13 Temmuz 2016 18:58

Demirtaş'tan 'referandum' düzeltmesi

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Suriyeli mülteciler konusunda dün yaptığı 'referandum' açıklamasını düzeltti.

Paylaş

HDP İzmir İl Örgütü'nün düzenlediği dayanışma yemeğinde konuşan, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Suriyeli mülteciler konusunda dün yaptığı açıklamayı düzeltti.

DİHA'nın haberine göre Demirtaş, "Birincisi mülteci statüsü tanımamız lazım. Mülteci statüleri yok. Avrupa'dan gelen kazanıyor, Suriye'den gelenler kazanamıyor. Mülteci statüsü demek çalışma hakkı eğitim hakkı kazanılması demek. Mülteci hakkı tanıdıktan sonra başvuru yapan herkes vatandaş olabilmelidir. Ancak Suriyelilerin iyilerini alalım diplomalı olanları alalım diğerleri gönderelim diyorlar. Partimizin resmi politikası olmayan bir durumu yanlış ifade ettim. Referanduma gidelim diyerek yanlış yaptım. Referandum temel hak ve özgürlüklerde olmaz. Ayrıca bir göç bakanlığı olsun diyoruz. Kendileri ne yapıyorlar seçelim diyorlar. AKP'ye oy verir mi vermez mi ona göre seçecek derdi bu. Derdi insan değil" diye konuştu.

'YOKSULUN ÇOCUĞU GABAR'DA SENİN ÇOCUĞUN KUMAR MASASINDA'

Başbakan Binali Yıldırım'ın ülkeyi iç savaşla tehdit edebildiğini dile getiren Demirtaş, "Önce hesap vereceksiniz. Yoksulun çocuğunu Cudi'ye Gabar'a göndereceksin sizin evlatlarınız kumar masalarından kalkmayacak. Sonra HDP vatan haini diyeceksin yok öyle bir şey" dedi.

DIŞ POLİTİKA ELEŞTİRİSİ

AKP'nin dış politikadaki dönüşlere de değinen Demirtaş, şöyle dedi: "Bu kadar ikiyüzlü bir iç politika bu kadar ikiyüzlü dış politika yürütecekler, geri dönüp HDP'yi günah keçisi ilan edecekler. 5 yıldır Suriye'yi karıştırmayı bırakın diye dilimizde tüy bitti. Davutoğlu ve ekibi 10 yıldır ülkenin dış politikasını belirliyor. Şu bir hafta içerisinde ne değişti. Ortalığı cehenneme çevirdiniz. Hiçbir şey olmamış gibi bizim Mısır, Suriye ile bir sorunumuz yok diyorsunuz. Madem yoksa niye savaşı büyüttünüz. IŞİD'e siz silah gönderdiniz. Osmanlı'da olduğu gibi her yer bize ait olacak mantığıyla nerede barbar varsa beslediler büyüttüler. Lübnan'ın başına bela ettiler. Atanmış başbakan çıkmış 'Bizim Suriye ile bir sorunumuz yok' diyorlar."

'HALA DİPLOMASINI GÖSTEREMİYOR'

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın diploma meselesine de değinen Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Biz güvenmiyoruz Saray'daki zata. Sicili bozuk çünkü. Kendisi bizzat şaibeli bir şekilde cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturuyor. Halen diplomasını gösteremiyor. Şaibeli bir şekilde koltuğunda oturuyor." (İZMİR)

ÖNCEKİ HABER

Polisi ağır yaralayan IŞİD şüphelisi yakalandı

SONRAKİ HABER

Nazımiye’de mayınlar tehlike saçıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...