13 Temmuz 2016 07:33

Yeni başbakanla eski politikalara devam

İngiltere, Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda’dan oluşan Birleşik Krallık’ta bugün yeni başbakan göreve başlıyor.

Paylaş

Arif BEKTAŞ
Londra

İngiltere, Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda’dan oluşan Birleşik Krallık’ta bugün yeni başbakan göreve başlıyor. Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliği’nden çıkma kararı aldığı referandumdan sonra, partiler içindeki tartışmalar ve görev değişiklikleri devam ediyor. Başbakan David Cameron’un istifasının ardından, iktidardaki Muhafazakar Parti içinde liderlik yarışı başlamış ve 5 aday içinde İçişleri Bakanı Theresa May ile Enerji Bakanı Andrea Leadsom en çok oyu almışlardı. Leadsom, önceki gün yarıştan çekildiğini açıklayınca, üyelerin oylamasına gerek kalmadan Theresa May parti lideri oldu ve bugün de Başbakanlık konutuna geçecek.

CAMERON KONUTUNU BOŞALTTI

Kraliçeye resmen istifasını sunan Cameron ise, 10 Downing Street’in arka kapısından evini kamyonlara yükleyip gitti. 10 yıl önce parti lideri olan ve 6 yıl başbakanlık yapan Cameron, referandum kararı alarak, farklı gürüşlerin parti içinde yayılmasını engellemek ve bunları birleştirme amacı taşıyordu. Referandumla bunu başaramayınca başbakanlıktan oldu. Cameron’un istifası ve yeni tartışmalarla birlikte, Theresa May etrafında partinin bütünleşmesi de hedefleniyor.

CAMERON İLE EN İYİ ANLAŞAN BAKAN

1950’lerden bu yana en uzun süre (6 yıl) İçişleri Bakanlığı görevini yürüten siyasetçi ünvanını alan 59 yaşındaki Theresa May, yabancı ve göçmen karşı tutumu ile öne çıktı. Göçmenlerin İngiltere’ye gelişlerini engellemek için çeşitili yöntemler uygulamaya çalışan May, 6 yıl boyunca Cameron’la en iyi anlaşan bakanlardan biri oldu. Kesinti ve kemer sıkma politikalarının yanı sıra, sendikal haklara yapılan saldırılarda ve sağlık alanındaki özelleştirme çabalarında Cameron’un sürekli yanı başında oldu.

1997’de ilk kez milletvekili seçilen May, 1999 yılında ilk “gölge bakanlığı” görevini aldı. Gölge Eğitim Bakanı olan Theresa May, 2002 yılında parti başkanı görevine getirildi. 1997 yılında başlayan ve 13 yıl süren İşçi Partisi iktidarları dönemlerinde 5 lider değiştiren Muhafazakar Parti’de sürekli liderlik yarışlarında ismi geçti. Fakat ilk kez şansının yüksek olduğu bu dönem oldu ve partili milletvekillerinin büyük bir çoğunluğunun desteğini alarak Başbakan oldu.

AB’DEN AYRILMA SÜRECİ

Birleşik Krallık’ın yeni başbakanının en önemli görevi, referandum sonrası AB’den ayrılmak için izlenecek yol olacak. Özellikle sermaye çevrelerinin çıkmamak için çeşitli yollara başvurdukları göz önünde tutulduğunda, yeni başbakanın da bu yönde çeşitli çalışmalar içinde olması bekleniyor. AB’den ayrılmanın tamamlanması durumunda ise, İngiltere sermayesinin Avrupa ülkelerinde rahat dolaşımının sağlanması için yeni anlaşmalar yapmaya çalışacak. AB ülkelerinin de bazı dayatmalarının alacağı düşünüldüğünde Theresa May’in işi zor görünüyor.

ERKEN SEÇİM MÜMKÜN

Bu arada AB’den çıkış süreci ve müzakerelerde başarılı olunamaması durumunda, ülkede erken genel seçim yapılması olasılığı büyük. Bu durumda önümüzdeki ilkbaharda erken genel seçimlerin yapılması bekleniyor.

Theresa May, İngiltere tarihinde, Margaret Thatcher’dan sonra ikinci kadın Başbakan oldu. 2002 yılında ise Muhafazakar Parti’nin ilk kadın parti başkanı olmuştu.
 

ÖNCEKİ HABER

Cezaevinde yazılan kitap yazara verilmedi!

SONRAKİ HABER

Corbyn’in Blaircilere karşı ilk zaferi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...