15 Temmuz 2016 14:51

Gürmen Giyim'de hakkını isteyen işçiye suçlu muamelesi

Kastamonu’nun Araç ilçesinde Ramsey’e üretim yapan Gürmen Giyim’de çalışan işçilerin fabrika önünde başlattığı direniş devam ediyor.

Paylaş

Erdal İMREK
İstanbul

Kastamonu’nun Araç ilçesinde Ramsey’e üretim yapan Gürmen Giyim’de çalışan işçilerin fabrika önünde başlattığı direniş devam ediyor.

Patronun sendikal örgütlenmeyi dağıtmak üzere ‘kriz var’ bahanesiyle ücretsiz izne çıkarmak istediği işçilerin bunu kabul etmemesi üzerine başlattığı eylemin ardından şu ana kadar 40 işçiye tebligatla iş akidlerinin feshedildiği bildirildi. 

Dün aynı firmanın Karabük’teki fabrikasına giderek burada çalışan işçilerle buluşmak isteyen işçilere polis izin vermedi. Yaşananları gazetemize aktaran Öz İplik-İş Genel Teşkilatlanma Sekreteri Kemal Sönmez, “Karabük’teki fabrikaya gittik. Polisle bir münakaşamız oldu. İşçi sayısından fazla güvenlik görevlisi barikat kurdu. İşçilerle buluşmamız engellendi. Tüm yerel basına, ajanslara, ulusal basına haber verdik. Ama hiç biri gelmedi. Oraya gelen iş veren yanlısı BRT kanalı ise bizden görüş aldı. Yaşanan süreci anlattık. Ancak anlattıklarımızı yayımlamadılar. Sadece bize ‘işverenler görüşmede bir rüşvet, para talebiniz oldu mu’ diye sordular. Bizi işçilerin nazarında itibarsızlaştırmak istediler. İşçiler bunun yalan olduğunu biliyor. Sizin aracılığınızla BRT’yi kınamak istiyorum” dedi. 

İŞÇİLERE ‘ASGARİ ÜCRET NEYİNİZE YETMİYOR’ TELKİNİ

İşçilerin çoğunun kadın olduğunu ve üzerlerinde bir aile-mahalle baskısı olduğunu söyleyen Sönmez, “Araç halkının da esnafının da baskısı var. Sadece iş verenlerle mücadele etmiyoruz. İşçi arkadaşlar, Belediye Başkanı’nın kendilerine ‘Bu fabrika kapanırsa vebalini siz çekersiniz. İnsanlar iş bulamazken, asgari ücret neyinize yetmiyor’ diyerek telkinde bulunduğunu anlatıyor” dedi. 

40 İŞÇİNİN ÇIKIŞI VERİLDİ

İşçilerin mücadeleyi sonuna kadar sürdürmekte kararlı olduklarını söyleyen Sönmez, şu ana kadar 40 işçinin iş akidlerinin feshedildiğine dair tebligat geldiğini belirtti. “İçeride de işçi kıyımı devam ediyor. 

İşçilere ücretsiz izin dayatıyorlar, imzalamayanın işten çıkarıyorlar” diyen Sönmez, “İşveren ‘bir tane dahi sendikalı işçi kalmayana kadar işçiler çıkarılacak’ diyor. Küçülme bahanesiyle sendikalı işçileri çıkarıyor, sendikasız işçileri başka bölümlere kaydırıyor” şeklinde konuştu. 

ZALİMİN DEĞİL, MAZLUMUN YANINDA OLUN

İşçilere destek çağrısı yapan Sönmez, “Vicdan sahibi herkese, özellikle Araç halkına sesleniyoruz. Bizim tek istediğimiz çalışmak ve ürettiğimizin karşılığını almak. İşçinin sadece üretimden gelen bir gücü var ve onu kullanıyor. Yargıya gittiğimizde bu davalar 2 yılda sonuçlanıyor. Bu insanlar 2 yıl ne yiyip içecek. Fabrikalar bizimdir, bu yüzden biz de fabrika önünde direniyoruz. Zalimin değil, mazlumun yanında olalım. Adalet hepimize lazım” dedi. 

ÖNCEKİ HABER

ZDF İnşaat: İşçilerin haklarını veriyoruz

SONRAKİ HABER

Ovacık ve Nazımiye’de jandarma karakollarına saldırı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa