08 Mayıs 2012 08:29

Denizlerce çoğalarak...

Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan idam edilmelerinin 40. yılında Türkiye’nin her yerinde anıldı.Mersin’de Denizleri anma etkinliği, Mersin 68'liler Barış ve Kardeşlik Ormanı’nda yapıldı. Gün boyu süren etkinlikte, yaşlısı, genci, kadını, erkeği 5 bin kişi mücadele sözü verdi. Mersin Emek, Demokrasi ve Bar

Denizlerce çoğalarak...
Paylaş

Mersin’de Denizleri anma etkinliği, Mersin 68'liler Barış ve Kardeşlik Ormanı’nda yapıldı. Gün boyu süren etkinlikte, yaşlısı, genci, kadını, erkeği 5 bin kişi mücadele sözü verdi. Mersin Emek, Demokrasi ve Barış güçlerinin yoğun olarak katıldığı anma etkinliğine, Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan, BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, BDP Hakkâri Milletvekili Adil Kurt, BDP Akdeniz Belediye Başkanı Fazıl Türk, CHP Milletvekilleri Süleyman Çelebi ve Aytuğ Atıcı, SDP Genel Başkanı Rıdvan Turan, Gülten Kaya, Fatoş Güney, sanatçı Mustafa Alabora, şair Sezai Sarıoğlu, Kardeş Türküler, İlkay Akaya, Yazar Faik Bulut’un da aralarında bulunduğu çok sayıda yazar, sanatçı ve 68’li katıldı.

Burada konuşan Ertuğrul Kürkçü, “Bu, geleceğe doğru bir yürüyüş, bu Mamak Cezaevi’nin avlusunda son verildiği sanılan hayatların Türkiye'nin her yerinde her gün yeniden çoğaldığını düşmanlara, gösterdiğimiz bir gün” dedi.Daha sonra Barış ve Kardeşlik Ormanı girişinde yer alan binada oluşturulan Deniz Gezmiş Akademisi, katılımcılar tarafından kurdele kesilerek açıldı.

ADANA

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Gençlik Meclisi tarafından yapılan anmada, Denizlerin bıraktığı mirası işçi sınıfına bağlanarak büyütme sözü verildi. 5 Ocak Meydan’ında bir araya gelenler, “Yusuf, Hüseyin, Deniz sürüyor sürecek mücadelemiz” sloganları atarak İnönü Parkına yürüdü. Burada gençler adına konuşan Volkan Pekal, Denizlerin o dönem verdiği mücadelenin bugün de devam ettiğini belirtti. Kürt halkı ve ezilen halklar üzerindeki baskılar ortadayken Denizlerin çizdiği yolun unutulmaması gerektiğini belirten Pekal, “Bugün Denizleri anmak, onların mücadelesini dile getirmenin ötesinde başta işçi sınıfı olmak üzere tüm işçi ve emekçilerin, ezilen halkların, toplumda hak ve özgürlük talebi olan kesimlerin mücadelesine katılmak ve güç vermektir. Denizleri gerçekten anmak bugünün Denizleri olmaktır” dedi.

ANTALYA

HDK Bileşenleri ’68 gençlik hareketi önderleri Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idam edilişinin 40. yılında yürüyüş düzenledi. Bine yakın kişinin katıldığı yürüyüşe BDP, Halkevleri, ESP, ÖDP, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği üyeleri ve sendika temsilcileri de katıldı. Attalos Heykeli önünde konuşan Emek Gençliği Antalya İl Gençlik yöneticilerinden Haluk Gürel, “Emperyalist işgal politikalarına karşı halkların kardeşliğini haykırarak Denizleri anmış ve mücadelelerini yaşatmış oluruz” dedi.

ISPARTA

Isparta Emek Gençliği, Belediye İşhanı önünde toplanarak Denizleri andı. “Yusuf, Hüseyin, Deniz Sürüyor, sürecek mücadelemiz, Denizlerden Erdal’a Gençlik emeğin saflarında, Yaşasın Devrim ve Sosyalizm” sloganlarını attılar. Emek Gençliği Isparta İl Gençlik yöneticilerinden Deniz Sevinç 6 Mayıs’ta tüm yurtta alanlara çıkıldığını, Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının hiçbir kişisel çıkar gözetmeden, halka bağlılıkla mücadele eden devrimciler olduğunu ifade etti.

Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan idam edilişlerinin  40. yılında Tarsus’ta da anıldı. Halkların Demokratik Kongresi Gençlik Meclisi'nin Yarenlik Alanında gerçekleştirdiği yürüyüşe EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan , SDP Genel Başkanı Rıdvan Turan ve birçok demokratik kitle örgütü temsilcisinin yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı.

Yarenlik Alanı saat kulesi önünde toplanan grup adına basın açıklaması yapan Burak Şefkat, “Denizlerin mücadelesinde öne çıkan ve son ana kadar dile getirdikleri hedefler, emperyalizme karşı Türkiye’nin gerçekten bağımsız, demokratik bir ülke olması ve emekçi halklarının kurtuluşunun gerçekleşmesiydi” dedi. Şefkat’in ardından Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan bir konuşma yaptı.

Gürkan, ‘‘Bugün kendisine sosyalist diyen ve demokrat olduğunu iddia eden kesimlere sesleniyorum, işçi sınıfının yanında olunmadan sosyalist ve demokrat olunmaz, emperyalizme karşı olmadan sosyalist olunmaz ama bir şey daha var ki Kürt halkının kimlik, dil ve kültür mücadelesinin yanında olmadan da sosyalist olunmaz, demokrat olunmaz. Bugün Denizlerin mücadelesi kendisini fabrikada direnen işçilerde, mücadele içerisinde olan üretici köylülerde, iş eğitim barış, anadilde eğitim diyen gençlikte bulmuştur '' dedi.

Selma Gürkan’ın ardından söz alan Sosyalist Demokrasi Partisi Genel Başkanı Rıdvan Turan ''Bu ülkede verilen her türlü hak mücadelesinde onların bir parçası vardır. Kürt halkının özgürlük mücadelesinde, üniversitelinin demokratik ve özerk üniversite mücadelesinde, köylülerin mücadelesinde, mücadeleye yeni başlayan devrimcinin gözündeki pırıltıda Denizlerden parça vardır. Onlar bizim önderlerimizdir. Hiç kimse önderlerimize mesnepsiz, alçakça dil uzatmaya cesaret edemez. Cesaret eden de bunun hesabını verir. Aramızdan tam 40 yıl önce oligarşi Denizleri aldı. O gün parlamentoda yalnızca sağ parti değil sosyal demokratlar da bu idama el kaldırdılar. Bunu sınıf mücadelesi tarihine yazıyoruz ve unutmuyoruz" dedi.  Turan konuşmasına ‘‘Tankınızla, topunuzla, özel yetkili mahkemelerinizle, bütün kolluk kuvvetlerinizle de gelseniz bize gücünüz yetmez. Çünkü biz mirasımızı ve inanç geleneğimizi Denizlerden aldık’’ diyerek son verdi.

BALIKESİR

Deniz Gezmiş,Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan Balıkesir’de gerçekleştirilen iki ayrı törenle anıldı. Balıkesir Emek Gençliği tarafından Maden-İş toplantı salonunda düzenlenen ilk törende yapılan konuşmalarda, Denizlerin devrimci mücadelesi anlatılarak Onlar adına hazırlanan belgesel film izlendi.

EMEP Edremit İlçe Örgütü tarafından Belediye Sinema Salonunda gerçekleştirilen ikinci anma töreninin  açılış konuşmasında Emek Partisi Edremit İlçe başkanı Mehmet Tank; 68 kuşağının önderlerinin, verdikleri mücadele ile günümüz gençliğine yol göstererek ışık tuttuklarına dikkat çekti. Emek Gençliği’nden Burak Kiraz da, devrim ve sosyalizm mücadelesinde örgütlü mücadelenin önemini vurguladı.

ÇANAKKALE

Emek Partisi saat 19:00’da belediye sosyal tesislerinde bir anma etkinliği gerçekleştirdi. Emek Gençliği adına konuşan Ezgi Yavuz; artık sözün gençlerde olduğunu, her 6 Mayıs’ta gençlerin sesini daha da yükseltmesi gerektiğini söyledi. Etkinliğe katılan Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Abdullah Varlı’nın konuşmasının ardından “Fırtınanın Çocukları” adlı belgeselin gösterimi yapıldı. Etkinlik şiir ve müzik dinletileri ile son buldu.

BURSA

Bursa’da da Denizlerin yoldaşları alanlardaydı. Emek Partisi ve Emek Gençliğinin gerçekleştirdiği eyleme; CHP, ESP, SDP, DHF, Partizan ve Batis de destek verdi. Yüzlerce kişinin katıldığı eylemde bugün Deniz olmanın, savaş ve emperyalizme karşı; işçi sınıfının yolunda olup, sosyalizmi savunmaktan geçtiği vurgulandı. Set Başı Mahfel’den Orhangazi parkına yapılan yürüyüşün ardından basın açıklamasını okuyan Emek Gençliği İl Yöneticisi Erkan Erben, Denizlerden devraldıkları mirası daha da büyüteceklerini vurguladı.

DENİZLİ

Denizli’de Emek Gençliğinin çağrısıyla bir araya gelen kurumlar yürüyüş yaptı. Emek Partisi İl binasından yürüyüşe geçen Emek Gençliği ve Emek Partisi üyeleri daha sonra Candoğan Parkında diğer siyasi partiler ve kurumlarla birleşti. Buradan Belediye önüne yürüyüş gerçekleştirildi. Son yılların en kitlesel 6 Mayıs anmalarından birinin gerçekleştirildiği Denizli’de gençler, Denizlerden aldıkları mücadele birikimini, halka bağlığı bugün de üniversitelerde, liselerde, sanayi sitelerinde ve fabrikalarda yürüttükleri mücadelede yaşatacaklarını dile getirdi. Eyleme ÖDP, SDP, ESP, BDP, Sosyalist Parti, Öğrenci Kolektifleri, DYG ve Hacı Bektaşi Veli Derneği katıldı.

