14 Temmuz 2016 10:49

Devlet temmuz zammına el koydu 

Memurların geliri, temmuzdaki yüzde 5’lik zamla birlikte bir üst vergi dilimine girecek. Maaşına 150 TL artış yapılan kamu emekçisi 40 TL alacak.

Paylaş

Memurların geliri, temmuzdaki yüzde 5’lik zamla birlikte bir üst vergi dilimine girecek. Üst vergi dilimine girmesi nedeniyle ücretlerinde kesinti yaşanan kamu emekçilerinin temmuz ayındaki gerçek ücret artışları yüzde 1 ile 3 arasında olacak. Maaşına 150 TL artış yapılan kamu emekçisinin cebine bunun sadece 40 TL’si girecek. 

Kamu emekçilerinin ücretlerinde yapılacak temmuz ayı zammı tartışma konusu olmaya devam ediyor. Memur Sen ve Hükümetin imzaladığı toplusözleşme gereği ücretlere yüzde 5 artış olması öngörülüyordu. KESK’in hesabına göre ise kamu emekçileri maaşlarını temmuz ayında yüzde 1 ve 3 arasında zamlı alacak. Yüzde 5’lik ücret artışıyla birlikte kamu emekçileri üst vergi dilimine girecek. Böyle olunca maaşlarından daha fazla kesinti yapılacak. Üstelik yılın ilk altı ayında resmi enflasyon rakamı yüzde 3.63 oldu. 

150 LİRANIN, 110 LİRASI DEVLETTE KALACAK

KESK hesabını örnekler üzerinden de açıklıyor. 4. derecenin 1. kademesindeki bir öğretmenin haziran ayına kadar maaşında yapılan gelir vergisi kesintisi 330 liraydı. Bu memur temmuzdaki yüzde 5’lik zamla birlikte bir üst vergi dilimine girecek ve gelir vergisi olarak 440 lira ödeyecek. Bu da maaşında 110 lira kesinti olmasına neden olacak. Toplu sözleşmeden kaynaklı yüzde 5’lik zamla birlikte 150 lira zam alması gerekirken, gelir vergisinde bir üst dilime geçtiği için gerçek zammı 40 lira olacak.   

1. derecenin 4. kademesindeki hemşire hazirana kadar 337 lira gelir vergisi öderken, temmuzda bir üst vergi dilimine geçmesiyle 442 lira gelir vergisi ödeyecek. Düşük maaşlı memurlar ise bir üst gelir vergisi dilimine geçmenin bedelini bir kaç ay gecikmeli olarak ödeyecek. 3. derecenin 2. kademesindeki memur, aylık 195 lira gelir vergisi öderken, ekim ayı itibariyle 260 lira gelir vergisi ödeyecek.

‘YALANDAN İBARET’

Yaptıkları hesaba ilişkin konfederasyon genel merkezinde basın toplantısı yapan KESK Genel Başkanı Lami Özgen, “2016 yılında ekmeğe yüzde 33 zam yapıldı. Doğal gaza son dört yılda yüzde 70 zam yapıldı. Mahkeme kararlarına rağmen elektrikteki kayıp- kaçak bedeli vatandaşın üstüne yıkılmaya çalışılıyor. Yandaş konfederasyon Memur- Sen haziran açlık sınırı aylık 1465 lira, yoksulluk sınırı 4 bin 149 lira diye açıklıyor. Siyasal iktidarın ‘İşçiyi, memuru enflasyona ezdirmedik’ propagandası koca bir yalandan ibaret” diye konuştu.

TÜİK tarafından açıklanan resmi enflasyona değinen Özgen, şunları söyledi: “Sokakta, çarşıda, pazarda yaşadığımız gerçek enflasyon arasındaki devasa farka dikkat çekmeye çalışıyoruz. Asgari ücretli, emekli, kamu emekçisi, dar gelirli tüm kesimler bu farkı her gün gittikçe eriyen maaşlarında, propagandasının koca bir yaşamdan ibaret olduğunu biliyoruz.”

Mücadele etmekten vazgeçmeyeceklerini de sözlerine ekleyen Özgen, “Kamu emekçilerinin emeğini ve alın terinin hükümet ve yandaş konfederasyon iş birliği ile gerçekleştirilen satış sözleşmeleri ile gasbedilmesi için mücadelemizi her platformda sürdüreceğiz” diye konuştu.  

GELİR VERGİSİNDE ORANLAR NASIL?

Bir yıllık geliri 12 bin 600 lira olanların gelirlerinden, yüzde 15 gelir vergisi ödüyor. 12 bin 600 lira- 30 bin lira arasında yıllık geliri olanlar ise bu gelirlerinde yüzde 20’lik gelir vergisi ödüyor. Memurlar ise yüzde 5’lik zamla birlikte yüzde 20’lik vergi ödeyen kesim içerisine giriyor. KESK ise  yapılan zamların gelir vergisi dilimleri değiştirilmediği için daha memurun cebine girmeden gideceği görüşünde. (Ankara/EVRENSEL)


 

ÖNCEKİ HABER

İHD: Urfa'da donanımlı işkence mağarası kurulmuş

SONRAKİ HABER

Haziran'da 22, yılın ilk 6 ayında ise 135 kadın öldürüldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa