14 Temmuz 2016 14:24

Madenciler özelleştirmeye izin vermeyecek

Zonguldak'ta maden işçileri özelleştirmeye karşı görkemli bir eylem yaparak hükümeti uyardı.

Paylaş

“Dedem madenciydi, babam madenciydi, ben de madenciyim. 90 grevini dedelerimiz babalarımız yaptı. Biz de aynısını yapmaya hazırız.”

Bu sözler Zonguldak’ta özelleştirmeye karşı teyakkuza geçen hemen her madencinin ağzında.

Madenciler bugün yaptıkları görkemli yürüyüşle özelleştirmeye tepkilerini bir kez daha dile getirdi ve hükümeti uyardı: “Devlet, hükümet geri adım atmadıkça biz eylem yapmaya devam edeceğiz. Zonguldak bizim, kimseye vermeyiz.”

Özelleştirmenin TTK’nin ölmesi anlamına geldiğini belirten işçiler kararlılıklarını dile getirdi: “TTK ölürse biz de ölmeye hazırız. Yerin 700 metre altına kadar kotumuz var. Gerekirse gireriz, ölümüz çıkar.”

‘MADENCİ BURADA VEKİLLER NEREDE?’

Üyesi oldukları Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Merkez binası önünde toplanan işçiler, attıkları sloganlarla esnafı ve Zonguldaklıları dayanışmaya çağırdı. “Direne direne kazanacağız”, “İşçiyi satanı biz de satarız”,  “Madenci feneri sönmeyecek”, “İş ekmek yoksa barış da yok”, “Madenci burada vekiller nerede?”, “Susma sustukça sıra sana gelecek”, “Bu daha başlangıç mücadeleye devam”, “Ölmek var dönmek yok”, “Zonguldak madenci omuz omuza”, “Zonguldak’a uzanan eller kırılsın”  sloganlarını atan binlerce işçi, “Soma'yı, Ermenek’i unutmadık özelde öleceğimize meydanlarda ölürüz” yazılı pankartla Madenci Anıtı’na yürüyüşe geçti. İşçi ve memur sendikalarının yönetici ve üyeleri, meslek odaları, belediye başkanları ve siyasi parti temsilcileri madencilerin yanında yer alırken, Zonguldaklılar da madencileri anıtın önünde karşıladı.

‘HÜKÜMET ŞAŞIRMA SABRIMIZI TAŞIRMA’

Burada işçilere seslenerek Genişletilmiş Başkanlar Kurulu kararını hatırlatan GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci, TTK’nin özelleştirilmesinden vazgeçildiği açıklanana kadar eylemlere devam edeceklerini söyledi. Özelleştirmenin ölüm demek olduğunu madencilerin gördüğünü kaydeden Demirci, “Biz ‘Güzel öldüler’ sözünü unutmadık. Ölümden öte köy yok. Son nefesimize kadar bu mücadeleyi sürdüreceğiz” diye konuştu.

Demirci’nin yaptıkları eylemi İstanbul Atatürk Havalimanı’ndaki terör saldırısı nedeniyle ertelediklerini ancak geçen sürede hükümet ve bakanlıktan özelleştirmenin durdurulduğuna dair tek bir açıklama yapılmadığını dile getirmesi üzerine madenciler hep bir ağızdan hükümeti yuhaladı. AKP teşkilat ve milletvekillerinin Zonguldak’ta açıklama yapmak yerine Ankara’ya giderek gerçekleri anlatması gerektiğini dile getiren Demirci’nin bu sözleri de madenciler tarafından “Hükümet şaşırma sabrımızı taşırma”, “Vur vur inlesin Ankara dinlesin” sloganlarıyla karşılandı.

TTK’nin 5 binin üzerinde işçi açığı olduğunu ve bu açığın kapatılmaması nedeniyle kurumun bilerek zarara sürüklendiğini söyleyen Demirci, açığın kapatılmasını ve üretimin artırılmasını istedi. TTK’nin bu durumundan ve özelleştirilmesinden sadece yabancı şirketlerin ve ithal kömürü Türkiye’ye getirenlerin kazandığını ifade eden Demirci, “Diğer yandan özelleştirmeden sadece Zonguldak değil tüm Türkiye zarar görüyor” dedi. Tekellerin kârı için halkın ve işçilerin açlığa, işsizliğe ve yoksulluğa mahkum edilmek istendiğini dile getiren Demirci, ‘90 grevini ve Büyük Madenci Yürüyüşünü hatırlatarak “Eğer AKP sesimizi duymazsa yarın yeniden alanlarda meydanlarda olacağız” dedi. (Zonguldak/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

KPSS sonuçları açıklandı

SONRAKİ HABER

Keşmir’de neler oluyor?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...