ESKİŞEHİR

Hamamyolu Yapıkredi Bankası önünde bir araya gelen yaklaşık 700 kişi Adalar MİGROS önüne kadar yürüdü. Aralarında EMEP, BDP, EHP, Halkevleri, ESP, ÖDP, Emek Gençliği, Kolektif ve Gençlik Muhalefeti’nin de bulunduğu kitle adına basın metnini Makbule Esgin okudu. Esgin, “Hiçbir kişisel çıkar gözetmeden halka bağlılıkla mücadele eden devrimcilerin bizlere miras bıraktığı bu günü mücadele gününe çevirmek için işçi sınıfının mücadelesine bağlanarak alanlardan haykırıyoruz” diye konuştu.

KAYSERİ

Emek Partisi ve Emek Gençliği Üyeleri, Sivas Caddesi’nden başlayarak Cumhuriyet Meydanı’na kadar yürüdü.  Yürüyüşe Devrimci 78’liler Federasyonu üyeleri ve DHF’liler de destek verdi. Yürüyüşe işçilerden de katılanlar oldu. EMEP İl Başkanı İsmet Gümüşoluk, “İşçi sınıfı mücadelesi sürdükçe Denizler yaşayacaklar” dedi.

Emek Gençliği MYK üyesi Veli Şahin ise, “Türk ve Kürt halklarının birbirine düşman edilmesine karşı her milliyetten Türkiye Gençliği olarak hala ayaktayız. Her gün Türk ya da Kürt, o taraftan ya da bu taraftan ama illa ki yoksul emekçi çocukları, anlamsız bir savaşta ölmeye devam etmektedir” diye konuştu. EMEP’liler, Kayseri’de uzunca süredir DİSK’e bağlı Birleşik Metal İş Sendikası’na üye olma mücadelesi veren CEHA işçilerini de unutmadı. Eylem sırasında “CEHA işçisi kazanacak. CEHA işçisi yalnız değildir” sloganları da atıldı.

Emek Partisi yaptığı basın açıklaması ile Denizleri andı. Hükümet meydanında yapılan anmada konuşan Emek Gençliği’nden Günay Muhacir, “Denizlerin mücadelesinde öne çıkan hedefler, emperyalizme karşı Türkiye’nin gerçekten bağımsız, demokratik bir ülke olması ve emekçi halkların kurtuluşunun gerçekleşmesiydi. Bugün de bu mücadele devam etmektedir. NATO ve onun işbirlikçi hükümetlerine karşı, ülkemizin yer altı ve yer üstü kaynaklarının ulusal ve uluslar arası sermayeye peşkeş çekilmesine karşı, Türk ve Kürt halklarının birbirine düşman edilmesine karşı her milliyetten Türkiye Gençliği olarak hala ayaktayız” dedi.

AYDIN

Emek Partisi İl binasında bir araya gelen kitle buradan Sevgi Yolu’na kadar sloganlar eşliğinde yürüyerek basın açıklaması yaptı. Sendika temsilcileri, Alevi Örgütleri, İHD, BDP, ÖDP, TKP’nin de katıldığı basın açıklamasını Emek Gençliği adına Ceren Şen yaptı. Şen, “Bir taraftan darbelerle hesaplaşıldığı söylenirken, diğer yandan Denizleri anmak ve onlarla ilgili kitapları bulundurmak suç sayılabiliyor. 70’lerde 80’lerde katledip bugün tutuklayanlar şunu hiçbir zaman unutmasın; yok ettikleri sadece bedenlerdir, biz geleceğine sahip çıkan gençler Denizlerin bize bıraktığı mücadele bayrağını her geçen gün daha da yükselterek, parasız, bilimsel demokratik eğitim için mücadele etmeye, Yaşasın Halkların Kardeşliği demeye devam edeceğiz” dedi.

Van Emek Gençliği tarafından düzenlenen etkinlikte Aydın Çubukçu tarafından hazırlanan “Fırtınanın Çocukları” belgesel gösterimi yapıldı. Liseli gençlerin yoğun olarak katıldığı etkinlikte konuşan Emek Partisi bölge yöneticisi Cumhur Daş, 68 gençlik hareketinin devrimci mirasını sahiplendiklerini belirterek, “Ancak şimdi 2012 gençliği olarak mücadeleyi daha ileri mevzilere taşıma sorumluluğumuz var. İşçi sınıfının mücadelesiyle birleşen bir gençlik hareketi yaratmak son derece önemlidir” dedi. AKP iktidarı döneminde gençlerin ölmeye devam ettiğini belirten Daş, “Emekçiler üzerindeki sömürü koşulları giderek artıyor. Kürt halkının talepleri zorla bastırılmak isteniyor. Bunlar karşısında devrimci bir kararlılıkla mücadeleye atılmak gerekiyor” dedi.

