13 Temmuz 2016 12:39

İsrail’de kadınların ‘haham’ isyanı

İsrail ordusu, 'savaş sırasında tecavüze göz yumulabileceğini' yazan albayı ordunun baş hahamı olarak atadı. İsrailli kadın örgütleri tepki gösterdi.

Paylaş

İsrail ordusu, 2002’de “savaş durumunda askerlerin moralini yüksek tutmak için tecavüze göz yumulabileceğini” yazan Albay Eyal Karim’i ordunun ‘baş hahamı’ olarak atadı. İsrailli kadın örgütleri karara tepki gösterdi.

Middle East Eye sitesinin haberine göre, 2002 yılında internette bir kişinin “Tevrat’ın savaş sırasında askerlerin tecavüz etmesine izin verip vermediğini” sorması üzerine Karim, “Askerlerin savaş sırasında yüzleştikleri zorlukları ve hedeflenen zaferi düşününce, şeytani arzularını tatmin etmek için çekici ve Yahudi olmayan bir kadınla, isteği dışında birlikte olmalarına izin verilebilir” dedi. 

Karim, ayrıca askerlerin savaş sırasında güç toplamak için Yahudi kurallarına aykırı besinleri de tüketebileceklerini belirtmişti.
Kendisine yöneltilen suçlamalar karşısında Karim açıklama yaparak, ifadelerinin çarpıtıldığını ve tecavüzün hiçbir şartta kabul edilemeyeceğini söyledi.

Kadın örgütleri ve İsrail Parlamentosunun kadın üyeleri ise Karim’in atanmasını sert tepki gösterdi.

‘KARİM KADINLARI HEDEF HALE GETİRİYOR’

Sosyal demokrat Meretz partisinin başkanı Zehava Galon Karim’im “ İsrail Savunma Kuvvetlerindeki Haham otoritesinin başı olmaya yakışmadığını” ifade ederken, Karim’i  korkunç bir ırkçı olmakla ve yaptığı açıklamalarla kadınları şiddetin hedefi haline getirmekle suçladı.

İsrail Savunma Kuvvetleri sözcüsü ise yaptığı açıklamada Haham Karim’in asla böyle bir ifadede bulunmadığını, İsrail Ordusunun hiçbir şartta kadına yönelik cinsel şiddeti tolere etmeyeceğini savundu.

Karim, daha önce kadınların orduda hizmet etmeye uygun olmadığını da söylemişti.

Yesh Adith Partisi lideri Yair Lapid de, “Yeni Baş Haham Albay Eyal Karim, açıkça ve yüksek sesle kadınların İsrail Savunma Kuvvetlerinde yer almasını desteklediğini ifade etmeli; aksi taktirde baş ordu hahamı görevini yerine getiremez” yorumunda bulundu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

AKP’li  vekillerin eli madencilere karşı kalktı

SONRAKİ HABER

Bahoz Erdal'ın ses kaydı yayımlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...