığı davayı yürütüyorsunuz. Bu dava basın ve ifade özgürlüğü açısından utanç davasıdır. Bu dava nedeni ile Türkiye basın ve ifade özgürlüğünde her gün daha geri sıralara düşmektedir. Ayrıca bu davanın hangi siyasi konjonktürün ürünü olduğu ve hangi hukuksuzluklar üzerine kurulu olduğu deşifre oldu. Bu utanca son verilmesini istiyoruz. Bu davanın devam etmesi gazeteciliğimize bir tehdittir” dedi.

Avukat Ercan Kanar da, AYM’nin kararının çıktığını ancak açıklanmadığını bildiklerini, dava hakkında düşme kararı verilmeyecekse AYM kararının açıklanmasının beklenilmesi gerektiğini söyledi.

Avukat Fevzi Çelik de telefon dinlemeleri gibi delillerin hukuk dışı yöntemlerle yapıldığını söyledi. Davada yasal bir dayanak kalmadığını belirten Çelik, gazeteciler hakkında derhal beraat kararı verilmesini ve ayrıca geçen celse savunması alınan gazetecilerin savunma hazırlayabilmeleri için ek süre istediklerini belirtti. Savcı da mahkeme heyetine sunduğu mütalaasında, önceki mütalaasına ekleyeceği bir şeyin olmadığını söyledi.

Mahkeme heyeti, İsmet Kayhan’ın Türkiye’de veya yurt dışında bulunan açık adresine davaya çağrı için yazı yazılmasına, daha önce savunma yapmış sanıkların ek savunma için süre verilmesi talebinin 1 No’lu karar yerine getirildikten sonra değerlendirilmesine karar vererek davayı 18 Kasım’a erteledi. (İstanbul/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Bölge’de tutuklama ve gözaltı furyası

SONRAKİ HABER

Metro turizm muavini uyuyan yolcunun fotoğrafını paylaştı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...