Belgesel gösteriminin ardından Van Emek Gençliği ve Emek Partisi Van il örgütü Sanat Sokağı’nda basın açıklaması yaptı.  Emek Gençliği konuşan Beyar Özalp, Denizlerin mücadelesinin bugün büyüyerek devam ettiğini belirterek, “NATO ve onun işbirlikçi hükümetlerine karşı, ülkenin yer altı ve yer üstü kaynaklarının ulusal ve uluslararası sermayeye peşkeş çekilmesine karşı, gerici eğitim sistemine karşı, işçi ölümlerine karşı, Türk ve Kürt halklarının birbirine düşman edilmesine karşı her milliyetten gençler olarak ayaktayız” dedi.

Van’da bir başka anma etkinliği ise Eğitim Sen Van şubesi tarafından yapıldı. Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Ebru Açar, Denizlerin antiemperyalist mücadelelerinin bugün daha ileri bir mevziiye taşınması gerektiğini ifade etti.

ADIYAMAN

Adıyaman Emek Gençliği tarafından yapılan basın açıklamasına üniversite, lise-dershane öğrencileri ve Demokrasi Platformu temsilcileri de katıldı. Basın açıklaması boyunca sık sık “Kahrolsun ABD Emperyalizmi, ne ABD ne AB tam bağımsız Türkiye” sloganları atıldı.  Adıyaman Demokrasi Parkında yapılan basın açıklamasını Emek Gençliği üyesi Sibel Yavaş okudu. Denizlerin, tam bağımsız ve demokratik bir Türkiye istediklerini belirten Yavaş, onların, ABD 6. filosunu denize dökerken de, bugün Malatya Kürecikte kurulan Amerikan Radar Füze savunma sistemine 40 yıl önce karşı çıkarken de, Filistin halkının yanında savaşırken de ve Kürt sorununun çözümü için mücadele ederken de emperyalizme karşı mücadele ettiklerini bildiklerini, bugün, her milliyetten Türkiye gençliği olarak aynı anti-emperyalist özlemi paylaştıklarını söyledi.

GAZİANTEP

Gaziantep’te Emek Gençliği, Gençlik Muhalefeti, SGDF, Sosyalist Yeniden Kuruluş, BDP ve TKP 1920, ortak etkinlik düzenledi. Kırkayak Parkı’nda bir araya gelen gençler, Yeşilsu’ya kadar yürüdü. Basın açıklamasını okuyan Sezin Uğur, Türkiye’nin dört bir yanında denizlerin anıldığını söyleyerek aynı zamanda geçen sene ölümsüzleşen Halit Çelenk’i de andıklarını vurguladı. Uğur,  “Ortadoğu’yu kendi çıkarlarına göre şekillendirmek isteyen, Amerikan emperyalizminin ihtiyaçlarına göre hareket ederek onun taşeronluğunu yapan bir iktidar istemiyoruz. Halkların katili NATO’yu ve üslerini istemiyoruz” dedi.

Emek Partisi önünde toplanan binler sloganlarla Seyit Rıza Parkına yürüdü. Parkta toplanan Dersimliler EMEP kortejini alkışlarla karşıladı. Burada konuşan EMEP MYK Üyesi İlhan İlbay, “Onlar emperyalizme karşı mücadelenin sembolü olarak, halkın kurtuluşu mücadelesinin değerleri olarak 40 yıldır bu halkın, işçi sınıfımızın, emekçilerin, ezilen Kürt halkının, Türkiye’nin her milliyetten gençliğinin yolunu aydınlattılar, onlara örnek oldular. Ve bugün bizler bu halkın, işçi sınıfı ve emekçilerin, ezilen Kürt halkının, mücadelesinde zafere gidecek mücadelede, birbirimize daha çok kenetlenerek, daha örgütlü olarak onların bayrağını daha ileri taşıyacağız” dedi. BDP MYK üyesi Hayri Ateş de bir konuşma yaptı     İdam edilişlerinin 40. yılında 68 gençlik önderleri Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan Dersim’ in Pertek ve Hozat ilçelerinde de anıldı.     

Kız Meslek Lisesi önünde bir araya gelen genci, yaşlısı kadını çok sayıda Malatyalı, Soykan Parkına yürüdü. Yürüyüşe HDK Gençliği, SGDF, DÖDER, Yurtsever Gençlik, Öğrenci Dayanışması katıldı. NATO’nun Kürecik’te kurduğu füze kalkanına karşı sık sık “Emperyalizme kalkan olmayacağız” sloganlarını atan gençler, savaş politikalarına ve gericiliğe karşı mücadele edeceklerini vurguladılar. Emek Gençliği yöneticisi Eren Yılmaz ise, “Denizlerin mücadelesinde öne çıkan ve son ana kadar dile getirdikleri hedefler emperyalizme karşı Türkiye’nin gerçekten bağımsız, demokratik bir ülke olması ve emekçi halkların kurtuluşunun gerçekleşmesiydi. Bugün de bu mücadele devam etmektedir. NATO ve onun işbirlikçi hükümetlerine karşı; ilimize kurulan emperyalist politikalarla halkları sömürenlerin savaş aygıtı olan füze kalkanına mücadele ediyoruz.  Türk ve Kürt halklarının birbirine düşman edilmesine karşı her milliyetten Türkiye gençliği olarak Denizlerin mücadelesini devam ettiriyoruz” dedi.

