13 Temmuz 2016 09:17

Belirleyici olan AKP’nin niyeti değil, göçmenlerin talepleri

EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan mültecilerle ilgili 'Burada belirleyici olan AKP’nin niyetleri değil, göçmenlerin talepleridir' dedi.

Paylaş

EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, GYK Üyesi Halil İmrek, İl Yöneticisi İzdihar Dede, Defne İlçe Başkanı Cemil Kadayıfçı ve beraberindeki heyet Hatay Gazeteciler Cemiyetini ziyaret ederek bir basın toplantısı gerçekleştirdi. 

Burada konuşan Gürkan AKP’nin mültecilere ilişkin siyasi hesaplarını eleştirirken, “Burada belirleyici olan AKP’nin niyetleri değil, göçmenlerin talepleridir. Göçmenlerin ve vatandaşlık hakkı tanınmasından sonra da yeni vatandaşların, Türkiye işçi sınıfı ve emekçilerinin parçası olarak, emek cephesinin bir bileşeni haline gelmelerinin yolu da bu taleplerin arkasında durmaktan geçmektedir” dedi. 

Önemli bir tartışma yaratan Suriyelilere vatandaşlık konusuna değdinen Gürkan, Erdoğan-AKP hükümetinin komşularla düşman olan dış politikasını eleştirerek, Hükümetin Suriye politikasının da çöktüğünü söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Suriyelilere vatandaşlık konusunda birçok siyasi hesap yaptığını belirten Gürkan, “Suriyelilerin oyunu alma hesabı yapılıyor. Kimi Kürt-Alevilerin yoğun oturduğu bölgelerde nüfus bileşimini değiştirmek üzere yerleştirme yapma hesapları var.  Cihadist, selefi güçleri meşrulaştırma ve siyasallaştırma hesapları var. Sermayeye ucuz işgücü yaratma hedefleri var. Bütün bu yanlarını teşhir ediyoruz. Suriyeliler bugüne kadar mülteci statüsü verilmemesini eleştiriyoruz. Erdoğan-AKP yönetiminin bütün kötü niyetleri ya da Suriyeli göçmenlerin dünya görüşleri, onlara vatandaşlık hakkı tanınmasına karşı çıkmayı da gerektirmiyor” dedi.

Suriyelilerin bir Türkiye gerçeği olduğunu belirten Gürkan, milyonlarca Suriyelinin önemli bir bölümünün, Türkiye’nin işçi sınıfının, emekçi sınıflarının parçası olduğu gerçeğinin altını çizdi. Emek Partisi’nin Suriyeli göçmenler konusunda enternasyonal tutum aldığını hatırlatan Gürkan, “Mültecilik yasasının değiştirilerek Suriyeli göçmenlere mülteci statüsü verilmesini, böylece onların istediği ülkeye iltica etmelerini mümkün kılan düzenlemeler bir an önce yapılmalıdır” dedi

‘AKP SORUNLARIN BAŞ AKTÖRÜDÜR’

AKP’nin mültecileri kendi siyasetine yedeklemek için onların içinde bulundukları ağır koşulları istismar etmesiyle mücadele edeceklerini belirten Gürkan, “Suriyelilere vatandaşlık vermek isteyen AKP sorunların baş aktörüdür. Suriyeli göçmenlere mültecilik hakkı tanınması ve istedikleri ülkeye gitmelerinin önünün açılması sağlanırken, Türkiye’de kalan göçmenlerin de “nitelikli meslek” ve benzeri şartlar olmadan vatandaşlık hakkından yararlanmasının sağlanması için mücadele önemli. Göçmenlerin AKP’ye yedeklenmesinin önünün kesilmesi de böyle mümkün olacak. Burada belirleyici olan AKP’nin niyetleri değil, göçmenlerin talepleridir. Göçmenlerin ve vatandaşlık hakkı tanınmasından sonra da yeni vatandaşların, Türkiye işçi sınıfı ve emekçilerinin parçası olarak, emek cephesinin bir bileşeni haline gelmelerinin yolu da bu taleplerin arkasında durmaktan geçmektedir”

GAZETECİDEN PROVOKASYON GİRİŞİMİ

EMEP Genel Başkanı Gürkan’ın açıklama yaptığı sırada belinde tabancayla salona giren Şaşmaz Gazetesi Haber Müdür olduğu öğrenilen Timur Şaşmaz, “HDP’yi, PKK’yı destekleyenler cemiyette açıklama yapamaz. Asker ve polisimiz ölürken onları öldürenleri destekleyenler buraya gelemez” şeklinde sözler sarf ederek tehditler savurdu. Cemiyet yöneticileri tarafından salondan çıkarılan Şaşmaz, “Benim sarı basın kartım var. Ben on yıllık gazeteciyim diye bağırmaya devam etti. Provokatör Şaşmaz’ın seçimlerde MHP’li adaylarla dolaştığı, Şaşmaz Özel Güvenlik ve Koruma Hizmetleri şirketinin sahiplerinden olduğu öğrenildi. (Hatay/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Kuruçeşme’de kaçak yıkım!

SONRAKİ HABER

IMF: IŞİD, Türkiye’ye petrol satıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...