13 Temmuz 2016 12:30

Sağlık paparazi konusu değildir

Ankara'da sağlık çalışanları Başbakan Binali Yıldırım'ı acil servislerle ilgili sözlerinden dolayı özür dilemeye çağırdı

Paylaş

Sağlık çalışanları, “Artık hastaneler o kadar şirin hale geldi ki, vatandaşlar oğullarını, kızlarını evlendirmek için acil servislere gidiyorlar. Acil servisler artık sadece sağlık hizmeti vermiyor, yuva kurmak için de hizmet veriyor” diyen Başbakan Binali Yıldırım’ı acil çalışanlarından özür dilemeye çağırdı. Yılda 115 milyon kişinin başvurduğu acil servislerin Başbakanın dediği gibi “şirin” yerler olmadığını belirten sağlıkçılar, acillerin ölüm ve yaşam arasındaki ince bir çizgi olduğunu hatırlattı. Uzunca bir süredir Başbakanın acil servise gitmediğini düşünen sağlık emekçileri, Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi acil servis önünde basın açıklaması gerçekleştirerek hastaları ziyaret etti. 

Açıklamaya CHP Sağlık Komisyonu Üyesi Milletvekilleri Ceyhun İrgil, Niyazi Nefi Kara, Murat Emir, Orhan Sarıbal, Tur Yıldız Biçer, Erkan Aydın da katıldı. Sağlık ve Sosyal Emekçiler Sendikası (SES)ve Ankara Tabip Odası adına açıklamayı okuyan SES Ankara Şube Yöneticisi Rona Temelli, Başbakan Binali Yıldırım’ın sözlerine “Acil servisler magazinleştirilmiş paparazi konusu değildir” diye yanıt verdi. 

YILDA 115 MİLYON İNSAN

Yılda 115 milyon insanın acil servislere başvurduğunu söyleyen Temelli, “Cepten ödemelerin her geçen gün arttığı sağlık sisteminde, bu ödemeyi yapamayacak olanlar acil servise gelir. Genel sağlık sigortası prim borçluları ve sağlık güvencesi olmayan pek çok yurttaş acil olmayan sebeplerle acil servise gelir. Trafik kazalarında yaralananlar, maganda kurşununa hedef olanlar, kalp krizi geçirenler başvururlar. Belki unutmuşsunuzdur, Ethem Sarısülükler, Ali İsmail Korkmazlar ölümcül yaralarıyla getirilirler acil servislere. Sokağa çıkma yasağı ilan edilen ilçelerde ellerinde beyaz bayraklarla hastanelere ulaşmak isteyen Güneydoğulu yurttaşlarımız başvururlar” dedi.

‘PATLAMAYA HAZIR’

Temelli, acil servislerde çalışan sağlık emekçilerinin fiziksel ve ruhsal olarak yıprandıklarını belirterek, “Bu birimlerde çalışan çok sayıda arkadaşlarının hasta yakınlarından dolayı fiziksel şiddete uğramakla kalmayıp öldürülmesi. Acil Tıp Ana Bilim Dalında görevli Asistan Dr. Melike Erdem yaşadığı tükenmişlik nedeniyle hayatına son vermesi ve Dr. Mustafa Bilgiç’in acil servis görevinde iken geçirdiği iş kazası nedeniyle 28 yaşında hayatını kaybetmesi bizlere sağlık çalışanlarının çalışma koşullarının ne derece sağlıksız olduğunu gösteriyor” diye konuştu.

Temelli, Başbakanın ‘kız bakma’ yeri diye ifade ettiği acil servislerin;  bahsettiği gibi ‘şirin’ değil, AKP politikaları nedeniyle patlama noktasına gelen yerler olduğunu söyledi. 

‘ÖZÜR DİLEMELİ’

Temelli, “Bu açıklama sadece sağlık ve sosyal emekçilerini değil, acil sağlık hizmetine ihtiyaç duyan vatandaşları da zan altında bırakmıştır. Özellikle de kadın sağlık emekçilerini itibarsızlaştıran bu magazinsel üslup nedeniyle hem acil servisleri kullanan vatandaşlardan hem de sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinden derhal özür dilemelidir” dedi. 

CHP Antalya Milletvekili Niyazi Nefi Kara, Başbakanın acil servisleri ‘kız bakma’ yeri diye tanımlamasını ahlaki bir sorun olarak değerlendirdi. Açıklamanın ardından, acilde yatan hastalar ziyaret edildi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Hamburg'da 'Ortak Yaşam Festivali'

SONRAKİ HABER

AKP’li  vekillerin eli madencilere karşı kalktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...