Dicle Üniversitesinde Emek Gençliği ve DÜO-DER tarafından düzenlenen etkinlikte Aydın Çubukçu’nun hazırladığı, ‘Fırtınanın Çocukları’ isimli belgesel gösterildi.

Eğitim fakültesi kantininde yapılan etkinliğe yüzlerce öğrenci katıldı. Devrim mücadelesinde yaşamını yitirenler için yapılan saygı duruşunun ardından Emek Gençliği adına konuşan Kübra Kırımlı, Denizlerin ülkenin her yerinde anıldıklarını belirterek, “Denizlerden, İbrahimlerden ve Mazlum Doğan’lardan çok şey öğrendik. Aydın Erdem öldürüldü arkadaşımızdı. Enes Ata, Ceylan Önkol, Uğur kaymaz katledildiler. AKP, ‘Kürt sorunu var’ ve ‘biz çözeceğiz’ dedi ama hiçbir şey yapmadı” diye konuştu. Gençliğin savaş politikalarına karşı safını bilmesi gerektiğini söyleyen Kırımlı, Suriye’ye yönelik müdahaleye, Malatya’da kurulan füze kalkanına ve tüm savaş politikalarına karşı aktif bir gençlik mücadelesinin büyük önem taşıdığını söyledi. Van’da meydana gelen depremin ardından konteyner dağıtmayan AKP’nin, Suriye sınırına konteyner kentler kurduğuna dikkat çeken Kırımlı, AKP’nin, Suriye politikalarının kabul edilemez olduğunu belirtti. Gençliğin savaş istemediğini söyleyen Kırımlı, “68’i bugün hâlâ önemli kılan gençliğin, işçi sınıfıyla, halkla, ezilenlerle birleşmiş olmasıydı. Emek Gençliği olarak işçi sınıfının mücadelesini, Kürt halkının özgürlük mücadelesi ile birleştireceğiz. Denizlerin yolunda mücadeleye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan idam edilişlerinin 40. yılında Ardahan’da da anıldı. Emek Partisi’nin Dursun Akçam Kültür Merkezinde düzenlediği ve çoğunluğu gençlerden oluşan yaklaşık üç yüz kişinin katıldığı etkinliğe, Ardahan Üniversitesi’nden akademisyenler ve CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt de katıldı.

Etkinlikte konuşan Emek Partisi GYK üyesi Hüseyin Tunç Denizlerin hâlâ yaşadıklarını ama onları asanların tarihin çöplüğüne gömüldüklerini, isimlerinin bile hatırlanmadığını söyledi. Denizlerin, Mahirlerin, İbrahimlerin, Mazlumların devrimci bir dayanışma içerisinde mücadele verdiklerini, bugün de Halkların Demokratik Kongresi ile ezilenlerin ve sömürülenlerin AKP cenderesinden kurtulmak için çaba yürüttüğünü söyleyen Tunç’un konuşması sık sık, “Yaşasın halkların kardeşliği” ve “Gençlik gelecek gelecek sosyalizm” sloganları ile kesildi.  

Etkinlikte konuşan Dr. Alper Akçam ise babası öykücü-yazar Dursun Akçam’ın adının verildiği kültür merkezinin böyle bir etkinliğe ev sahipliği yapmasından, Denizlerin arkadaşı olmaktan, devrimci olmaktan onur duyduğunu belirterek, Dursun Akçam Kültür etkinliklerine de böylesine coşkulu ve kitlesel katılım çağrısı yaptı.

Konuşmaların ardından Ardahan Üniversitesi Öğrenci Derneği üyesi öğrencilerin okuduğu şiirlerden sonra, hazırlanan slayt gösterimi ve Denizlerin mücadele arkadaşı Aydın Çubukçu’nun hazırladığı ‘Fırtınanın  Çocukları’ adlı belgesel gösterimi yapıldı.

URFA

Urfa Birecik Emek Gençliği Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idam edilişinin 40.yılını anma etkinliği çerçevesinde bir söyleşi gerçekleştirdi. Katre Kafede gerçekleşen etkinliğe BDP ilçe yöneticileri, Eğitim Sen ilçe yöneticileri ve üyeleri, CHP ilçe yöneticileri, Ziraat Odası başkanı yanı sıra Emek Partisi(EMEP) GYK Üyesi Mehmet Türkmen  ve çok sayıda genç katıldı. Denizlerin geçmişimiz onların mücadele ettiği devrim ve sosyalizm davasının geleceğimiz olduğuna dikkat çeken Mehmet Türkmen “Denizler dün 6. filoya karşı mücadele etti bizler de bugün Kürecik’e kurulan füze kalkanına, Ortadoğu’da ayaklanan halklara uygulanmak istenen emperyalist müdahalelere  karşı mücadele etmeliyiz” dedi.

ELAZIĞ

Elazığ Emek Gençliği, Hozat Garajı’ndan Postane Meydanı’na yürüyerek basın açıklaması yaptı.

