14 Temmuz 2016 12:30

UNESCO Sur için sadece tavsiyede bulundu!

UNESCO Dünya Miras Komitesi 40. Oturumu Kültür ve Dışişleri Bakanlığının ev sahipliğinde İstanbul Lütfü Kırdar Kongre Salonu’nda devam ediyor.

Paylaş

UNESCO Dünya Miras Komitesi 40. Oturumu Kültür ve Dışişleri Bakanlığının ev sahipliğinde İstanbul Lütfü Kırdar Kongre Salonu’nda devam ediyor. Oturumda dünya genelinde tehlike altında olan 100 kültürel mirastan 40’ının tartışılması ise tamamlandı.

100 kültürel miras arasında bulunan  ve sokağa çıkma yasağı sırasında tahrip edilen Diyarbakır’ın Sur ilçesinin durumu ise toplantıda görüşülmedi. Evrensel'e konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kültürel Mirastan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Necati Pirinççioğlu toplantıda Sur’un ele alınmadığını, sadece 27 Haziran’da Fransa’da yapılan hazırlık toplantısındaki karar taslağının sunulduğunu söyledi. 27 Haziran’daki karar taslağının da üye ülkelerin görüş ve katkılarına açılmadan toplantıda ele alındığını ifade eden Pirinççioğlu, “Bu karar taslağında da özetle devlete tavsiyeler sunuluyordu. ‘Varlığın gelecekte daha fazla tahribat görmeyip korunması için sorumlu yetkililerin tüm önlemleri alması tavsiye edilmektedir. Ayrıca sorumlu yetkililer varlığın ve tampon bölgesinin korunma durumuna ilişkin geniş kapsamlı bir hasar tespit yapmasına tavsiye etmektedir’ şeklinde görüşlere yer veriliyor. Ancak bu karar taslağı bile üye ülkelerin görüşlerine açılmadı. Bu taslak karar kabul edildi. Biz, Sur’a Cumhurbaşkanının, Başbakanın geldiğini ve dolayısıyla güvenlikle ilgili bir sıkıntı olmadığını ve diğer uzmanların da gelip incelemeler yapabileceklerini söyledik. Bir inceleme heyeti talebinde bulunduk. Ama Türkiye Cumhuriyeti adına orada bulunan yetkililer böyle bir talepte bulunmadıkları için sadece 27 Haziran’daki taslak geçti” dedi.

DÜNYA MİRASI İZLEME ÖRGÜTÜ: ESEF VERİCİ

Dünya Mirası İzleme Örgütü (World Heritage Watch), UNESCO oturumunda Sur’a değinilmemesine yaptığı yazılı açıklama ile tepki gösterdi. Açıklamada, oturumlarda Sur’un tartışılmamış olmasını ‘esef verici’ olarak bulduklarını kaydeden örgüt, “Palmira gibi Dünya Kültür Mirası alanları aylarca hem UNESCO hem de uluslararası toplumdan büyük bir ilgi ve destek görmüşken Diyarbakır’ın tartışmaya açılmaması bir çelişki yaratmaktadır” dedi. (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

YÖK 20 Temmuz toplantısını erteledi

SONRAKİ HABER

GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci: Özelleştirme durana kadar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...