14 Temmuz 2016 00:55

Sağlık emekçileri Başbakana öfkeli: Gelsin, görsün

Başbakanın açıklamasına tepki gösteren sağlıkçılar, acillerin hükümetin uyguladığı politikalar nedeniyle patlama noktasına geldiğine dikkat çekti.

Paylaş

Zülal KOÇER
İstanbul

Başbakan Binali Yıldırım’ın “Artık hastaneler o kadar şirin hale geldi ki, vatandaşlar oğullarını, kızlarını evlendirmek için acil servislere gidiyorlar. Acil servisler artık sadece sağlık hizmeti vermiyor, yuva kurmak için de hizmet veriyor” sözlerine sağlık emekçilerinden tepki yağdı. Hükümetin uyguladığı sağlık politikaları nedeniyle, acillerin patlama noktasına geldiğine dikkat çeken sağlık emekçileri, iş yüklerinin ve kendilerine yönelik saldırıların her geçen gün arttığını söyledi. Sağlık emekçileri en çok şiddetin acil servislerde yaşandığını, her gün yüzlerce hastanın buralara başvurduğunu belirterek, acil servislerde yaşanan sorunlara biran önce çözüm bulunması gerektiğini söyledi.

GELSİN GÖRSÜN

SES Şişli Şube Başkanı Fadime Kavak çalıştığı Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin İstanbul’da en fazla acil hasta bakımı yapılan hastane olduğunu belirterek “Hastanenin aciline günde doktor başına 1500’e yakın hasta geliyor Her gün sıralar oluşuyor, en az bekleme süresi 1 saat. Çalışan doktor, hemşire sayısı az, hasta yoğunluğu fazla. Burada çalışan sağlıkçılar çoğu kez yemeğe dahi çıkamıyor, dinlenemiyor. Öte yandan polikliniklerden randevu alamayan ya da almayan, çünkü poliklinikte muayene ücreti 15 lira, hastalar da acil servislere gidiyor. Gerçekten acil olan hasta beklemek zorunda kalıyor, hasta yakınları oluşan sıkıntının nedenini sağlık çalışanlarında görüp şiddete başvuruyor” dedi. Acil servislerin sağlıkta şiddetin en fazla olduğu yerler olduğunu ifade eden Kavak şöyle devam etti: “Hal böyleyken Başbakan sarf ettiği sözlerle adeta dalga geçiyor. Binali Yıldırım bir gün gelip bizimle acil serviste beklesin, kız mı bakılıyor, çalışanlar burnundan mı soluyor görsün.”

TACİZ, DARP, ÖLÜM...

İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Operatör Dr. Samet Mengüç de acil servislerin sağlıkta dönüşüm programından sonra acil olmaktan çıktığını belirterek 15 gün önce bir darp olayıyla ilgili gittiği Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde o gün 12 saat içerisinde iki tane çocuk sağlığı uzmanının 935 hastaya baktığını öğrendiğini söyledi. Mengüç şöyle devam etti: “90 tane hasta da sırada bekliyor. Bir hekime günde neredeyse 500 hasta düşüyor. Halen bakanlık, yönetim daha da fazla bakacaksınız diye zorlanıyor. Bu da yetmezmiş gibi Başbakan haddini de aşan bir şekilde lakayıt sözler sarf edebiliyor.”
Günde ortalama 30 şiddet olayı yaşandığını ve çoğunluğunun acil servislerde yaşandığını aktaran Mengüç, “Bunun içerisinde taciz, darp, hakaret var ve ölüme kadar gidiyor. Sağlık hizmeti hele ki acil servisler gerçekten ciddi bir iştir bunun şakası olmaz” diye konuştu.

HER GÜN KAVGA OLUYOR

SES İşyeri Temsilcisi Ersoy Adıgüzel İstanbul Tıp Fakültesinde acil servislerle ilgili olarak şu bilgiyi paylaştı, “İki acil servis var, acil dahilide günlük ortalama 150-200 kişi geliyor, acil cerrahiye de 100’e yakın kişi geliyor. Her gün ortalama 4-5 ağız dalaşı yaşıyor sağlık çalışanı, gün içerisinde de 2-3 kavga oluyor.”

SES Aksaray Şube Başkanı Aydın Erol da “Son 6-7 yıldır acillere başvuru inanılmaz arttı. Çünkü muayene katkı ücreti ve ya özelliğine göre ilaç katkı payı ödemiyorlar. Bir yıl içerisinde nüfusun bir buçuk katı acillere başvuruyor. Bu anlamda acillerin esas işlevlerine dönmesi için gerekeni yapmak yerine böyle açıklamalar yapılıyor” dedi.

Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesi’nde çalışan Yasemin Bakır ise günde 12 saat çalıştığını bazen nöbete kalarak 24 saat çalıştığını belirterek  “Başbakan neden bu kadar çok insan acillere geliyor sorusuna cevap vermek yerine dalga geçer gibi kız bulmaya gidiyorlar dedi. Bizler zaten sürekli hasta yada yakınının çeşitli  şiddetine maruz kalıyoruz, bu açıklamadan sonra dönüp kendi aramızda şunu konuştuk, bu sözlerle birlikte tacizde söz konusu olabilecek. Örneğin acilleri acil olmadığı halde işgal eden bir çok kişi var, bu insanlar gerginlik çıkarabiliyor, onlara sen acil değilsin dediğin zaman kendime ‘kız bulmaya geldim’ diyebilir.Bu da ayrı bir sorun.” dedi. Bakırköy Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servis Hemşiresi Hatice Şeker, günde yaklaşık 1000-1500 hastanın acile müraacat ettiğini, 10 hemşire 7 doktorun bu hastalara bakmaya çalıştığını söyledi. Acillerdeki yoğunluk ve sorunların şiddeti de beraberinde getirdiğini söyleyen Şeker “Biz çözüm beklerken adeta dalga geçer sözler sarf ediyor” dedi.

ÖNCEKİ HABER

'Yalanlara kanmayın birliğinizi bozmayın'

SONRAKİ HABER

Yasal bir soygun: ‘Varlıklıların barışı’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...