Basın açıklamasını okuyan Ümit Örk, “Ülkemizde hala Kürt sorunu barışçıl bir temelde çözüme kavuşturulmamıştır. Kürt halkının seçilmiş temsilcileri tutukludur. Anadilde eğitim talebi hala yok sayılmaktadır. Kürt halkının ekonomik sosyal kültürel talepleri karşılanmamaktadır” dedi. Örk, NATO’nun ülkemizdeki varlığına, elemeci eğitim sistemine, gençliğe savaşı dayatanlara, Kürt sorununu hala çözemeyenlere karşı gençleri sınıf partisinin gençliği Emek Gençliği saflarında birleşmeye, mücadele etmeye çağırdı. 

İşçi kenti Gebze’de Emek Partisi (EMEP) İlçe Örgütünün çağrısı ile bir araya gelen işçi ve emekçiler yaptıkları yürüyüşle Denizlerin mücadelesini sürdüreceklerini haykırdılar. Gebze Evlendirme Dairesi önünde toplanan yüzlerce kişi Gölcü Önü Meydanına yürüdü. Eyleme halk da destek verdi. Çevredeki lokantalarda oturan Gebzeliler ayağa kalkarak alkışlarla yürüyüşü selamladı.     Gölcü Meydanı’nda kitleye seslenen EMEP İlçe Başkanı Hasan Atik, Denizlerin mücadelesinin çoğalarak büyüdüğünü söyledi. “Deniz olmak sadece emperyalizme karşı olmak değil, Türkiye’deki işbirlikçilerine AKP’ye ve Nato’ya karşı olmaktır. Üslerin kapatılmasıdır” dedi. Emek Gençliği yöneticisi Mecnun Aksu da bugün gençlere sanayi sitelerinde, fabrika ve atölyelerde; düşük ücretle, uzun saatler çalışmanın dayatıldığını ve küfüre, hakarete, dayağa ses çıkarmamaları; sendikasız, örgütsüz, sigortasız çalışmalarının istenmekte olduğunu vurgulayarak “Denizlerin bize bıraktığı  mücadele bayrağını her geçen gün daha da yükselterek, parasız, bilimsel demokratik eğitim için mücadele etmeye, Yaşasın Halkların Kardeşliği demeye devam edeceğiz!” dedi.

Halkların Demokratik Kongresi Kocaeli Gençlik Meclisi’nden gençler İzmit Merkez Bankası Önünde toplanarak, sloganlarla İnsan Hakları Parkına yürüdü. Yürüyüş sonrasında basın açıklamasını okuyan Gülşah İmrek, 40 yıl önce fikirleri ve verdikleri mücadele yüzünden idam edilen devrimcilerin bugün ise hapishanelere konularak susturulmak istendiğini belirtti ve cezaevlerinde tutuklu bulunan 600 öğrenciyi hatırlattı. İmrek “Yok ettikleri sadece bedenleridir, biz geleceğine sahip çıkan gençler Denizlerin bize bıraktığı mücadele bayrağını her geçen gün daha da yükselterek, parasız, bilimsel demokratik eğitim için mücadele etmeye, Yaşasın Halkların Kardeşliği demeye devam edeceğiz!” dedi. Eylemden sonra Emek Gençliği Eğitim Sen’de düzenlenen anma ile Denizlerin mücadelesini tartıştı.

BOLU

Halkların Demokratik Kongresinin çağrısıyla basın açıklaması yapıldı. Bolu Bankalar Meydanında buluşan HDK üyeleri sık sık “Yusuf Hüseyin Deniz sürüyor sürecek mücadelemiz, Faşizme ölüm halka hürriyet, Yaşasın halkların kardeşliği” sloganları attı. Bolu HDK Yürütme Meclisi Üyesi Tuçe Ünlüel, “6 Mayıs 68 kuşağının katledilen bütün devrimcilerinin anılış tarihidir” dedi. Ayrıca Bolu Emek Gençliğinin çağrısıyla, Emek Partisi il binasında 68 Gençlik Mücadelesi ve Bugün başlıklı bir forum düzenlendi.

ORDU

Emek Partisi Ordu İl Örgütü parti binasında etkinlik düzenledi. Müzik ve Denizleri ve dönemin mücadelelerinden kesitlerin yer aldığı belgeselin de izlendiği etkinlikte konuşan Emek Partisi İl Başkanı Hikmet Poyraz, Denizlerin mücadelelerinin örnek olduğunu belirtti. Poyraz, “Deniz ve arkadaşları bu ülkenin bağımsızlığı için mücadele ettiler. Emperyalizmin sömürüsüne, NATO’ya karşı kararlı mücadele sürdürdüler. Bugün onları anmak, bıraktıkları yerden devam etmektir. Bizler, Deniz, Hüseyin ve Yusuf’un kimliğinde halkı için mücadele eden ve yaşamlarını dava için feda eden tüm devrimcileri saygıyla anıyoruz” dedi.

