13 Temmuz 2016 10:45

Yeni Kara Panterler gösterilere silahla katılacak

ABD'de 'Yeni Kara Panterler Partisi' Cumhuriyetçi Parti Ulusal Kongresi sırasında düzenlenecek olan protestolara silahla katılacaklarını açıkladı.

Paylaş

ABD’de polisin siyahlara uyguladığı şiddet tartışılıyor. “Yeni Kara Panterler Partisi” Genel Başkanı Hashim Nzing yaptığı açıklamada, önümüzdeki hafta Clevland’da yapılacak Cumhuriyetçi Parti Ulusal Kongresi sırasında düzenlenecek olan protestolara, “kendilerini polis şiddetinden korumak için” silahla katılacaklarını açıkladı.

Hashim Nzinga, Ohio eyaleti yasalarının silah taşımaya izin vermesi nedeniyle siyahların sürekli ‘dezavantajlı’ konuma düştüklerini fakat bu kez Ohio yasalarından kendilerini korumak için faydalanaclarını söyledi. 

YETKİLİLER: SİLAH TAŞIMAK YASAL

Reuters’tan Ned Parker’a konuşan Nzinga: “Eğer Ohio silah taşımaya izin veriyorsa, biz de kollektif haklarımızı kullanırız. Çünkü diğer gruplar bizi zarar vermekle tehdit ediyorsa, biz de kendimizi kormak zorundayız” dedi. Nzinga, niyetlerinin kendilerini korumak olduğunu, başka bir hedefleri olmadığını da belirtti. 

Geçen hafta Dallas’taki protestolarda 5 polisin, bir siyah tarafından öldürülmesi ile Cumhuriyetçi Başkan Adayı Donald Trump’ın destekçilerinin de içinde olduğu bir çok grup Clevaland’da düzenlenecek gösterilere silahla katılacaklarını açıklamıştı. 

Ohio’daki yetkililer, eyalet yasaları silah taşımaya izin verdiği için, kongrenin dışında yapılacak gösteriler sırasında göstericilerin silah taşımasına engel olunmayacağını açıkladı. 

YENİ KARA PANTERLER KİMDİR?

1989’da Dallas eyaletinin Teksas’ta, ABD’deki siyahların hakkını savunma iddiasıyla kurulan siyasi bir örgüt. İsim benzerliğine rağmen 1960 sonlarında kurulan ve siyah haraketinde çok önemli yere sahip olan Kara Panter partisinin bir devamı değil. Zaten bu yüzden Orijinal Kara Panter Partisinin üyeleri ısrarla “Yeni Kara Panter Partisi” ile bir bağları bulunmadığını ifade ediyorlar, hatta “ırkçı” özellikler gösterdiği gerekçesiyle eleştiriyorlar da. Ancak Yeni Kara Panterlerin bugüne kadar herhangi bir şiddet eylemine katılmadığı da belirtiliyor.  
Nzinga ırkçı oldukları iddiasını reddederken, Hollywood ve ABD medyasında “Yahudi kontrolü” olmasını eleştirdiklerini söylüyor.

KARA PANTER PARTİSİ VE SİYAH HAREKETİ

Huey Newton ve Boby Seale tarafından Ekim 1966 ‘da, ABD’deki siyahların haklarını savunmak için kurulan Kara Panterler partisi, kendisini “devrimci ve sosyalist” olarak ifade ediyordu. Martin Luther King’in öncülüğünü yaptığı geleneksel sivil hakları hareketini yeteri kadar etkili bulmadığını açıklayan parti, siyahların gerektiği takdirde şiddete başvuran eylemler düzenlemesi gerektiğini savundu. 

Nisan 1968’de King’in ve ardından da King’in dostu R Kennedy’nin öldürülüşü ve devletin bütün baskı mekanizmalarını kullanarak gettolarda yaşayan siyahlara uyguladığı baskıyı arttırması   hareketin radikalleşmesine neden oldu. 

ABD’de bastırılmış bütün azınlıkları adına başkaldırdıklarını söyleyen parti liderleri, kendilerini “Afrikalı-Amerikalı Parti” olarak ilan ederken, devrim için başlatılan savaşa duydukları hayranlığı da vurguladılar.

YOKSUL ÇOCUKLAR İÇİN PROGRAMLAR BAŞLATTILAR

ABD hükümetine karşı silahlı mücadele, geniş katılımlı protestolar ve azınlıklara sosyal hizmet temin ederek mücadele ettiler. Panterler, 1969 yılında Oakland’daki St. Augustine Kilisesinde “Okul Çocukları için Bedava Kahvaltı Programı” başlattılar. 1969 yılının sonuna gelındiğinde panterler ülkenin dört bir yanında mutfaklar kurmuş her gün 10 bin çocuğa okula gitmeden önce kahvaltı temin eder duruma gelmişlerdi.

Şikago’da da partililer bedava yemek ve sağlık hizmeti temin ederken aynı zamanda siyah çete gruplarına ulaşarak suçtan uzaklaşmaları ve sınıf çatışmasına yoğunlaşmaları için çalıştılar. Siyah panterlerin aynı zamanda siyahların Vietnam savaşına katılmalarını reddeden sivil hareketin oluşmasına da ön ayak oldular. 

SUİKASTLER DÜZENLENDİ, HAPSE ATILDILAR

Bundan rahatsız olan FBI bir çok parti liderine suikast düzenlerken, bir çoğunu da ceza evlerine kapattı. Yine FBI tarafından yazıldığı ortaya çıkan sahte mektuplarla bazı parti liderleri arasında sürtüşme yaratılarak hareket bastırılmış oldu. 

10 MADDEDE KARA PANTERLERİN MANİFESTOSU

1. Siyahların kaderini belirleyecek iktidara sahip olmalı
2. Bütün Halk için tam iş imkanı
3. Kapitalistlerin siyahlara yönelik giriştikleri soyguna son verilsin
4. Barınma hakkına uygun nitelikte konutlar 
5. Halkımız için, yozlaşmış Amerikan toplumunun gerçeklerini ortaya çıkaran bir eğitim sistemi Siyahların  gerçek tarihi ve günümüz toplumundaki rolümüzü anlatan bir eğitim sistemi
6. Bedava sağlık hizmeti
7.Polis vahşetine son
8.ABD’nin dünyayı yönetmek için uyguladığı savaş agresifliğine son
9. Politik tutuklulara özgürlük
10.Toprak, ekmek, eğitim, barınma, yiyecek, giyecek, adalet ve barış! (DIŞ HABERLER)

(Derleyerek çeviren: Elif Özmen Belek)
 

ÖNCEKİ HABER

Emre Yavuz ve İlya Kondratiev'den antik taş ocağında konser

SONRAKİ HABER

Sanat galerisi gibi karayolu tüneli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...