15 Temmuz 2016 00:29

Özelleştirme işsizlik ve ölüm demektir

AKP iktidarı, şimdi de gözünü Zonguldak maden ocaklarına dikti...

Paylaş

Ateş TÜRELİ
TTK işçisi/Zonguldak

14 yıllık iktidarı boyunca ülkemizin yer altı ve yer üstü kaynaklarını uluslararası ve yerli sermayeye peşkeş çekmekten çekinmeyen AKP iktidarı, şimdi de gözünü Zonguldak maden ocaklarına dikti. Zonguldak’ta faaliyet gösteren TTK’ye bağlı Karadon maden ocağının özelleştirme dairesince envanterinin istenmesi ile maden ocaklarının özelleştirmesi tekrar gündeme geldi. TTK özelleştirilmeye çalışılırken yıllardır tekrarlanan nakarat yani “zarar ediyor” gerekçesi yeniden dile getirilmeye başlandı. Ama tam 14 yılıdır iktidar olan AKP Hükümeti bu zararın nereden kaynaklandığını görmezden gelirken faturayı maden işçisine kesiyor.
Zaten uzun yıllardır izlenen politikalar TTK’nin daralmasına neden oldu ve 45 bin olan işçi sayısı 8 binlere düştü. Üç işçinin yapacağı işi bir işçi yapar duruma geldi ve bu durum üretimin düşmesine ve iş güvenliği açığının oluşmasına neden oldu.
İşçi açıklarını kurum içi taşeronlaştırma uygulamaları ile gidermeye çalışan hükümet, hazırlık işlerini (Kömüre ulaşana kadar galeri açma işlemi) taşerona devretti. Tamamen kâra dayalı taşeron çalışma ile üretim zorlaması sonucu 17 Mayıs 2010’da Karadon bölgesinde 30 madenci, 8 Ocak 2013’te Kozlu bölgesinde 8 madenci arkadaşımız hayatını kaybetti. Bu uygulamalar göstermektedir ki özelleştirme işsizlik ve ölüm demektir. AKP Hükümeti çıkarttığı yeni teşvik paketleriyle özel sektörde çalışan maden işçilerinin ücretlerinin yarısını 5 yıl süre ile devlet tarafından karşılanacağını ve ton başına 60 lira destek primi vereceğini açıkladı. Bu desteklerle özel ocakların maliyetinin TTK’nin zararlarından çok daha fazla olacağı görülmektedir. Özel sektöre gelince teşvik üstüne teşvik vermekten çekinmeyen hükümet, sıra kamu madenlerine ve işçilerine gelince “Zarar ediyor, bütçe açık veriyor, halkın sırtında kambur oluyor” gibi söylemlerle işçi düşmanı politikalarını hayata geçirmeye çalışıyor. Maden işçileri ve Zonguldak halkı geçmişten gelen mücadele deneyimleri ile Karadon bölgesinden başlayan özelleştirme saldırısına ve ocakların peşkeş çekilmesine izin vermeyecektir.

ÖNCEKİ HABER

‘Belediye ve şirket de yargılansın’

SONRAKİ HABER

Yandaş iş adamlarına peşkeş çekmek için...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...