SAKARYA

Halkların Demokratik Kongresi, Sakarya Emek Gençliği ve Yurtsever Gençlik, Denizleri anmak için Adapazarı Kültür Merkezi (AKM) önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Grup adına açıklamayı okuyan Emek Gençliği’nden Ceyhun Yılmaz; “Denizlerin mücadelesinde öne çıkan ve son ana kadar dile getirdikleri hedefler emperyalizme karşı Türkiye’nin gerçekten bağımsız, demokratik bir ülke olması ve emekçi halkların kurtuluşunun gerçekleşmesiydi. Bugün de bu mücadele devam etmektedir. NATO ve onun işbirlikçi hükümetlerine karşı ülkemizin yer altı ve yer üstü kaynaklarının ulusal ve uluslararası sermayeye peşkeş çekilmesine karşı Türk ve Kürt halklarının birbirine düşman edilmesine karşı Türkiye Gençliği olarak ayaktayız” dedi.

RİZE

Deniz Gezmiş ve arkadaşları Rize’nin Fındıklı ilçesinde de anıldı. CHP Fındıklı İlçe Örgütü ve Emek Gençliği adına yapılan konuşmalarda Denizlerin unutulmadığı belirtildi. Saygı duruşu ve temsili darağacının önünde Denizlerin son sözlerinin okunmasıyla başlayan anmada sık sık “Denizlerden Erdal’a, gençlik emeğin saflarında” sloganı atıldı. CHP Fındıklı İlçe Örgütü adına Cihangir İlancıoğlu, “Kim ki Türkiye solu üzerine birkaç kelam etse, Denizlerden, Mahirlerden söz etmek zorundadır” dedi. Denizlerin devrimci olmadan önce romantik olduklarını belirten İlancıoğlu, “Çok ağır bedeller ödetilmiş, değerleri, yaşam kavgaları, toplumsal duruşları ile yok edilmeleri hedeflenmiştir. CHP ilçe örgütü olarak Denizlerin düşünce ve mücadeleleri önünde saygıyla eğiliyoruz” diye konuştu. Emek Gençliği adına konuşan Gökmen Turna ise Denizlerin mücadelesinde öne çıkan ve son ana kadar dile getirdikleri hedeflerin, emperyalizme karşı Türkiye’nin gerçekten bağımsız, demokratik bir ülke olması ve emekçi halkların kurtuluşunun gerçekleşmesi olduğunu belirtti. Turna, “Denizleri anmak demek işçi sınıfına, işçi sınıfının değiştirici gücüne, işçi sınıfının bilimi olan Marksizme bağlanmak demektir. 40 sene önce sadece üç gençten bu kadar korkmalarının sebebi de budur. Denizin son sözlerini dile getirmekten korkanlar, halkların kardeşliğini nasıl savunabilir? Hüseyin yoldaş, köylülerin talepleri için onların mücadelelerindeyken, parka devrimcileri bizim geçim kaynağımız çay, fındık ve kivi için neredelerdi? Yaşam alanlarımız talana açılmışken, özelleştirme politikalarıyla satılığa çıkarılmışken Denizlerin adı, mecliste tüm özelleştirmelere parmak kaldırıp onay verenlerle anılamaz. Sonuç olarak; o parka, giyene bol gelir; çuvala düşmüş fare gibi olurlar” dedi.

BARTIN

Denizlerin idamının  40.  yılında Emek Gençliği öncülüğünde Bartın Öğrencileri Dayanışma Platformu tarafından da, ilk kez sokakta 6 Mayıs anması yapıldı. Lise öğrencilerinin de destek verdiği anma etkinliğinde sloganlar eşliğinde okunan basın açıklamasının ardından Deniz’in, Yusuf’un ve Hüseyin’in son mektupları okundu. Ardından Eğitim Sen Şubesi’nde hep birlikte sinevizyon gösterimi gerçekleştirildi. (HABER MERKEZİ)


DENİZLERİ ANMAK BUGÜNÜN GÖREVLERİNİ YERİNE GETİRMEKTİR

Alevi Kültür Dernekleri Karşıyaka Şubesi Gençlik Komisyonu yaptığı etkinlikle Denizleri  andı.Saygı duruşuyla başlayan anmanın açılış konuşmasını Gençlik Komisyonu üyesi Galip Sönmez yaptı. Etkinlik, Gençlik Komisyonu’nun hazırladığı şiir dramatize etkinliği ile devam etti. Denizlerin mücadele arkadaşlarından Emek Partisi Çiğli İlçe Başkanı Özden Mızrak etkinlikte yaptığı konuşmasında, “Onları anmak; o dönemi anlayıp, bugünün görevlerini yerine getirmektir. O dönemden örnek alacağımız 3 şey var. Birincisi, Denizlerin şahsında, canları pahasına davaya adanmışlık tutumudur. İkincisi Mahir Çayan ve arkadaşlarının canları pahasına, Denizlerin idamını önlemek için yaptıkları devrimci dayanışmadır. Üçüncüsü İbrahim Kaypakkaya’nın direngen tutumudur” dedi. Türkiye’de yaşanan 68 hareketinin diğer ülkelerde yaşananlara göre farklılık arzettiğini ifade eden Mızrak, “Dünyada 68, antiemperyalist karakterli öğrenci gençlik hareketidir. Türkiye’de ise gençlik kendi mücadelesini, köylülerin haşhaş, pancar mitingleriyle, işçi mücadelesiyle birleştiren bir tutum içindeydi. Yönetenler için bu yüzden tehlikeliydi. 12 Mart askeri faşist darbesi bu birleşmeyi engellemek için yapıldı. Eğer Denizler yalnızca gençlik hareketi sınırları içinde kalsalardı, katledilmezlerdi” dedi.

