15 Temmuz 2016 14:09

Neden Fransa?

Bir buçuk yılda yaşanan üçüncü büyük katliam Fransa, neden terörün hedefinde, sorusunu sorduruyor. 

Paylaş

Fransa, geçtiğimiz yıldan bu yana bir dizi saldırının hedefi oldu. Charlie Hebdo ile başlayan saldırılara son olarak Nice saldırısı eklendi. Bir buçuk yılda yaşanan üçüncü büyük katliam Fransa, neden terörün hedefinde, sorusunu sorduruyor. 

Analizler, Fransa’nın Suriye’ye ve Müslüman ülkelerine yönelik müdahale politikalarının ardından ülkede artan cihatçı unsurlar gibi pek çok neden sıralıyor. 

Eylül 2014’te ABD’nin önclüğündeki IŞİD karşıtı koalisyaonun saldırıları başladığında, IŞİD sözcüsü Muhammed el-Adnani yaptığı bir konuşmada, Fransa’yı diğer Batı ülkelerinin başında düşman listesine aldıklarını açıkladı. 

Fransa, tarihsel bakımdan da Batı ülkeleri arasında “laikliğin temsilcisi” olarak görülüyor. 
Guardian gazetesinden Jason Burke’in analizinde, ABD’nin Müslüman ülkelerde ekonomik sömürünün kaynağı olarak görülürken, Fransa’nın insan hakları, ifade özgürlüğü ve demokrasi gibi ‘Batı’ idealleri olarak görülen temel hak ve özgürlükleri İslam dünyasına empoze eden ülke olarak görüldüğünü yazıyor.  

LİBYA VE MALİ’YE MÜDAHALE, IRAK VE SURİYE’YE ASKER

Yine Fransa hükümetinin, Müslüman ülkelere yönelik müdahaleleri de saldırıların hedefi olmasının nedenleri arasında gösteriliyor. 

Mali ve Libya’ya yönelik askeri müdahalesi, ardından Irak ve Suriye’ye asker göndermesi de, Fransa’yı, radikal İslamcı grupların hedefi haline getirmiş durumda. 

Öte yandan Suriye ve Irak’ta savaştıktan sonra ülkeye geri dönen Fransız cihatçıların sayısı da oldukça fazla. Belçika ve Paris saldırılarında, saldırganların Paris bağlantıları, ülkedeki cihatçı militanların varlığını ortaya koymuştu. IŞİD’in, militanlarını Paris’e gönderdiği de ortaya çıkarmıştı. Bugüne kadar 600 Fransız vatandaşının, Suriye ve Irak’a gittiği ve bunlardan 400’ünün IŞİD saflarında savaştığı biliniyor. 

Ancak Nice saldırısını gerçekleştidiği açıklanan Mohamed Lahouaiej Bouhlel’in henüz herhangi bir terör örgütüyle bağlantısının bulunamadığını da eklemek gerekiyor. (DIŞ HABERLER)
 

ÖNCEKİ HABER

Zehir gemisinde söküm hızla sürüyor

SONRAKİ HABER

Evinde bıçaklı saldırıya uğrayan kadın hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...