15 Temmuz 2016 00:24

‘Belediye ve şirket de yargılansın’

Şule İdil Dere’nin ailesi ve avukatlar, soruşturmanın Büyükşehir Belediyesi ve işverenin de dahil edilerek genişletilmesini talep ediyor.

Paylaş

Sinem UĞURLU
İstanbul

İstanbul Kadıköy’deki Yoğurtçu Parkı’nda İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) ait hafriyat kamyonunun çarpması sonucu yaşamını yitiren 23 yaşındaki Şule İdil Dere’nin ölümün üzerinden 2 ay geçmesine rağmen savcılık hâlâ soruşturmayı tamamlamadı. Şule İdil Dere’nin ailesi ve avukatlar, soruşturmanın Büyükşehir Belediyesi ve işverenin de dahil edilerek genişletilmesini talep ediyor.  23 yaşındaki İdil Şule Dere, Kadıköy’e kötü kokular yayan ve yıllardır temizlenemeyen Kurbağalıdere ıslah çalışmaları kapsamında çıkarılan balçığı taşıyan İBB’ye ait kamyonun çarpması sonucu yaşamını yitirdi. 12 Mayıs gecesi gerçekleşen olayda Dere, evine gitmek üzere sadece yaya ve bisikletlere açık olan yolu kullanıyordu.
Bölgede çalışma yapıldığına dair ise hiçbir tabela ya da işaret yoktu. Olayın ardından gözaltına alınan sürücü de ertesi gün serbest bırakıldı.

YAYA YOLUNU ŞANTİYEYE ÇEVİREN BELEDİYE SORUMLU

Aile avukatlarından Murat Özveri, İstanbul Anadolu Cumhuriyet Savcılığına başvurarak soruşturmanın genişletilmesini talep etti. Dilekçede, soruşturma kapsamına sadece kamyon sürücüsünün değil, Büyükşehir Belediyesi ve ona bağlı çalışan şirketin de dahil edilmesi istendi.  Dilekçede yaya yolunun artık yaya yolu olmaktan çıktığı, Kurbağalıdere’de ıslah çalışmalarının yapıldığı şantiyenin içerisinde kaldığı ifade edilerek, “Yaya yolunun iş sahası haline getirilmesinin yaratacağı tehlikeleri görmezlikten gelen belediye görevlilerinin sorumlu” olduğu dile getiriliyor:  
* Yaya yolunu araç trafiğine açma iznini veren yetkililer, bu izni verirken araç trafiğinin yayaların can güvenliğini tehdit etmesine karşı önlem almadan bu izni verdikleri için sorumludurlar.
* Eğer Belediye görevlilerinden izin alınmadan yaya yolunu kapsayacak şekilde şantiye kurulmuş, yaya yolunda 500 metre geri geri giderek kamyonların manevra yaptığı çalışma yapılmışsa şehrin merkezinde böyle bir yasa dışı çalışmaya izin veren yetkililer yine sorumludur.Hafriyat kamyonu ve sürücü M.K. İstanbul Büyükşehir Belediyesi şirketi olan İSTAÇ AŞ’ye bağlı çalışıyordu.
Dilekçede “Yaya yolunu da kapsayacak şekilde şantiye kuran işveren veya işverenlerin  sorumluluğu” na ise şu gerekçeyle dikkat çekildi:
İş sağlığı iş güvenliği önlemlerini almakla yükümlü işveren olay yeri şantiye olmasına karşın iş sahası değilmiş gibi davranarak hiç bir önlem alamadığı için sorumludur.

ÖNCEKİ HABER

Acildeki yoğunluğu böyle azaltıyorlar!

SONRAKİ HABER

Özelleştirme işsizlik ve ölüm demektir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...