13 Temmuz 2016 06:59

Evrensel Kültür ‘işçiler’i sormaya devam ediyor

Evrensel Kültür, “sinemanın işçileri”nin ardından Temmuz ayında da “resim ve heykelin işçileri”nin peşine düşüyor.

Paylaş

Evrensel Kültür, “sinemanın işçileri”nin ardından Temmuz ayında da “resim ve heykelin işçileri”nin peşine düşüyor. Sanatın farklı disiplinlerinde işçi temsilini tartışan dosyada, “İşçinin resimdeki yolculuğu, nasıl başladı, bugün nerede? İşçi heykellerinin ihtiyacı olan koruyucu ruh nerede? Resimlerdeki işçiler, zaman içinde nasıl değişti, neden değişmedi?” sorularına yanıt aranıyor. Dosyada, Burhan Kum, Oğuz Haşlakoğlu, Aydın Çubukçu, Birkan Bulut, Ercüment Akdeniz ve Barış Avşar yazılarıyla yer alıyor.

“Siyah beyaz çizgi romanlar çağından bir kahraman”, Muhammed Ali Clay de dergide yerini alıyor. “Bir gri derili” olarak Muhammed Ali’yi Ulaş Başar Gezgin yorumluyor ve farklı bir değerlendirme yapıyor. Ayşegül Tözeren’in gündeminde ise Oya Baydar’ın tartışılan “Surönü Diyalogları” kitabı var…

Nihat Ateş, hakkında yazılan kitaplar ve tüm eserlerinin yeniden basılmasıyla gündeme gelen öykücü Adnan Özyalçıner’i inceliyor. Koray Demir’in “ülkedeki çağdaş sanat manzaraları”nı yorumladığı yeni kitapları üzerine söyleştiği Barış Acar, “Politik sanatı ancak sanatın politikasıyla konuşabiliriz” diyor. Gülsüm Cengiz’in röportajı ise Koreli Türkolog, yazar çevirmen profesör Eunkyung Oh ile…

ŞİİRLER, ÖYKÜLER…

Dergide ayrıca; Namık Sinan Turan “Osmanlı ricalinin şiirinde İstanbul tasviri”ni, Suzan Demir, Vedat Yıldırım ve Cansun Küçüktürk’ün “Ev Kayıtları” albümünü, Zerrin Taşpınar şair M. Mahzun Doğan’ı, Gökhan Tok “delilik ile dahilik arasında”ki Nikola Tesla’yı, Bengü Vahapoğlu Sema Kaygusuz’un edebiyatını, Hayati Baki Adnan Azar şiirini, Nihat Nuyan “Gözetim çağında gözden kaybolmak”ı yazdı.

Evrensel Kültür’ün Temmuz sayısında şiirleriyle Önder Karataş, Selim Şen, Fulya Emek Tanrıkulu, İbrahim Tığ, İdris Sezgin, Narin Yükler, Yasin Erkmen; öyküleriyle Adnan Özyalçıner, Yorgos Ioannou, Büşra Akova ve Merve Sarıoğlu da yer alıyor.

Evrensel Kültür, sanatın farklı disiplinlerinde işçi temsillerini sorguladığı dosya dizisine Ağustos ayında “müziğin işçileri” ile devam edecek. (KÜLTÜR SERVİSİ)
 

ÖNCEKİ HABER

10 Ekim’e çağrı yapan emekçiler hakim karşısına çıktı

SONRAKİ HABER

İngiltere’de May Başbakanlık görevini bugün devralıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...