Öte yandan Halkların Demokratik Kongresi Ege Üniversitesi gençlik meclisi çağrısıyla Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi önünde bir araya gelen öğrenciler, buradan Ege Üniversitesi Çarşısına kadar yürüyüş gerçekleştirdi.  (İzmir/EVRENSEL)


İSVEÇ VE İSVİÇRE'DE DE ANILDILAR

Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan, yurtdışında da çeşitli etkinliklerde anıldı. İsveç’in başkenti Stockholm’de “İşçi Eğitim Merkezi”nde düzenlenen etkinliğe BDP Eşbaşkanı Gülten Kışanak ve Gazeteci Nazım Alpman katıldı.  

Kışanak, “Denizler Türkiye’nin aydınlık geleceğiydi. Onları katledererek, idam sehpasına göndererek aslında Türkiye’nin 40 yılını çaldılar. Geleceğe yönelik olan umutlarımızı kırmak istediler. Sosyalizme olan inancımızı, halkların kardeşliğine olan inancımızı sarsmak istediler. Ama onlar idam sehpasına giderken bile öylesine görkemli, öylesine etkileyici, öylesine kalıcı ve sarsıcı sonuçlar yaratan bir tutum aldılar ki egemenler hiçbirimizin yüreğinde devrime, sosyalizme ve halkların kardeşlerine olan inancı sarsamadılar” dedi.

Gazeteci Nazım Alpman da Denizler ve 12 Mart’ta yaşamını yitiren devrimcilerin boşu boşuna ölmediklerini, tarihe kalıcı ve onurlu bir iz bıraktıklarını söyledi.

Denizler, İsviçre’nin Basel kentinde de İsviçre DİDF tarafından anıldı.

Etkinliğe konuşmacı olarak EMEP GYK Üyesi, Denizler’in mücadele arkadaşı Mustafa Yalçıner katıldı. İsviçre DİDF Başkanı Ali Haydar Sancar`ın yaptığı açış konuşmasının ardından söz alan Yalçıner, « Bugün Denizler ve onların idam edilmeleri, adeta hiçselleştirilerek, hiçbir kavgaya girmemiş, düzene isyan etmemiş, zararsız gençler olarak anlatılıyor. Denizler ile ilgili her şey tartışılabilir. Ancak, onların düzene isyan ettikleri gerçeği tartışılamaz » dedi. (DIŞ HABERLER)


'AKP'NİN GENÇLİĞİ OLMAYACAĞIZ'

İstanbul'da Emek Gençliği'nin çağrısıyla HDK bileşenleri EMEP, BDP, ESP, SDP'nin katılımıyla düzenlenen ve 5 bini aşkın gencin katıldığı anmanın dışında miting ve yürüyüşler de gerçekleştirildi.

Öğrenci Kolektifleri, TKP'li öğrenciler ve Gençlik Muhalefeti de dün Taksim'den Dolmabahçe'ye yürüyerek Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ı andı.

"AKP'nin gençliği olmayacağız" diyen binlerce genç Denizlerin yolunda olduklarını haykırdı.

KADIKÖY'DE DE ANILDILAR

Mücadele Birliği Platformu bileşenleri de idam edilişlerinin 40. yılında Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ı anmak amacıyla Tepe Nautilus önünde bir araya gelerek, Kadıköy İskelesi'ne yürüdü. Mitingte, Gezmiş, Aslan ve İnan'ın idam edilmeden önce ailelerine yazdıkları mektuplar okunurken, Deniz Gezmiş'in son isteklerinden biri olan ancak yerine getirilmeyen Rodrigo'nun Gitar Konçertosu çalındı.


KILIÇDAROĞLU DENİZ GEZMİŞ PARKI'NDAYDI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ataşehir Belediyesi tarafından düzenlenen, Gazeteci – Yazar Can Dündar’ın Hazırladığı, “Delikanlım… İyi Bak Yıldızlara” adlı belgeselin gösterimi ve Zülfü Livaneli konserine katıldı. Ataşehir’deki Deniz Gezmiş Parkı’nda düzenlenen programda konuşan Kılıçdaroğlu, “Bir Deniz Gezmiş vardı, şimdi binlerce Deniz Gezmiş oldu. Binlercesi gezmeli, direnmeli, zalime karşı direnmeli. Onların bize, çocuklarımıza bıraktıkları güzel mirası gelecek kuşaklara taşımak bizim elimizde” dedi. (İSTANBUL)

ÖNCEKİ HABER

PFDK'dan hiçbir kulübe ceza yok

SONRAKİ HABER

Taraf'ta ikinci 1 Mayıs istifası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...